Wij kregen het verzoek om wat te schrijven over duikcaches naar aanleiding van onze net gepubliceerde Scuba Cache Enschede (GC8G992). Natuurlijk werken we hier graag aan mee, en zullen we in deze blog wat meer vertellen over deze cache en de totstandkoming ervan.
🤿 Van duiken tot een duikcache
Hoe we op het idee zijn gekomen om een Scuba Cache te plaatsen? Simpel! Geocachen doen we nog niet zo lang, we zijn dit jaar pas begonnen en besmet geraakt met het virus. Met duiken zijn we echter 10 jaar geleden al begonnen, en inmiddels staan er meer dan 600 duiken in het logboek genoteerd. Ons brevet haalden we in Nederland en daar duiken we nog steeds met veel plezier! Voornamelijk in zandafgravingen in onze omgeving in het oosten van Nederland of net over de Duitse grens, maar ook een paar keer paar jaar in de Zeeuwse wateren. En op vakanties in het buitenland natuurlijk! Curaçao, Canarische Eilanden, Kaapverdië, Egypte en Maleisië, we kiezen altijd een leuke bestemming waar we ook een aantal mooie duiken proberen te maken.
Na het leggen van onze eerste traditionele cache in onze woonplaats ontstond toch al snel het idee om de twee hobby’s duiken en geocachen te gaan combineren en zelf een cache onder water te verstoppen.
🤿 Het duikcentrum van Enschede: de ideale locatie
Uiteindelijk was de keuze voor Enschede snel gemaakt. Hier bevindt zich namelijk een indoor duikcentrum met een diepte van 10 meter waar het hele jaar door gedoken kan worden. Sinds 3 jaar heb ik een professionele status binnen het duiken en kom ik hier wekelijks om lessen te geven of introductie duiken te verzorgen. In de Nederlandse wateren zijn meerdere scuba-caches te vinden. Deze locatie in Enschede biedt in mijn ogen echter enkele voordelen voor de geocachers.
Het is een indoor duikcentrum waar het hele jaar door onder comfortabele omstandigheden gedoken kan worden. Er zijn maar weinig duikers die in de wintermaanden nog buiten duiken met lage lucht en water temperaturen. Deze cache is het hele jaar door voor duikers van alle niveau’s te bereiken. Een mooie locatie om in de wintermaanden je skills te oefenen, nieuw materiaal te testen, je voor te bereiden op een aankomende duik-vakantie. En als bonus dus ook nog even de duikcache meepakken!
👉 Kan iedereen op pad gaan om een scuba cache te vinden?
Het antwoord is kort: nee. Als je caches wil vinden die diep onder water liggen zul je moeten kunnen duiken. Met andere woorden: je zal een duik-brevet moeten hebben. Een gedegen afgeronde duikopleiding is een voorwaarde om veilig te kunnen duiken. Na het halen van je Open Water brevet mag je met een buddy tot 18 meter diep duiken en ligt de Scuba Cache in Enschede met een diepte van 10 meter ook binnen handbereik!
🤿 Vind de duikcache in Enschede via een introductieduik
Caches die diep onder water liggen zijn voor niet duikers onbereikbaar. En daar komt het tweede voordeel van de Scuba Cache Enschede om de hoek kijken. Naast dat het hier het hele jaar door comfortabel duiken is, worden hier ook (tegen betaling) introductie duiken verzorgd. Een introductieduik is geen duikopleiding, maar een kennismaking met de duiksport onder begeleiding van een duik-professional.
Tijdens een introductieduik bij dit duikcentrum krijg je eerst een korte theorie les en uitleg over de duikuitrusting. Daarna krijg je een wetsuit aan en mag je voor het eerst in het bassin springen. Vervolgens helpt de instructeur je met het aantrekken en afstellen van alle uitrusting. Dan volgen staand in het water een drietal korte oefeningen. En daarna helpt de instructeur je onder water en probeer je onder begeleiding af te dalen naar 10 meter diepte. De totale duiktijd is gemiddeld 30 minuten. In totaal ben je inclusief het invullen van papierwerk, theorieles, duiken en debriefing na de duik 2,5 tot 3 uur bezig met deze introductieduik.
Voor niet duikende geoachers die toch eens kennis willen maken met de duiksport de ideale gelegenheid om een eerste duik onder begeleiding te maken! En, indien het je lukt om beneden te komen, ook de cache te zoeken! Want dat moet gezegd worden, het lukt bijna iedereen om beneden te komen tijdens een introductieduik, maar niet iedereen. Sommige mensen lukt het niet om de oren te klaren, en dan lukt het niet om af te dalen naar 10 meter diepte. En heel soms, vind iemand het toch zo spannend dat het ook niet lukt.
Maar duiken is gewoon een hartstikke leuke en ontspannende sport, en zeker het proberen waard. Leuke bijkomstigheid voor familieleden of teamleden die mee komen: door de raampjes onderin het bassin kan je van buitenaf de bezigheden van de duikers op diepte volgen. Kortom een leuke locatie waar duikers het hele jaar door onder comfortabele omstandigheden een poging kunnen wagen de cache te zoeken. Maar die ook voor niet duikers mogelijkheden biedt om eens een scuba-cache te vinden!
Ben je eenmaal aangekomen op de bodem van het bassin, dan gaat het vinden van de cache je wel lukken. Door gebruik te maken van de hint kom je er wel uit. De kunst is om de bodem te bereiken. In feite is het gewoon een traditionele cache, maar doordat deze geplaatst is bij een commerciële instelling moet er speciale toestemming verkregen worden van Geocaching HQ om hier een cache te mogen plaatsen. Een van de voorwaarden was dat deze als een multi-cache aangeboden moest worden, dus hebben we er een heel korte multi-cache van gemaakt.
🤿 Duikcaches in Nederland en België
Scuba caches in Nederland
Zoals we eerder al vertelden, zijn er in Nederland meer scuba caches te vinden. Deze liggen veelal op populaire duiksites, zoals in het lijstje hieronder. Daarnaast zijn er nog een goede 25 duikcaches te vinden in Nederland.
Vinkeveense Plassen | Scuba Cache Botter | GC4AD7J |
Ruinerwold | Blijdenstein | GC3RRDN |
Boschmolenplas | Scubacache: Boschmolenplas | GC2HV64 |
Duikcaches in België
In België moet je al goed zoeken om een duikcache te vinden. Hieronder kan je alvast 4 duikcaches vinden uit België.
Zilvermeer | Onderwaterpark voor schone kunsten Zilvermeer | GC2G6NM |
Lac de la Plate Taille | Objectif 40! | GC657MR |
Lac de la Plate Taille | Que fait-il là? | GC611J8 |
Zwembad Doornik | [ECLP]#304 – Plouf avec la TeamWapi | GC7JY25 |
🤿 Duikcaches in het buitenland
Ook in de buitenlandse wateren zijn duikcaches te vinden. Bijna op alle populaire duikbestemmingen is wel een cache onder water te vinden die je alleen duikend kan bereiken. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Curaçao (Superior Producer, GC21P47) en La Palma op de Canarische Eilanden (La Palma Dive Cache, GC2WYAY). Er zijn natuurlijk nog veel meer duikcaches te vinden dan genoemd in dit artikel. Je kan die onder andere vinden door te zoeken naar geocaches met het attribuut “requires scuba gear” zoals je hiernaast kan zien..
Met deze Scuba Cache Enschede hopen we iets leuks te bieden voor duikende geocachers, maar hopen we ook niet-duikende geoachers enthousiast te maken voor de duiksport. In Enschede kan dat alvast het hele jaar door. Wij wensen jullie veel duik- en cache-plezier!
Blog geschreven door SLJLsteg