Gemeentejacht – zoveel mogelijk gemeentes in 24u

We schrijven 3 juli 2020. Het is bijna middernacht en op de parkeerplaats van de plaatselijke McDonalds in Dendermonde staat een groepje van 4 Hollanders. Klaar om te beginnen aan een door hun zelf opgezet uitdaging. De stilte wordt verstoord door het slurpen aan hete koffie of het rietje van de milkshakes. Het gaat nu echt beginnen!

Hoe het begon

Maar laat ik even een paar stappen terug doen. Al langere tijd had één van ons het idee om eens wat ludieks te doen: een straffe Geocaching challenge. Bijna iedereen in de geocache community kent de Geofriends wel die 15 landen binnen 24 uur bezochten. Dat record gaf inspiratie voor iets soortgelijks: binnen 24 uur zoveel mogelijk gemeentes bezoeken. Een beetje onderzoek leerde dat er geocachers zijn die zo in de 30 gemeentes hebben bezocht op 1 dag. Een absoluut record was helaas nergens te vinden. Het idee werd in de groep gegooid en zo kon het plannen beginnen.

De groep, de groep…

Laat ik ons eerst eens even voorstellen: Hoedinie, Trietje, GeoCees & Marthijn. Allemaal zo ongeveer 7,5 jaar actief als geocacher. Als ze samen optrekken beter bekend als Team Valt Toch Tegen. Want als wij samen wat gaan doen valt er altijd wat tegen! En dat maakt het zo leuk om met elkaar op te trekken.

Terug naar het plan. Met 589 gemeentes is Belgie direct HET land om deze uitdaging te gaan uitvoeren. Veel kleinere gemeentes dan in Nederland en op een deel van de provinciale wegen mag je ook nog eens 90 rijden i.p.v. 80 zoals in Nederland.
Na een grote inventarisatie van eenvoudige caches worden verschillende routes geprobeerd, online weliswaar, om een gevoel te krijgen van reistijden, afstanden en mogelijkheden.
Na flink wat avondjes zweten door Hoedinie staat er een route op de kaart met 130 caches als maximale planning en 750km aan reisafstand een flinke kluif. Mede dankzij de geocache community (op facebook) is er flink aan de route gesleuteld en verbeterd. In iedere gemeente is een uitermate eenvoudige cache uitgezocht die liefst ook langs de weg ligt en de afgelopen tijd toch vooral WEL gevonden is.

Verder stellen we als voorbereiding een lijst op van spullen om mee te nemen. Trietje werpt zich direct op als catering en gezegd moet worden: we kwamen aan niets tekort. Nou ja, misschien warme koffie. Maar ook daar is tijdens de dag voor gezorgd.
GeoCees is onze Safety Officer en ziet toe dat er niet te lang gereden wordt en stelt een mooi schema samen zodat ieder weet wat er van hem of haar verwacht wordt.
Marthijn. tenslotte zorgt ervoor dat de administratie soepeltjes verloopt. Ten slotte moeten al die caches ook nog gelogd worden naderhand natuurlijk. Nu moet je weten dat Marthijn. Software Developer is. Dat de administratie dan een heuse website is waar mensen ons konden volgen en waar precies bijgehouden is wanneer we welke cache gevonden hebben is dan geen verassing en uitermate handig.

3, 2, 1 … Start in Dendermonde!

Klokslag middernacht komen we aan bij de eerste cache: Kapel ’t Kruis. Een D1.5/T1/5 cache die zelfs de meest doorgewinterde cacher zou moeten vinden. Wij dus niet. Een slechtere start kun je je niet voorstellen natuurlijk.We hadden voorgenomen maximaal 5 minuten te zoeken en als we dan een cache niet gevonden hadden door te gaan naar een backup of deze gemeente over te slaan. Hier hadden we iets verderop een backup en dus stond de chauffeur al klaar om richting Fort Rozenbroek te gaan. Deze werd direct gespot en zo waren we dan toch eindelijk van start.

Nu vraag je je vast af: Waarom begin je in Dendermonde?
Een goeie vraag. Oorspronkelijk wilden we net buiten Antwerpen beginnen en de route zoals hierboven gepland in omgekeerde volgorde. Maar hoe laat kom je dan in Brussel aan? Want het laatste wat je wil, is overdag in Brussel rijden. Nou ja, voor deze challenge dan waarbij vooral snelheid gewenst is. En dus is deze route een stuk aantrekkelijker. De regio Brussel bevat nou eenmaal een flink aantal gemeentes kort bij elkaar.

Brussel & een FTF

Om 1:00 komen we bij de eerste gemeente van Brussel aan: Berchem-Sainte-Agathe – Sint-Agatha-Berchem. Heerlijk rustig is het op de straten, al lopen er nog genoeg mensen rond. En misschien zijn we wel een beetje stout geweest maar parkeren midden op straat tussen 1:00 en 3:00 in de grote stad, zeg nou zelf, moet kunnen toch? Zeker als je voor een virtual alleen maar even een foto hoeft te maken

Bij de cache Mairie de Saint-Gilles gaat het dan weer mis. Niks te vinden. Trietje wijst erop dat er 350 meter verderop een nieuwe cache is gepubliceerd. Hoe gaaf zou dat zijn om een FTF te noteren tijdens je challenge? En dus wordt de zoektocht afgebroken en koers gezet naar So many books, so little time. Dat van little time klopt wel want deze wordt in no time gevonden en is de FTF tijdens onze challenge een feit!

Het is inmiddels 3:00 geworden als we Brussel verlaten. Het is tijd voor de eerste wissel. Er zijn inmiddels 18 gemeentes op de kaart gezet. Hoedinie geeft het stuur over aan Marthijn en we gaan via Leuven en Waver richting Namen. We beginnen hier een beetje in het ritme te komen. 12 minuten rijden, 2 man de auto uit, chauffeur zet volgende bestemming op de navigatie en #4 ligt op de achterbank wat uit te rusten. Naarmate de dag verstrijkt wil dat overigens ook wel gelden voor de gehele achterbank

Vlaanderen kent veel kerkjes en kappeletjes

Als er ergens een trend te ontdekken is tijdens deze dag dan is het wel dat er veel caches liggen bij kerken & kapelletjes. Voor ons deze keer geen plekken van rust maar van hard werken en zoeken naar de doosjes. Soms compleet verstopt voor iedereen, maar ook varianten die vol in het zicht liggen maar toch gecamoufleerd.

De uren verstrijken en zo rond de middag lijkt het er even op dat we heel misschien wel de gehele lijst kunnen halen. Hoedinie wordt aangespoord om nog eens naar de lijst te kijken en, zij het met iets meer reistijd, worden er zowaar nog even een viertal extra op de planning gezet. Met een uurrecord van 7 is 12:00 het beste uur en is het erbij plaatsen van de extra caches eigenlijk compleet gerechtvaardigd. Ware het niet dat iedereen te maken krijgt met een dipje tijdens zo’n dag.

Dan toch een dip

Na de pitstop voor benzine in Bilzen en wegwerkzaamheden in Tienen breken 3 rampuren aan. Caches die niet te vinden zij, de wagenziekte die begint op te spelen en het koffiegebrek begint dreigende vormen aan te nemen. Er moet iets gebeuren. We besluiten even een frisse neus te halen in de vorm van de virtual Vlooybergtoren. Even de auto uit, de benen strekken, genieten van het uitzicht en toch een gemeente groen kleuren. Maar dat was nog niet genoeg. Direct daarna gaat het via Lubbeek & Holsbeek richting Leuven voor de Starbucks. De boog kan niet altijd gespannen staan tenslotte.

De resterende 6 uur kronkelen we van Leuven naar Mechelen, Hasselt om ten slotte net voor Antwerpen bij Nijlen onze 24 uur af te ronden. 23:58 sluiten wij af met hoe toepasselijk ook de cachenaam: Evi’s Coronacache. Want vanwege Corona hing het doorgaan van deze uitdaging aan een zijden draadje. Gelukkig gaf het FOD volksgezondheid 15 juni groen licht en mochten we van onze eigen ministerie van volksgezondheid sinds 1 juli ook langs ’s Heeren wegen met zijn vieren in één auto.

Wat was nu de uitslag?

Nu zul je denken: hebben ze dan alleen maar in de auto gezeten en vlug caches opgeraapt? Wat is daar nou leuk aan? Hopelijk doet de fotocollage hieronder je er van overtuigen dat we echt dikke pret hebben gehad. Eén beeld zegt meer dan duizend worden

Na 695km is onze challenge afgelopen, wat rest zijn nog de cijfertjes, statistieken, foto’s en een prachtige herinnering. Het Guinness World records boek halen we wellicht niet en of het echt een officieel record is: time will tell 😉

Voor wie echt heel graag weten wil welke gemeentes we allemaal bezocht hebben op 4 juli en 115 caches hebben gevonden:

Keerbergen, Herselt, Chaumont-Gistoux, Genk, Drogenbos, Balen, Wasseiges, Hélécine, Leuven, Kortenberg, Fexhe-le-Haut-Clocher, Dendermonde, Aarschot, Mont-Saint-Guibert, Diepenbeek, Forest – Vorst, Mol, Hannut, Orp-Jauche, Herent, Bertem, Awans, Lebbeke, Scherpenheuvel-Zichem, Walhain, Kortessem, Saint-Gilles – Sint-Gillis, Geel, Braives, Jodoigne, Kampenhout, Tervuren, Ans, Opwijk, Diest, Chastre, Borgloon, Uccle – Ukkel, Westerlo, Geer, Hoegaarden, Haacht, Huldenberg, Juprelle, Merchtem, Halen, Gembloux, Wellen, Watermael-Boitsfort – Watermaal-Bosvoorde, Herentals, Faimes, Tienen, Bonheiden, Overijse, Oupeye, Wemmel, Herk-de-Stad, Perwez, Alken, Auderghem – Oudergem, Vorselaar, Berloz, Glabbeek, Putte, La Hulpe, Bassenge, Asse, Hasselt, La Bruyère, Nieuwerkerken, Woluwe-Saint-Pierre – Sint-Pieters-Woluwe, Grobbendonk, Gingelom, Kortenaken, Tremelo, Rixensart, Riemst, Berchem-Sainte-Agathe – Sint-Agatha-Berchem, Beringen, Éghezée, Sint-Truiden, Etterbeek, Nijlen, Waremme, Bekkevoort, Heist-op-den-Berg, Lasne, Hoeselt, Dilbeek, Leopoldsburg, Namur, Zoutleeuw, Lubbeek, Woluwe-Saint-Lambert – Sint-Lambrechts-Woluwe, Oreye, Begijnendijk, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Bilzen, Sint-Pieters-Leeuw, Hechtel-Eksel, Fernelmont, Linter, Holsbeek, Zaventem, Crisnée, Hulshout, Court-Saint-Étienne, Zutendaal, Beersel, Lommel, Burdinne, Landen, Tielt-Winge, Kraainem, Remicourt

4 gedachten over “Gemeentejacht – zoveel mogelijk gemeentes in 24u”

  1. Wat een opgave, hier is hard gewerkt.
    Maar tof, een fraai verslag, ik heb het met plezier gelezen.
    Dank jullie wel!

    Ben benieuwd naar jullie volgende uitdaging 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.