Fryske Klompe Tour – ontdek de klomp Geo-art

Na een poos gezellig samen cachen ontstond begin 2021 het idee om gezamenlijk onze eerste cache te bedenken en plaatsen. Hiervoor moesten we natuurlijk een gepaste Geocaching nickname bedenken. We wilden iets doen rondom onze familienaam Scherjon. In het noordoosten van Friesland is deze naam kenmerkend voor de gelijknamige klompen Scherjontjes. De naam FryskeKlompeFamkes werd uiteindelijk gekozen omdat we toch wel verbonden zijn aan Scherjontjes.

Geocaches met Frisismen

Om in stijl te blijven werd onze eerste cache it Klompenhokje (GC98RRG) geboren. Deze cache behoort bij de GNN-serie: dat is een verzameling van geocaches in Noord Nederland. Geocaching Noord Nederland (= GNN) is immers de grootste appgroep en samen besloten ze om ook om een grote cache serie te maken waarbij iedere CO zijn eigen creativiteit kwijt kan.

Na it Klompenhokje zijn we verder gegaan met caches te maken met een twist naar frisismen. De Friese taal heeft veel woorden/gezegdes die in het Nederlands een totaal andere betekenis hebben, zoals bijvoorbeeld het Friese woord zwaaien, dat in het Nederlands draaien of keren betekent. Aangezien één van ons Nederlandstalig is en de ander Friestalig levert dit nog wel eens lachwekkende situaties op. Daar moesten we dan natuurlijk een geocache rond maken: GC9BKXT

Een geo-art die een klomp moest zijn

Nadat we een aantal geocaches over frisismen geplaatst hadden, kwam tijdens een cachedag het spontane idee om een geo-art te maken. Natuurlijk moest de geo-art een klomp worden. Dit is per slot van rekening ons eigen logo. In ons enthousiasme zijn we meteen aan de slag gegaan en de ideeën kregen al snel vorm. En uiteindelijk ging alles heel erg snel en vlot.

Binnen de vier weken was de Klomp inclusief puzzels en caches klaar. Het thema klompen hebben we geprobeerd zoveel mogelijk terug te laten komen in de puzzels en in de caches. Zo kan je verschillende soorten klompen vinden op een afwisselende route van ongeveer 7 kilometer dat door de dorpen Driezum en Wâlterswâld (gemeente Dantumadeel) gaat. 

Zelf op zoek gaan naar de Fryske Klompe Tour

Om de Klomp om te toveren in gele lachebekjes zal je moeten beginnen met het oplossen van 25 puzzels: zo zijn er jigidi puzzels, woordzoekers, memory spelletjes en haal je geheime code tabellen ook maar boven. Ook de coördinaten van de bonuscache (GC9N9G7) kan je reeds op voorhand vinden, dus geen cijfers of letters verzamelen tijdens de 7 kilometer lange tocht. Het is een ideale tocht om te voet of met de fiets te doen, de auto laat je beter langs de kant staan. Vergeet niet om de gekende tools mee te brengen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

We hopen dat iedereen er veel plezier aan mag beleven net als wij dat hebben gehad. En even tussen ons: dit smaakt naar meer 😉

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.