We zijn al best lang bezig met deze leuke hobby, namelijk sinds maart 2009. We zijn niet heel erg fanatiek aangezien we nog geen 2000 logs hebben. We hadden al redelijk snel het idee om eens zelf wat caches de wereld in te gooien. Echter, daar is het nooit van gekomen.
Vorig jaar hebben we die gedachte een vervolg geven en hebben we onze eerste mystery cache uitgezet. We hadden er al rekening mee gehouden dat het er mogelijk meer konden worden en toen kwam de Corona pandemie. We hadden onze cache ter publicatie aangeboden in maart maar toen werden er geen caches meer gepubliceerd. Na een vertraging van ongeveer 3 maanden kwam in mei 2020 dan toch onze eerste cache online. De reacties waren zeer positief dus al snel kwamen er drie caches bij zoals we vooraf al bedacht hadden.
Nieuwe caches werden een geo-art in de vorm van een passer
Nadat we dus vier mysteries online hadden waren we ook net een beetje besmet geraakt met het fenomeen Geo-Art. We wonen dicht bij een mooi natuurgebied waar eigenlijk nauwelijks caches te vinden zijn. We willen dit gat op de kaart een beetje dichtmaken met een Geo-Art. We wisten dus ongeveer de route want we lopen wekelijks door dit mooie gebied.
Voor een Geo-Art moet je ook een leuk figuur bedenken en we hadden wel wat ideeën. We hebben uiteindelijk voor een passer gekozen. Waarom een passer? We zijn al tijden verbaasd over de manier van navigeren in het verleden. Momenteel heeft iedereen bijna continue wel een navigatie bij zich, zoals bijv in een smartphone. Ook zijn veel moderne auto’s uitgerust met navigatiesystemen en zelfs met deze hobby gebruiken we een handheld navigatiesysteem. Wat hadden ze het vroeger toch moeilijk. Zeker in de scheepvaart kwam de passer te voorschijn om een afstand te bepalen. Eigenlijk is het een hele makkelijke en doeltreffende manier. De keuze voor de Geo-Art was hiermee duidelijk. Ook is het een bijkomend voordeel dat het geen ingewikkeld figuur is. Je moet het figuur nog wel herkennen op de Geocaching kaart.
Nu we het figuur weten kunnen we het aantal caches gaan bepalen en de locaties voor de caches. Ons voornaamste doel van deze serie is de mooie wandelroute. We willen de puzzels niet te moeilijk maken en ook de caches hoeven niet heel moeilijk verstopt te worden. Met dat in ons achterhoofd zijn we het rondje gaan lopen en hebben we eens goed rondgekeken naar mogelijke locaties. We hebben op dat moment geen peilingen gedaan, puur alleen kijken naar mogelijkheden. We kwamen tot de conclusie dat er meer dan voldoende verstop-plekken zijn, eigenlijk zijn er veel te veel. Een voordeel van dit rondje is, naast de mooie wandeling, dat er voldoende gelegenheden zijn om te eten en te drinken.
Ondertussen is het internet afgezocht hoe je makkelijk een Geo-Art kunt maken. We kwamen al snel op deze site terecht waar een zeer goede beschrijving staat hoe je een geo-art kan maken. Het plaatje van de passer werd ingeladen in Google Earth en plaatsmarkeringen werden uitgezet. Met 22 caches was het figuur van de passer goed duidelijk. We kunnen dus het veld in om 22 verstop-plekken te bepalen en snel de coördinaten inmeten. Als we thuiskomen hebben we 29 leuke locaties gevonden. Dat zijn er wat ons betreft te veel. Enkele liggen misschien wel dicht bij elkaar en dus worden in Google Earth een paar extra plaatsmarkeringen toegevoegd zodat we van 22 naar 26 locaties gaan. Bij 26 stuks is de passer op zijn mooist. We besluiten dat de serie uit 25 mystery puzzels gaat bestaan en een bonus cache.
Locaties bepalen
Wederom gaan we op pad maar nu om de locaties nauwkeurig in te meten. Het inmeten van een cache locatie kost behoorlijk wat tijd. De Garmin wordt op de locatie gelegd, er wordt een tijdje gewacht en dan wordt het middelen van een waypoint gestart. Na ruim 5 minuten hebben we een nauwkeurige locatie voor de eerste cache. Dit herhalen we voor alle overige plekken.
De volgende dag gaan we het rondje nogmaals lopen maar dan met het idee dat we de caches gaan zoeken. Als we op enkele locaties aankomen dan lijkt er best een afwijking van enkele meters. Op betreffende plaatsen starten we opnieuw een gemiddelde. We zijn er ook achter gekomen dat er een stukje Bermuda driehoek in ons rondje zit. We hebben wel op 5 verschillende dagen een gemiddelde gestart en telkens kwam er een ander coördinaat uit. Degene die het rondje lopen of al gelopen hebben weten wel waar ik bedoel. Nu we de locaties nauwkeurig bepaald hebben worden er ook petlings en logboekjes gekocht.
Wat we flink onderschat hebben is het verkrijgen van toestemming. Er is contact opgenomen met verschillende partijen en soms wordt er snel gereageerd en soms duurt het wat langer. Gelukkig was iedereen wel behulpzaam al duurde het soms wat lang.
Het maken van de puzzels viel ons behoorlijk mee. We willen geen moeilijke puzzels en dus houden we het simpel. Waar we wel achterkwamen is dat soms meerdere varianten van een puzzelcode rondgaan. Ach, dat is dan weer een extra uitdaging om de juiste te nemen.
Nadat we alle toestemmingen hadden konden de petlings verstopt worden. Wederom doen we een laatste check mbt de coördinaten en als we tevreden zijn gaan we de serie aanbieden om te laten publiceren. Uiteraard hadden we al een saturatiecheck laten uitvoeren. Al redelijk snel kwam het bericht dat de Geo-Art gepubliceerd was. We waren zeer nieuwsgierig wie als eerste de bonus zou loggen. We hadden ons niet gerealiseerd dat er zo’n run op FTF is. De serie is rond 14:00 live gekomen en KaRo team was de eerste die een cache uit de serie wist te loggen. Het ging om Passer #19 die gelogd werd om 15:56. Daarna ging het snel en kwam de ene naar de andere mail binnen met FTF’s. Zelfs de bonus werd nog dezelfde dag gelogd wat ons echt heeft verbaasd. Er zijn echt behoorlijk wat fanatiekelingen met deze hobby.
Probleempjes van de eerste dagen oplossen
De eerste dagen waren er wel wat probleempjes met wat caches. Er zijn er al snel een paar zoek geraakt en telkens konden we heel snel pareren en weer een nieuwe koker neerleggen. Het werd zelfs zo erg dat we bijna de neiging kregen om de stekker eruit te trekken. Gelukkig hebben we dat niet gedaan. Momenteel is de rust terug en ligt alles er mooi bij. Aangezien we erg vaak dit rondje lopen is het wel mooi om te zien hoe de natuur zich ontwikkeld. We begrijpen ook wat beter waarom bijv natuurmonumenten soms geen toestemming geeft voor bepaalde plekken. Zo liggen onze caches in een gebied waar ook dassen rond lopen en dus moet daar rekening mee worden gehouden.
Inmiddels hebben we voor één cache een andere locatie moeten zoeken. We hadden een heel leuk plekje gevonden bij een boom waar de schors gedeeltelijk los was van de stam. Dit is al jaren zo en dit hebben we altijd al gezien als een mooi plekje. Helaas is na twee weken de schors van de boom gekomen. Ik hoop niet dat dit komt omdat iemand te wild is geweest. In de hint stond wel beschreven dat voorzichtigheid noodzakelijk was.
We willen mede cachers dan ook echt op het hart drukken om met respect met de natuur om te gaan, alleen zo kunnen we blijven genieten van onze leuke hobby. Laat geen rotzooi achter in de natuur. De spullen zijn ook meegekomen dus kunnen ze op dezelfde manier ook weer meegenomen worden naar huis.
Zelf op zoek gaan naar de passer geo-art
Voor de passer geo-art moet je in Wijchen zijn. In en rond het recreatiedomein Berendonck kan je terecht voor een wandeling van goed 11 kilometer met 25 caches en een bonus cache (GC95RFR). Goede wandelschoenen zijn aangeraden en lees goed als de caches beschikbaar zijn: op sommige dagen in het jaar is er een beperking.