Geocaching met de hond in 7 tips

Het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten: wat is er dan leuker dan samen met je dier te gaan geocachen? Ikzelf ga vaak geocachen met mijn hond Indy, net zoals vele andere geocachers op pad gaan met hun hond. Sommige geocachers spreken zelfs van ‘geodog‘ of ‘geohond‘. In dit stuk geef ik je enkele tips om te geaan geocachen met je hond. 🐾

🐕 Kijk naar de attributen van de cache

Honden niet toegelaten - Geocaching attribuut
Honden toegelaten - Geocaching attribuut

Is de cache geschikt voor honden? Dat kan je heel eenvoudig te weten komen in de cachebeschrijving: er bestaat een Geocaching attribuut om aan te geven of honden toegelaten zijn of niet. Als je van plan bent om je hond mee te nemen, loop je dus best even de attributen van de cache na in de app of de website. Soms vergeet een CO om dit mee te geven, dan kan je natuurlijk ook nog altijd even de regels van het (natuur)gebied Googlen.

🐕 Neem een flesje water en wat beloningsvoeding mee.. ohja, vergeet de poepzakjes niet!

Onderweg krijg je zelf vast ook wel eens dorst en trek, jouw trouwe viervoeter dus ook. Zorg dat je voldoende water voor hem meeneemt en beloningsvoeding. Je mag hem best belonen als jullie SAMEN de cache vinden en hij/zij rustig met je mee loopt. Ook is het raadzaam wat poepzakjes mee te nemen. De hond weet niet beter alsof je hem/haar uit laat en in veel gebieden is de opruimplicht van kracht. Er staan dan ook altijd wel vuilnisbakken in de buurt waar je het volle zakje in kan gooien.

Geocaching met de hond

🐕 Houdt ‘m aan de riem

– Op plaatsen binnen een natuurgebied
Is het tegen de lente broed- en paarseizoen? Honden zijn van zichzelf goede jagers en ruiken dat het broedseizoen is. Zorg daarom dat ze – waar nodig- ook echt aan de riem zitten. Dit staat meestal ook wel aangegeven aan het begin van het wandelpad.

– Op plaatsen bij verkeer (zoals de stad)
Het is raadzaam uw dier ten alle tijden vast te hebben in de stad. Hoe gehoorzaam uw hond ook is, gevaar licht in een klein hoekje, bovendien zijn ze in de stad snel afgeleid door andere honden, katten en geuren.

🐕 Hond als dekmantel

Met een hond heb je altijd een excuus waarom je ergens bent. Als geocachers proberen we ons zo onverdacht mogelijk te gedragen, maar we kunnen ons ook niet onzichtbaar maken. Een hond is de perfecte dekmantel! Je bent immers je trouwe viervoeter aan het uitlaten. Dat is voor iedereen heel normaal en zeker niet verdacht.

🐕 Een handig hulpje

Je kan je hond een tuigje omdoen zodat hij/zij ook deel uit maakt van het team. Laat haar bijvoorbeeld een paar pennen, notitie blokje of andere kleine tools mee nemen in een tasje dat je aan dat tuigje kan bevestigen, uiteraard niet te veel want dan wordt het te zwaar voor je hond.

🐕 Volg de cacheroute van je hond met een Travel Tag

Wist je dat sommige honden zelfs een Travel Tag (met TB-code) rond hun nek hebben hangen? Zo kunnen andere geocachers deze hond travel tags discoveren en kan je ieder bezoek van je hond registreren met een ‘visit’ via deze Travel Tag. Leuk om bij te houden welke geocaches jouw hond gevonden heeft.

🐕 Houd jullie viervoeter goed in de gaten

Op een geocache zitten veel geurtjes van andere cachers. Als je dicht bij een cache bent zou je hond dat spoor kunnen ruiken en daar op afgaan om die geur verder te ontdekken. Wellicht vindt je hond de cache eerder dan jou…

Enkele leuke honden-caches

Als uitsmijter willen we nog enkele geocaches meegeven, die in het teken staan van de hond.

HondenwijzerGC51DY2Traditional
Hondenrondje EdeGC4024YMulti-cache
Hondenrondje OtterloGC67VFDMulti-cache
#1 Wandelrondje met de hondGC5DKR4Reeks traditionals
HondenrondjeGCRE5EMulti-cache

🐾 Blog geschreven door Renate, baasje van Indy

2 gedachten over “Geocaching met de hond in 7 tips”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.