Ongetwijfeld ben je benieuwd naar wat je voorgeschoteld zal krijgen in dit stukje, het lijkt dan ook een stoere titel voor de geocaching durfals. Dat zou je immers denken als we het hebben over geocaching in gevaarlijk gebied. Maar wat is nu eigenlijk gevaarlijk gebied voor een geocacher? Tijd om het eens te hebben over geocaches in gevaarlijk gebied.
Een geocaching attribuut met een doodskop
De titel voor dit stuk is niet uit de lucht gegrepen: er bestaat immers een geocaching attribuut dat je kan toevoegen aan jouw geocaches dat de titel draagt gevaarlijk gebied. Het attribuut heeft wat weg van een piratenvlag en geocachers kunnen zelf kiezen of ze dit toevoegen aan de listing van een geocache… of niet!
Je moet dus wel enige nuance plaatsen bij dit geocaching attribuut: het schrikt misschien enkele geocachers af, maar het kan best heel goed meevallen waarom dit attribuut bij de cache geplaatst is. Je kan het best deze informatie combineren met de info op de cachepagina en de moeilijkheidsgraad en terreinwaarde (D/T rating) van de cache om een beter beeld te krijgen van de geocache.
Leuke geocaches in gevaarlijk gebied
Wij gingen op zoek naar enkele geocaches waarbij dit attribuut geplaatst is door de CO en je zal zien dat gevaarlijk gebied in verschillende contexten gebruikt kan worden. Aan jou de keuze of je al dan niet de uitdaging aangaat.
De Freule van Grunsfoort – GC204C8
Deze geocache is één van de drie geocaches die samen een ware trilogie vormen. De andere 2 geocaches zijn Het Zwaard van Berend (GC26NRF) & De Steen van Hent (GC2HHV0). In de bosgebieden van Wageningen, Renkum en Doorwerth kan je het volledige verhaal ontdekken dat gebaseerd is op historische personen en overgeleverde verhalen.
Dat verhaal is op zich best al heftig en misschien wel een goede reden om het doodskop attribuut toe te voegen op de cachepagina, maar dat was niet de voornaamste reden. Het gebied in zijn geheel brengt bij deze geocache enkele gevaren met zich mee: zo kom je in een ruïne met losse stenen, een toren waar je niet op mag klimmen, grote agressieve paarden die je dient te vermijden. Daarbovenop kan het parcours door de rivierklei heel glibberig zijn als het nat is en in andere periodes moet je door de brandnetels. Reden genoeg dus om het label gevaarlijk gebied op deze cache te plakken.
Vijfstegentocht / Fiifstegetocht #BonusAdventure – GC90BE9
Deze geocache is de bonuscache van een Adventure Lab door Leeuwarden. Deze 5-stegentocht loopt erg dicht langs de rosse buurt van Leeuwarden. Zo kom je langs bekende en onbekende steegjes maar ook op plekken waar je liever niet alleen wilt lopen, je bent gewaarschuwd! In de steegjes is het ’s avonds niet altijd even pluis, er hangen zwervers rondt en er is af en toe drugsoverlast in deze buurt. Vandaar de reden om dit geocaching attribuut toe te voegen aan de cache, om mensen te waarschuwen voor mogelijke onregelmatigheden in de steegjes die kunnen voorvallen. Kijk zeker ook eens verder om te geocachen in een gevangenis in Leeuwarden.
GGE23 3.14 Black Gold Bonus – GCA5WC2
Dit is de bonuscache van een geocachingroute over en rond een terril in Winterslag. Het is een rondje van 13 geocaches + deze bonuscache over aan parcours van ongeveer 5 kilometer. De terril is een afvalberg van de mijnbouw, in het algemeen is het hier rustig en zalig wandelen. Er zijn sommige paden die door de jaren heen ontstaan zijn door regenval, doordat het afvalgesteente verschuift is het soms moeilijk begaanbaar. Er zijn ook enkele stijlen paden die je best niet neemt als het geregend heeft door de modder of de losse stenen: hier zou je wel eens een slippertje kunnen maken en als dit gebeurd is het een lange weg omlaag.
De geocaches van deze route zijn makkelijk te vinden en wie wil moet beslist helemaal bovenop de terril gaan en genieten van het mooie uitzicht over de stad Genk. En uiteraard kan je hier ook een geocache scoren: GCA7JTV.
Downtown Elburg – GC3WNBN
Het betreft hier een waadcache in het centrum van de stad Elburg, 2 meter onder stratniveau. Je zult een stukje moeten lopen in de gracht midden in de stad naar de terrassen. Op sommige plekken kan het donker zijn en is het water iets dieper. Maar het gevaar van deze cache zin in het feit dat er glas op de bodem van de gracht kan liggen. Er zijn mensen geweest die op blote voeten deze waadcache hebben gedaan met alle gevolgen van dien: verwonding aan de voeten en zelfs doorsnijden van de achillespees. Je bent gewaarschuwd!
Lost Place Het vakantie huisje – GC8ZR07
Deze cache is een echte lost place: en een verlaten plaats brengt uiteraard altijd wel enkele gevaren met zich mee. Deze lost place cache is een verlaten vakantiehuisje, of … wat er nog van overblijft. Op deze plek stond vroeger een chalet met verschillende paardenstallen en een groot zwembad. Door de jaren heen is het een vervallen afgebroken ruïne geworden. En dat is nog niet alles: om tot bij deze cache te geraken zou je wel eens halsbrekende toeren moeten uithalen maar dit zal wel duidelijk worden als men de cache gaat zoeken.
Lost Place KeeBee – GC4TB69
Een andere lost place cache die het geocaching attribuut gevaarlijk gebied meekrijgt is LP KeeBee. Bij dit vervallen gebouw zal je in de vloer van het gebouw gevaarlijke geulen terugvinden en zijn er oude gebroken ruiten. Daarenboven ligt overal puin en staan er delen van een oude omheining met verroeste prikkeldraad. Vroeger was dit een militair gebouw waar zendtoestellen waren in ondergebracht. Alle kabels hiervoor lagen in de geulen in de vloer. Het gebouw ligt wat van de vliegbasis verwijderd omdat bij een bombardement niet alle installaties vernield zouden worden.
Lost Place: “Oude Scheldesteiger” – GC9KC56
Nog een lost place cache op het lijstje, maar deze heeft voor een andere reden het icoon gevaarlijk gebied gekregen omdat de weg naar de cache de nodige risico’s kan hebben. De aanlooproute naar de cache verandert bij hoog- en laagtij. Bij hoogwater is de cache enkle te bereiken met een rubberbootje en dien je rekening te houden met de stroming op de Schelde. Bij laagtij moet je jou een weg ploeteren door het slijk en op tijd terug vertrekken zodat je niet in de problemen komt voor het hoogtij. Tip: bij laagtij is dit avontuur best goed te doen.
Ter plaatse zijn restanten te vinden van een oude scheepswerf. Ook hier zijn enkele risico’s aan verbonden: bij het zoeken zou je flink kunnen uitschuiven op de gladde rotsblokken of je kop stoten tegen een verroeste steiger. Opletten geblazen dus.
Black Box – GC41CRD
In het Zeelandse ‘s-Heer Arendskerke geven de CO’s aan dat je best een sterke maag nodig hebt om deze cache te willen vinden. De cache bevindt zich in een oude tunnel onder de weg die door natuurlijke begroeiing overwoekerd is. Komt daarbovenop dat het ook nog eens een steile helling is en dan is het nog maar de vraag wat je er zal aantreffen.
Veluwse Stoomtrein Maatschappij – GC7CQG0
De VSM (Veluwse Stoomtrein Maatschappij) heeft een groot museum Stoom depot in Lieren, bij Beekbergen. Op deze plek worden de stoomlocomotieven onderhouden door vrijwilligers, 7 dagen op 7. Dit wordt gedaan in de locomotievenloods en deze stoomlocomotieven worden regelmatig verplaatst via een draaischijf die aangesloten is op 16 spoorrails. Er is dus vaak activiteit in dit rangeerstation.
Op dit terrein kan je de cache terugvinden in een telefoonkast. Het terrein is vrij en gratis toegankelijk, maar dat is uiteraard op eigen risico. De VSM is niet verantwoordelijk, dus het is opletten geblazen voor het gevaarte van 120 ton. Je krijgt wel een fantastische geocache op deze locatie: de CO heeft een schaalmodel gemaakt van het station van Beekbergen in de cache met rijdende treinen en het geluid van een locomotief. Een echte aanrader, maar opletten geblazen dus voor de activiteit op dit emplacement.
HWC 12: bonus – GC67Q62
Deze geocache is de bonuscache van een waadpakken route in Huldenberg. De geocaching route heeft als thema dieren die in en rond het water leven. De cache-behuizingen zijn dan ook telkens een constructie/kunstwerk die het desbetreffende dier voorstelt. Zo is er bijvoorbeeld de graskarper, een in hout gemaakte, levensechte karper die het logboekje bevat.
Het icoon gevaarlijk gebied slaagt hier op het feit dat alle geocaches in de rivier de IJse liggen. Een rivier die vooral gevoed wordt door regenwater en plaatselijke bronnen. Indien het hard geregent heeft kan dit rustig kabelend riviertje overgaan in een brede wilde stroom met op sommige plaatsen heel diepe stukken.
Water in Leuven: De Dijle en de Grote Spuye – GC3PC64
In Leuven kan je deze verborgen parel vinden. De cache is gelegen aan het einde van een oude passerelle achter een oude muur. Niet veel mensen weten van het bestaan van deze passerelle af, maar deze geeft een goed zicht op het eronder stromende water én ontbreekt bovendien enkele treden. Je moet dus wel opletten waar je jouw voeten zet en niet alleen naar jouw GSM/GPS kijken, want voor je het weet zak je weg! Vandaar dat dit een gevaarlijk gebied is!