Geocaching in Leeuwarden: ontdek de oude gevangenis

In 1499 geeft Willebrord van Schaumburg, Stadhouder des Hertogen van Saksen, de opdracht voor het bouwen van een plek in Leeuwarden, om het gespuis van de stad ‘op te bergen’. Na een aantal wijzigingen en uitbreidingen, ontstaat in 1580, de gevangenis Het Blokhuis.

De Blokhuispoort

Eén van de grootste ontsnappingen tijdens de Tweede Wereldoorlog vond hier plaats. Op 8 december 1944 waren hierbij 51 verzetsmensen door het Nederlandse verzet, uit hun cel bevrijd. Deze ontsnapping is verfilmd, getiteld “De Overval”.

Tot 2008 heeft de Blokhuispoort met zo’n 180 cellen dienst gedaan als Huis van Bewaring. Sinds 2015 verhuurt Stichting BOEi de ruimtes van dit culturele erfgoed. Met een bibliotheek, restaurants, hostel en veel creatieve bedrijfjes, is de Blokhuispoort van gevangenis omgetoverd tot een culturele, levendige en interessante plek met veel geschiedenis.

Een mooie plaats voor een cache. Eerder lagen er al twee caches, en nu één met een Friese naam; Blokhûspoarte – Âld finzenis en TB hotel (GC690CN). Door middel van een korte multi, kun je de ruimtes van de Blokhuispoort en haar geschiedenis ontdekken. Ook geschikt voor kinderen. De cache neemt je mee over een drempel.

Neem een kijkje in de originele en gerestaureerde cellen, dwaal over de binnenplaats, bezoek de shops in het voormalige Huis van Bewaring in de H-vleugel. Hier is ook het tentoongestelde verhaal van gevangenen te vinden. Kijk je ogen uit in de Strafgevangenis met Kapel, die omgetoverd is tot Bibliotheek. Schroom niet om ergens naar binnen te lopen. Zo kom je op de meest bijzondere plekken van dit pand.


Geocachen in Leeuwarden: er is meer te ontdekken..

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland en één van de oudste steden van Noord-Nederland. De stad is de grootste van de Friese Elf Steden. In 2018 was het de Culturele Hoofdstad van Europa. Het middelpunt van Leeuwarden ligt (op een online kaart) in het Provincie huis. Een korte multi Met STIP op de kaart.. Leeuwarden (GC71WX4) kan dan ook niet uitblijven.

Leeuwarden is gebouwd op drie terpen, en gaat terug tot de Romeinse tijd. Er woonden toen al mensen op de plek waar “de scheve toren”, de Oldehove staat. Na het beklimmen van de 183 treden op een hoogte van zo’n 40 meter, is de Oldehove (GC29MRT) cache te vinden.

In Leeuwarden zijn zo’n 617 rijksmonumenten en staat daarmee top-15 van Nederlandse monumenten gemeenten. De historische binnenstad, met beschermde stadsgezichten, is goed te ontdekken door middel van Praamvaren door de grachten, of cachend met de Historische wandeling / Historical walk Leeuwarden (GC65WRX). Ook Het klokje van Sint-Antonius (GC49AAM) en Hofplein (GC33A2B) nemen je mee langs bijzondere plekjes.

Naast de gebouwen zijn er ook een aantal bekende personen die iets te maken hebben met Leeuwarden, waaronder Mata Hari, Saskia van Uylenburgh de vrouw van Rembrandt van Rijn en Pieter Jelles Troelstra. Deze personen kom je tegen als je langs de Walk of Fame (GC7KXYC) door de binnenstad gaat.

Iets minder historisch, maar niet minder leuk, is de multi BOEK-EN-KAST (TB-Hotel) (GC31C9C), die mooie beschilderde objecten in de wijk laat zien. Een leuke cache is TB Hotel de Muis (GC79G34), en de 11Fountains (Virtual Reward) (GC7B91N). Dé binnenkomst als je met het openbaar vervoer Leeuwarden bezoekt. Onderdeel van nog 10 fonteinen in de steden van Friesland. Als je deze allemaal wilt bezoeken, kun je gelijk de virtual De Elfstedentocht (GC7B781) meenemen. En als we toch bezig zijn, in Makkum de Fonteinen in Friesland (GC7WJ2A) afstrepen.

Zet deze caches ook maar op je ToDo-lijstje

Andere plekken in of net buiten Leeuwarden kun je vinden als je de mysterie De schedel van Edmondo de Amicis (GC5EQZM) oplost. Of als je de klok van de Oldehove weer terug wilt vinden, bij Speurtocht naar de verdwenen Oldehoveklok (GC5AVTW). Meer mooie caches net buiten Leeuwarden zijn een Daalders plakje (GC6HT8K) en de letterbox By it Alddjip *TB lodge* (GC7YJHA). Het gebied de Groene Ster is zeker ook een aanrader om doorheen te fietsen of te wandelen, met of zonder hond.

Kortom genoeg cache plezier in en om Leeuwarden.


Bronnen: www.blokhuispoort.nl, www.wikipedia.org, www.oldehove.eu, nl.wikipedia.org, www.geocaching.com, www.friesland.nl

1 gedachte over “Geocaching in Leeuwarden: ontdek de oude gevangenis”

  1. Ik kom naar geoachen mijn naam is maja podnar hier woon ik in Rucphen deze Leeuwarden heb ik nog nooit gezien ik vraag me af hoe dan ook wilden hij een friesland

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.