Geocaching in ‘s-Hertogenbosch: de Bloem

Dat gaat naar Den Bosch toe, Zoete Lieve Gerritje, De Sint Jans kathedraal en de bekende Bossche Bollen. Dit zijn zomaar een paar items waar ’s-Hertogenbosch bekend om staat. Onlangs is ’s-Hertogenbosch uitgeroepen tot één na mooiste stad van de wereld, dit betekend dus dat deze stad de mooiste is van Europa. Hier zijn wij als Bosschenaren trots op. Wat heeft Den Bosch nog niet? Een Geo-Art. Half mei 2020 was het eindelijk zover. De BLOEM kon worden geopend.

Een idee dat begon te bloeien…

Vorig jaar kreeg ik het idee om een Geo-Art te maken, alleen was de vraag wat ik precies zou maken. Eerst dacht ik aan een kikker (Oeteldonk) wat niet helemaal goed uitkwam en eigenlijk ook niet helemaal mijn bedoeling was. Ineens begon er een idee te broeien: planten en bloemen. Hier ben ik dagelijks mee bezig, het moest en zou dus een bloem worden.

Allereerst werd nagedacht hoe en waar de BLOEM op de kaart moet liggen. Er gaan enkele dagen overheen toen langzaam maar zeker de contouren van de Geo-Art op papier komen. Het gaat tenslotte om de Geo-Art die zo mooi als mogelijk eruit moet komen te zien en waarbij andere caches niet in de weg zitten. Ik ging samen met RenR61 rond de tafel zitten om te discussiëren over de mysteries en hoeveel dan wel niet. Hoe moeilijk moeten de puzzels worden. Wat voor puzzels. De puzzels moeten variëren in soort en moeilijkheid, terwijl de caches dan weer op verschillende manieren verstopt moeten worden. De een moet iets moeilijker te vinden zijn dan de andere en dan zit je nog ook vaak nog met een afwijking.

Bovendien willen we laten zien hoe mooi ‘s-Hertogenbosch wel is en daarom hebben we de route gemaakt langs diverse waterpartijen. Het viel niet mee, er lagen diverse andere caches in de weg. Uiteindelijk heb ik een mooie ronde gemaakt van ongeveer 23 kilometer. Onderweg kom je 58 caches tegen en ook een bonuscache mocht niet ontbreken. We wonen op de Maaspoort dus de caches moesten hier in de buurt liggen, dat is wel handig vanwege het onderhoud.

… en we uiteindelijk ook zagen groeien

Als eerste hebben we toestemming moeten vragen aan de gemeente. Terwijl we daar op moesten wachten zijn we alvast begonnen met de route. Voor de puzzels ben ik in het thema gebleven: het zijn kennisvragen over planten en bloemen. Toen ik de meeste puzzels klaar had, werden de cachepagina’s gemaakt met referentiepunten, de eindlocaties en zochten we uit welke Geo-checker het best gebruikt kon worden. Alles moest worden ingemeten, kennispuzzels en de caches (inclusief de bonuscache) worden gemaakt en in het veld geplaatst. Samen met RenR61 ben ik toch wel enkele avonden bezig geweest om de kokers met logboekjes in het veld te plaatsen.

Uiteindelijk kan ik de caches aanbieden aan de reviewer en nu kon ik alleen maar in spanning afwachten op goedkeuring. De caches werden goedgekeurd, maar er was een andere spelbreker in het spel: corona. Uiteindelijk komt op 11 mei 2020 het verlossende woord, de gehele Geo-Art staat online! De eerste week ontplofte mijn mailbox. Niet met logs, maar met vragen en controle antwoorden van medecachers. Zijn de vragen te moeilijk? Dit werd ons snel duidelijk. Ik ben hier uren mee bezig geweest, wat resulteerde in niets anders dan de vragen te beantwoorden. Dit was geen doen. Ik heb dus besloten om een aantal vragen om te zetten in legpuzzels, zodat de mensen de caches konden gaan zoeken. Het werd immers prachtig weer om naar buiten te gaan. Opnieuw explodeerde mijn mailbox, maar nu met leuke logs. Laten we met zijn allen voor zorgen dat voor iedereen die op zoek gaat naar een cache een leuke dag blijft en dat we alles weer in de oorspronkelijke staat terug leggen.

Zelf op zoek gaan naar De Bloem geo-art

Wil je de ronde fietsen begin dan bij nummer 1 (GC8792V). Hier kan je je auto gemakkelijk parkeren. Het rondje is zeker niet geschikt om met de auto te gaan doen. Wat achteraf blijkt dat je op sommige plaatsen goed moet uitkijken of je er mag fietsen. Neem dus niet altijd de kortste weg naar de volgende cache. (Bijvoorbeeld in het wandelpark mag je niet fietsen). Onderweg kom je bonusgetallen tegen om bij de bonus cachelocatie te komen. Hier wacht nog een drietal kleine puzzeltjes om het vierde, zwarte, kastje te kunnen openen. Hier zit het logboekje en eventuele tb’s in. Iedereen kan mij om hulp of om hints vragen, zodat iedereen alle puzzels op kan lossen en alle caches kan vinden.

Vanaf dag 1 komen er vele (buitenlandse) teams (Duitsers, Belgen, Fransen, Denen en Engelsen om maar een paar te noemen) naar ’s-Hertogenbosch om eventueel een FTF te scoren. Bij de bonus heb ik regelmatig gesproken met de cachers en blijkt dat sommige teams al meer dan 40.000 caches hebben gevonden. De top van Nederland om zomaar uit te drukken. De diversiteit van de caches worden als positief en plezierig gevonden, geen kokertjes achter een boom. Je hebt trouwens de volgende tools nodig. Hengel, pincet, magneetpen.Sommige wilden wel snel hints bij de opgave en voor in het veld, maar in de eerste paar dagen bleef dit zonder gevolg. Eenmaal de podium plaatsten voorzien van hun naam ben ik begonnen om hints te verspreiden.

Terwijl ik dit schrijf, 5 maanden na online komen van de Geo-Art heb ik al bijna 1000 favo’s gehad voor de gehele ronde en ruim 300 voor de bonuscache. Ook de tb’s bleven niet lang liggen in het tb hotel. Een leuk gevolg is dat de labcaches nu ook vaker bezocht worden dankzij de BLOEM.

Ik hoop dat de cachers met veel plezier mijn puzzels maken en dat ze in het veld genieten van mijn ronde. Ze moeten terug kunnen kijken op een leuke dag cachen in en rond ‘s-Hertogenbosch. Zo hoop ik op een mooie beloning in de vorm van een leuk logje en eventueel een favo.

Een paar kleine puntjes tot besluit. Ik ben regelmatig tegengekomen dat de kokertjes met schroefdop niet goed dichtgedraaid worden en zo nat worden. Zo moet ik dus onnodig vaak cache onderhoud plegen. Met liefde en plezier vervang ik deze om de leuke hobby van ons en alle mede-cachers toch optimaal te houden. Ook het verhangen van de caches kom ik regelmatig tegen, zodat ik naar mijn eigen cache moet zoeken.

3 gedachten over “Geocaching in ‘s-Hertogenbosch: de Bloem”

 1. Leuk, lijkt me heerlijk om al die mooie plekken van den bosch te zien. Moet echt een mooie stad zijn. Maar helaas, dat gaat niet gebeuren want ik ga mijn tijd niet verdoen om 58 puzzels op te lossen. Jammer.
  Hadden van mij gewone tradis mogen zijn

  Beantwoorden
  • Ben ik het niet mee eens! Puzzels waren echt heel erg leuk om te maken, ook divers.
   Kom uit West-Friesland, puzzels zijn al opgelost. Dus volgend jaar komen we echt een paar dagen die kant op!

   Beantwoorden
  • Een geo-art maken is lastig als dit tradi’s zijn. Een heel karwei om een vorm op de kaart te maken en dat dan precies past in de voorwaarden zoals de 161m regel.
   Met een mystery mag de bogus dacht ik iets van 3km van het fysieke punt afliggen.

   De puzzels van deze bloem vond ik leuk om te doen. Lekker puzzelen in de winter periode en nu ben ik bezig ze te zoeken in het veld. Aangezien wij geen fiets mee kunnen nemen heb ik zelf al een aantal rondjes uit gestippeld om te lopen en tussendoor de auto te verplaatsen. Een extra voorbereiding door te kijken waar je de auto kwijt kan enzo. De rondjes doen we in volgende van bloem maken maar per rondje kan het nog wel eens zo zijn dat we beginnen met bv bij mijn eerste rondje te beginnen bij nr 3, dan 4, 5, 1 en 2.
   Even lastig maar uiteindelijk ook een optie om toch lekker op pad te zijn in de hoofdstad van deze provincie en ik geniet van volle teugen van de caches ook al doen we die in meerdere dagen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.