Geocaching in Zundert – Dahlia geo-art

In de gemeente Zundert zijn verschillende passies te ontdekken: de bloemencorso en geocachen staan hoog op deze lijst. Bij diverse geocaching teams in de omgeving (GeoMaas, Jupkus, Niedje en TenM_) was ooit al het idee ontstaan om iets met de dahlia’s van het bloemencorso te doen. Het project kwam pas echt van de grond toen we in 2021 onze krachten bundelden.

Om de geo-art te maken, de daadwerkelijke (veilige) fietsroute te vinden en alle puzzels te verzinnen waren nogal wat uren nodig. Goedkeur van grondbezitters, akkoord op beeldmateriaal en natuurlijk zelf grasduinen door diverse archieven… Soms was het voorpret, soms wat bloed, zweet en tranen maar het doel om vóór het 2022 corso seizoen online te gaan zorgde voor een duidelijke focus. Des te verder we kwamen, des te enthousiaster we werden. En daarmee ook de mensen in onze omgeving die we nodig hadden voor de uiteindelijke goedkeuring van de reviewers.

Ontwerp & lancering

De geo-art werd in mei 2022 gepubliceerd en de meeste corsotenten staan al vers-gezet langs de route. Dit betekent dat de eerste cachers de puzzels hebben opgelost en op pad zijn gegaan. Aan de hand van 99 puzzels (98 mysteries & 1 bonus) kunnen geocachers van over de hele wereld kennis maken met de gemeente Zundert, haar geschiedenis, Van Gogh en natuurlijk het grootste dahliacorso ter wereld.

Als alle puzzels zijn opgelost kan de route van ongeveer 66 kilometer gefietst worden. Voor de minder geoefende fietser is de route eenvoudig te verdelen in twee routes: 30 en 36 kilometer. 

Fietsen & genieten

De fietstocht start vanuit Zundert en leidt de cachers door natuurgebieden zoals de Krochten, Pannenhoef, Oude Buisse Heide en ook het fietspad langs de Aa of Weerijs. Bossen, heide en weilanden wisselen elkaar af nadat je het dorp Zundert hebt verlaten. 

Natuurlijk komt de route langs alle corso buurtschappen waar tijdens het corso seizoen (mei t/m het eerste weekend van september) hard wordt gewerkt aan een corsowagen. Als de buurtschap aan het werk is staat de tent open. Men kan dan altijd even afstappen om naar binnen te gaan voor een kijkje achter de schermen.

Onderweg komt de cacher diverse bankjes tegen om een eigen boterham te eten. Maar natuurlijk is er ook voldoende horeca te vinden voor een pauze. Geniet van bijvoorbeeld een Zundertse Trappist gebrouwen in Trappistenbrouwerij De Kievit van de Abdij Maria Toevlucht te Zundert, én Nederlandse tweede officiële trappistenbier. De brouwerij & abdij zijn niet geopend voor publiek, maar je kunt wel vanaf de fiets in de achtertuin van het klooster kijken.

De caches

We hebben ons best gedaan om voldoende variatie in de caches te maken. Soms een makkelijke oppikker, maar ook de creatieve geest is los gegaan. O.a. met behulp van 3D printen, het betere zaag- en lijmwerk en ook gebruik van ‘normale straatbeeld’ items is er voor elke geocacher wat wils. Soms is niets wat het lijkt, en soms is het precies wat je dacht dat het zou zijn! 

Zelf op zoek gaan naar de Dahlia Zundert geo-art

Met veel variatie in puzzels, route en caches hopen we dat vele cachers plezier gaan beleven aan de geo-art Dahlia Zundert! Geniet van de omgeving en van puzzelen! Meer info kan je vinden bij de eerste van deze reeks (GC9K1DF) de volledige lijst met alle geocaches kan je hier bekijken. We raden aan om deze geocachereeks van 66 kilometer met de fiets af te leggen. Onderweg kan je 99 geocaches meepikken.

DahliaZundert bestaat uit de volgende geocache teams: GeoMaas, Jupkus, Niedje en TenM_. Voor vragen, tips of andere meldingen kan je contact opnemen met DahliaZundert.

1 gedachte over “Geocaching in Zundert – Dahlia geo-art”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.