6 conclusies na het Geocaching onderzoek 2024

Het was reeds voor het achtste jaar op rij dat we onder alle geocachers van België en Nederland een groot geocaching onderzoek afnamen. Ieder jaar opnieuw proberen we te peilen naar jullie mening over allerhande geocaching onderwerpen (die ieder jaar verschillen). Alle resultaten kan je nog eens nalezen door te klikken op de linkjes hieronder.

Deel 1Geocaching info en statistieken
Deel 2Geocache verstoppen
Deel 3Adventure Labs
Deel 4Trackables
Deel 5Woodies
Deel 6Geocaching reviewers

Conclusies

Er waren heel wat vragen waar we nu een antwoord op weten. Op verschillende vragen en stellingen kregen we een logische bevestiging, terwijl we soms wel verbaasd waren over sommige andere meningen. Dit waren voor ons alvast de opvallendste conclusies.

Geocache Icoon - Wherigo Een Wherigo cache is de minst populaire geocaching soort

Reeds verschillende jaren polsen we naar jullie meest favoriete geocaching type en weinig verrassend is het dat traditionele caches hier ieder jaar als populairste geocachesoort naar boven komen. Voor het eerst vroegen we dit jaar wat dan weer jouw minst populaire geocaching soort is: met kop en schouders steken Wherigo caches hierboven uit. Liefst 1 op 3 geocachers gaf aan dat ze deze soort het minst leuk vinden (zie geocaching onderzoek 2024 – deel 1).

Moeten we dit een grote verassing noemen? Enerzijds misschien wel, want er zijn best wel veel (reverse) Wherigo caches erbij gekomen de voorbije jaren. Anderzijds zijn Wherigo caches voor veel mensen onmogelijk om te spelen: je moet een werkende app hebben die een Wherigo cartridge kan lezen en dan moet je ook nog hopen dat het spel niet vastloopt.

Kortom: het is eigenlijk vreemd dat Wherigo caches niet ingeladen kunnen worden in de geocaching app zelf. Het is een product ontwikkeld door Groundspeak, je zou dan toch verwachten dat ze zelf een werkende Wherigo speler of app hebben.

Wherigo Geocaching

💰 Een geocache kost minder dan je denkt

Er zijn best wel wat geocachers die zelf al eens een geocache verstopt hebben, het is dan ook gewoon leuk om dit zelf eens te doen. Er zijn natuurlijk ook veel geocachers die liever gaan zoeken dan dat ze zelf een geocache verstoppen en daar is niets mis mee natuurlijk.

Wat opviel in dit onderzoek is dat geocachers die nog geen cache verstopt hebben de kostprijs van een geocache veel hoger inschatten dan wat een geocacher gemiddeld spendeert aan een geocache (zie geocaching onderzoek 2024 – deel 2). Meer dan de helft van de geocaches kost minder dan € 10: dat valt best goed mee toch? Er zijn verschillende manieren om heel goedkoop een cache te kunnen maken.

geocaching plastic dozen
Voor enkele euro’s kan je best al een goed plastic potje kopen die als cachecontainer kan dienen.

💰 Er zijn al veel Adventure Labs gemaakt

Uit het derde deel van het geocaching onderzoek 2024 onthouden we vooral dat Geocaching Adventure Labs zijn intussen goed ingeburgerd bij geocachers ondanks dat je hiervoor een aparte app moet gebruiken. Het is zelfs na traditionals multi-caches en mysteriecaches de 4de populairste geocachesoort én ongeveer 70% van de geocachers vindt adventure labs gewoon leuk.

Wist je trouwens dat 1 op 3 geocachers zelf al eens een Adventure Lab gemaakt heeft? Dat is opmerkelijk veel: je hebt immers een credit nodig om zo’n Adventure Lab te kunnen maken. Adventure Labs zijn natuurlijk een pak goedkoper om te maken dan andere cachesoorten, je hoeft geen fysieke container te verstoppen voor dit geocaching type en de 161 meter regel is hier ook niet van tel. We zijn benieuwd hoe dit in de toekomst zal blijven evolueren: de voorbije jaren zagen we intussen ook al enkele Lab-arts (geo-arts met Adventure Labs) ontstaan.

LAB-art
Misschien zorgen lab-arts er wel voor dat er intussen best al veel Adventure Labs te vinden zijn.

💰 Trackables & woodies zijn een leuke bijkomstigheid

80% van de geocachers heeft al eens een trackable op reis gestuurd en 70% van de geocachers is fan van trackables. Dat zijn heel erg hoge cijfers! En ondanks dat geocachers vinden dat trackables vaak verdwijnen (liefst 72% is het eens met deze stelling) gaat toch 6 op 10 geocachers in de toekomst nog een trackable aanschaffen. De prijs van deze kleine reisobjecten is de voorbije jaren redelijk gestegen, maar dat zal de meeste geocachers toch niet tegenhouden om in de toekomst nog trackables te kopen. Wat wel opvalt is dat TB races dan weer niet als leuk ervaren wordt: we hebben dit enkele jaren terug zelf ook proberen organiseren en we moeten stellen dat het heel erg moeilijk is om dit eerlijk te laten verlopen. Zie alle resultaten over trackables uit het geocaching onderzoek 2024.

In iets mindere mate worden ook woodies als leuk bestempeld door geocachers: bijna de helft van de geocachers verzameld deze, 1 op 3 geocachers heeft deze ook al laten maken en 45% van de geocachers gaat dit in de toekomst nog doen. We denken dat de populariteit van deze houten schijfjes nog zal groeien. Zie alle resultaten over woodies uit het geocaching onderzoek 2024.

Deze woodie kan je iedere week winnen met de Hebbes puzzel

💰 Er zijn best wat geocachers die een reviewers zouden willen zijn

1 op 8 geocachers zou ook een reviewer willen zijn (zie deel 6 van het geocaching onderzoek 2024). Dat vinden wij alvast opmerkelijk veel zeker omdat slechts 1 op 3 geocachers weet wat exact de taken zijn van een reviewer. Wij doen alvast een kleine oproep aan deze vrijwilligers om meer info te geven over wat ze juist doen en hoe ze te werk gaan, er zijn aardig wat geocachers die hier open voor staan. Onlangs verscheen hier alvast een klein stukje over op de geocaching blog, een eerste stap in de goede richting?

Heb jij prijs?

Dankzij onze sponsors CreaCoins, GcProducts, BP Publishing en GeocachingShop (neem zeker een kijkje op hun leuke websites!) mogen we enkele leuke prijzen weggeven! We hebben nog 5 extra winnaars! Geef snel je mailadres op om te zien of jij gewonnen hebt.

👉 Niet gewonnen? Doe dan snel mee met #geocachenopreis en win de hele zomer lang trackables.

    Hoera, je hebt gewonnen! We nemen binnenkort contact met je op.

    We hebben enkel een e-mailadres gevraagd. Om privacyredenen publiceren we deze niet.

    1 gedachte over “6 conclusies na het Geocaching onderzoek 2024”

    Plaats een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.