Is Geocaching gevaarlijk?

Laten we alvast beginnen met iedereen gerust te stellen: Geocaching is niet gevaarlijk! Toch alleszins niet gevaarlijker dan als je een wandeling maakt. Alle gevaren tijdens een trektocht heb je natuurlijk ook bij Geocaching: je kan vallen, verloren lopen, je hebt ook brandnetels, teken, guur weer, bijtende insecten, en in stedelijke gebieden kan je aangereden of beroofd worden. Kortom eigenlijk alles wat een wandelaar kan voorhebben.

Natuurlijk zijn er aan Geocaching ook enkele extra risico’s die je neemt, die soms wel eens gevaarlijk kunnen zijn. Laten we even kijken naar deze Geocaching gevaren en onze tips om dit gevaar te minimaliseren. Ben jij ook al gevaarlijke situaties tegengekomen bij het geocachen? Laat het ons gerust weten in een reactie!

☠️ Focus op je smartphone/GPS

Een groot verschil tussen Geocaching en wandelen is dat je bij Geocaching apparatuur in de vorm van een smartphone of GPS nodig hebt. Het gevaar hierbij is dat je te veel focust op je apparaat waardoor je te weinig aandacht hebt voor je omgeving en dan kan het natuurlijk eens mislopen.

💡 Hou dus zeker de focus op de weg en mogelijke hindernissen en staar niet continu op je apparaat. Het kan ook leuk zijn om de weg te zoeken zonder continu naar je apparaat te moeten kijken.

☠️ De verleiding om nog een extra cache vinden

Een gevoel dat we allemaal wel eens hebben: snel nog een extra geocache gaan zoeken. Hier ligt het gevaar dat je extra risico’s neemt. Denk maar bijvoorbeeld als je ’s avonds aan het geocachen bent en je nog snel eentje voor het donker wordt wil vinden, dat je ook nog helemaal terug moet. Bij warm weer kan je snel zonder proviand en drinken raken. En wat gezegd van je batterij van je apparaat die langzaam leegloopt: het zou maar eens moeten gebeuren dat je hulp nodig hebt en dat net dan je batterijen plat zijn.

💡 Stop op tijd. Die ene cache geeft je een reden om nog eens terug te keren naar deze plek.

☠️ We steken onze handen in donkere gaten

Geocachers gaan tijdens hun zoektocht naar een geocache geen uitdaging uit de weg: holle bomen, rotsspleten, donkere gaten … Jawel, we gaan er zelfbewust met onze handen in op zoek naar de cache. Het gevaar hier is dat dit de schuilplek van een dier kan zijn, die niet zo enthousiast is over de aanwezigheid van je hand.

💡 Handschoenen kunnen veel wonderen doen.

geocachen in holtes

☠️ We komen op verlaten plaatsen

Geocaches worden vaak geplaatst op rustige plaatsen waar niet veel mensen komen, denk bijvoorbeeld aan het midden van een bos. Niet iedereen die op deze rustige plekjes komt, is hier om te geocachen. Ons is het toch al eens overkomen dat we een liefdeskoppeltje hun ding zagen doen terwijl we met de kinderen aan het geocachen waren.

💡 Neem een vriend mee naar verlaten plaatsen om te geocachen.

☠️ We komen op vervallen plaatsen

Wie aan Urbex doet of op zoek gaat naar Lost Places geocaches, moeten uiteraard ook waakzaam zijn. Je komt op plekken die in verval staan, waardoor je goed op je passen moet letten: er kan altijd iets op je hoofd vallen of iets afbreken. Maar geniet vooral van deze gave plekken!

💡 Doe stevige schoenen aan, voorzie eventueel een helm en neem zeker een EHBO-kit mee.

☠️ We gaan alleen op pad

Alleen op pad gaan, brengt altijd gevaren met zich mee. Net zoals bij een wandeling kan er iets gebeuren waarbij je hulp nodig hebt. Laad dus zeker je apparaten op vooraleer je vertrekt en voorzie eventueel een extra batterij. Soms is het ook handig om op onbekende plekken niet alleen op pad te gaan: deze kunnen je niet alleen hulp bieden in sommige situaties, maar je zal jou ook veel veiliger voelen (zeker op verlaten plaatsen).

💡 Laad je apparaten op vooraleer je vertrekt en voorzie eventueel een extra batterij.

☠️ Niet iedere doos is een geocache

Als geocachers zien we tijdens onze zoektocht in alles een mogelijke verstop-plek. Zo komt het wel al eens voor dat we bij elektrische, gas- of waterapparatuur op zoek gaan naar een geocache: let hier goed mee op en bekijk goed iedere situatie! Want dit kan wel eens gevaarlijk zijn. Als het echt te gevaarlijk is, maak je hier best melding van aan de cache-eigenaar. Niet-geocachers slaan soms ook in paniek als ze een vreemde doos vinden.

💡 Open enkel een doos als je zeker weet dat het de geocache is. Op risicovolle locaties staat er heel vaak een teken of symbool op de doos.

☠️ Klimmen en kruipen

Sommige geocaches kan je vinden in de top van een boom, waarbij je een heel eind moet klimmen, bij andere geocaches moet je dan weer donkere grotten inkruipen. Ook als je dit zou doen zonder te geocachen, weet je dat dit wel eens gevaarlijk zou kunnen zijn.

💡 Voorzie het juiste klimmateriaal om in bomen te klimmen en neem een zaklamp en helm mee om in grotten te kruipen.

2 gedachten over “Is Geocaching gevaarlijk?”

  1. wat moet ik doen als er een caches op een plek ligt waar dat niet mag? Wie kan ik daarvoor benaderen, of zal ik die zelf maar verwijderen?
    Groet, Arend

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.