Half maart werd de vraag al weer gesteld in de FB groep “Geocaching voor iedereen”; “Komt er dit jaar weer een tulpen cache route in Flevoland?”. En we kunnen bevestigend antwoorden: de caches zijn geplaatst, er is toestemming van SBB en ze zijn ter review aangeboden. De 5e editie van de TOF serie is een feit.
Een stukje geschiedenis
Al vele jaren wordt er ter promotie van de tulpenteelt in de Noordoostpolder een tulpenroute georganiseerd. Een aantal keren hebben er ook caches langs die route gelegen, waar we altijd met veel plezier een dagje gingen cachen.
Toen onze burgemeester 5 jaar geleden vond dat er ook een tulpenroute (http://tulpenrouteflevoland.nl/) in Oostelijk Flevoland moest komen zijn wij ook aan het denken gegaan. Met nog niet zo veel ervaring in het leggen van caches kwamen er zo’n 10 tradies te liggen langs de bijna 100 km route. De caches werden wel bezocht, maar achteraf gezien lagen ze te ver uit elkaar om het als een geheel van caches te zien.
In 2016 kwam de organisatie van de Tulpenroute Flevoland met 3 aparte routes voor fiets, auto, en wandelaars. Wij namen de fietsroute als uitgangspunt, maar hielden er rekening mee dat er ook veel mensen met de auto gingen cachen. Ons startpunt werd de Pluktuin, en de bonus kwam te liggen bij een boerderij-winkel.
We dachten dat het handig zou zijn alle bewoners te informeren over de caches. Een keurige brief bij iedereen in de bus met uitleg over het geocachen en onze gegevens erbij. Al snel kregen we een telefoontje van Gemeente Dronten dat iemand dat niet wilde. Erg jammer dat er niet contact met ons opgenomen was, dan hadden we het uit kunnen leggen, en evt. caches kunnen verplaatsen. Vanwege het bezwaar hebben we besloten in de desbetreffende weg enkel caches te leggen op privé terrein waar we toestemming van de bewoner(s) hadden.
Voor het leggen van caches in een bos en stukje natuurgebied hadden we toestemming nodig van SBB en Flevolandschap. Deze toestemming hebben we gekregen, en bij het aanbieden van de cache doorgegeven aan de reviewer.
We bedachten een mooie geo-art tulp van 15 mysterie caches en een bonus. Puzzels die goed op te lossen moesten zijn, maar waar onervaren cachers ook van zouden kunnen leren. We kregen veel vragen, maar doordat we met 3 personen zijn, was er altijd wel iemand in staat snel te antwoorden. De positieve reacties die we hierop kregen maakte het voor ons alleen maar leuker.
In 2017 wilden we verschillende caches aanbieden. Dus ditmaal geen mooie geo-art, maar verschillende caches langs een route die weer zowel met de fiets als de auto te doen was. Dit jaar ingezet op verschillende verstopmethodes. Pinterest afgestruind voor ideeën, paaltjes en boomstammen gezaagd en contactdozen geprepareerd. Een mooie kraai bij de 1e cache is tot tweemaal toe “verdwenen”, verder is alles netjes 3 maanden blijven liggen. We hadden ditmaal het geluk dat het pannenkoekhuis langs de route lag. In de logjes kwam vaak naar voren dat hier wat gegeten of gedronken is.
In 2018 lang getwijfeld of we wel of geen caches zouden leggen. De polder lag nog vol van OFZE2017 caches. De organisatie van de Tulpenroute Flevoland kwam met meerdere auto- en fietsroutes, om de drukte in de polder te verspreiden. We werken blijkbaar het best onder enige druk, want met een paar rondjes in de polder rijden, wat klussen in de schuur, en puzzels bedenken hadden we binnen een paar dagen toch weer een route klaar. Ditmaal weer een geo-art tulpje, maar geen bonus, zodat er geen vast start of eindpunt was, en je overal de route kon starten. Bij het opruimen van de caches hadden we zo’n 350 bezoekjes per cache gehad, en een 145 favo’s gekregen.
2019, 5e jaar TOF
Dit jaar hebben we gekozen voor de fietsroute Swifterbant. Deze gaat voornamelijk alleen over fietspaden, en is dus ook niet met de auto te doen, in tegenstelling tot vorig jaar. De route ligt in het Rivierduingebied, een bijzonder stukje Flevoland met geschiedenis. De serie bestaat weer uit 16 mysteries zonder bonus, dat is ons vorig jaar goed bevallen. De eerste cache van de reeks kan je hier bekijken: GC85512
Tulpen staan maar kort in bloei, en deze periode is afhankelijk van het weer, dus niet te sturen. In de logs kunnen we dit goed lezen. De vroege zoekers mopperen dat er nog geen tulpen zijn. Dan krijgen we een periode de meest prachtige foto’s bij de logjes. We genieten hier erg van. Nadat de tulpen gekopt zijn (meestal na 30 april) zien we in de logjes de tulpen ook verdwijnen. Omdat caches 3 maanden moeten liggen, kan er vanaf begin juli gezien worden hoe de tulpenbollen weer geoogst worden. Ook dan plukken wij onze tulpjes weer en is er weer ruimte voor nieuwe caches.
Het leuke van het leggen van caches zijn alle leuke reacties in de logs en op de mail. Natuurlijk zit er altijd iemand tussen die moppert, maar dat zijn er zo weinig. En dan zien we de mooie foto’s langs komen op Geocaching voor iedereen, en daar zijn we stiekem best een beetje trots op.
TOF 2020?
Waarschijnlijk niet. We hebben d.m.v. de caches nu verschillende delen van Oostelijk Flevoland aan de cacher laten zien. De ideeën voor tulpenpuzzels zijn een beetje op. Dus zoals het er nu uit ziet, zal er in 2020 geen TOF tulpenroute zijn. Maar we stoppen zeker niet met het plaatsen van caches; er zijn al zoveel nieuwe ideeën!
Groetjes BMM-geocaching; Banditgirl, Mamavan5 en Monstervrouwtje