Natuurlijk waren we het er over eens dat – na het succes van de afgelopen jaren – er dit jaar weer een Kraskaart in Horst aan de Maas moest komen. Het zou dit jaar reeds voor de vijfde keer zijn dat er een kraskaartreeks zou komen. Het idee van de kraskaart is gebaseerd op de december krasloten van de Nederlandse Loterij. Elke dag een hokje open krassen en hopen op de hoofdprijs. Het grote verschil is dat je bij de Horster Kraskaart altijd de hoofdprijs hebt.
De voorbereiding
Zo ergens eind augustus – begin september begonnen de eerste voorbereidingen. Onder het genot van een hapje en een drankje zijn we als organisatie van de Kraskaart 2018 bijeen en komen de eerste ideeën over tafel. De belangrijkste beslissing van die avond die we genomen hebben, was om er deze keer een geo-art van te maken. Oja, ‘we’ zijn in dit geval OmeErik, het team Yvn-Geeert en DeOOpies.
Een tijdje later gaan we voor de eerste keer op pad, om te kijken hoe de ronde in het veld is die we in gedachten hebben. We willen dit jaar de serie in een wandel- of fietsroute leggen om zo ook iets van onze mooie gemeente Horst aan de Maas te laten zien.
Tijdens die ronde komt ook het gesprek op de zogenaamde hengelcaches. Maar dan wel zo dat het duidelijk is waar de caches terug geplaatst moeten worden en ze niet te hoog komen te hangen. Dit zodat ook met wat improvisatie de caches te doen zijn voor degenen die (nog) geen hengel hebben. Daarna is het nog een paar avonden listings maken en knutselen en dan zijn de voorbereidingen klaar.
Na de voorbereidingen is het tijd voor de kraskaart
Het concept van de kraskaart 2018 is simpel: op iedere dag van december (2018) kwam er iedere dag op een willekeurig tijdstip een nieuwe cache uit. Om deze kraskaart aan te kondigen, werd op 24 November ‘De Uitnodiging voor de Kraskaart2018’ verstuurd: geen papier uitnodiging, geen mail, maar een cache (GC805CQ) die als uitnodiging diende. Al snel komen de eerste positieve berichtjes binnen, de uitnodiging wordt al direct door de nodige teams aangenomen! Leuke vooruitzichten 🙂
Vervolgens is het natuurlijk nog even spannend als op 1 december de eerste puzzel van de serie online komt. Al snel zal blijken dat de puzzels goed te doen zijn en dat er best wel veel geocachers de puzzels tot een goed einde kunnen brengen. Regelmatig loopt de teller met groene checkers binnen het uur na publiceren ruim boven de 50 op. Soms zelfs wel boven de 100!
Natuurlijk waren er, zoals van ons wel te verwachten viel, ook enkele puzzels die iets “moeilijker” waren. Zo liep de rode checker van De Kraskaart van 5 december behoorlijk hard omhoog. Inmiddels (eind januari) staat hij ruim boven de 3600 (blijven proberen zou ik zeggen).
Kerstboom geo-art met extra’s
Iedere dag een nieuwe cache, en het werd na enkele dagen duidelijk voor de geocachers dat deze niet lukraak op de kaart geplaatst werden. Zo zag je langzaamaan een figuur groeien op de kaart die uiteindelijk een kerstboom geo-art ging vormen: een extraatje voor als er weer een nieuwe cache van de kraskaart-reeks online kwam. Hierop kwamen er veel leuke logjes binnen!
Traditiegetrouw komt er op oudejaarsdag natuurlijk de Kraskaart van 31 december (GC80H11): een puzzel waar menigeen naar uitkijken! Zij het reikhalzend, dan wel met angst. En volgens deze traditie kiezen we voor een online schuifpuzzel als opdracht: menig uurtjes en geduld zullen jouw deel zijn. Het nieuwe jaar 2019 kon gestart worden met de Hoofdprijs van de Kraskaart 2018 (GC7YD03) en daarmee is ook de kerstboom geo-art compleet.
Dit jaar hadden we nog enkele extra’s in petto:
Een cadeautje onder de Boom | GC80RMZ | Wherigo |
Nog een cadeautje onder de Boom | GC817XY | Letterbox |
De Piek op de Kraskaart | GC817Y3 | Mysteriecache |
En natuurlijk moest er nog een Piek op de boom worden gezet. Hoe leuk is het dan om dit met vele andere cachers samen te doen bij het event “De Piek op de Boom zetten”. Dit hebben we toepasselijk op 5 januari jl. tijdens een event gedaan. Met de aanwezigheid van bijna 100 personen bleek voor ons toen al dat de serie geslaagd is. Tijdens dit event kon er door alle aanwezigen de laatste cache uit de serie worden gelogd en zo zetten we figuurlijk met zijn allen De Piek op de Kraskaart2018.
Zelf op zoek gaan naar de Kraskaart2018
Deze reeks bestaat in totaal uit 36 caches: 1 wherigo, 1 letterbox en 34 mysteriecaches. Samen vormen ze een wandeling van ruim 12 kilometer in Melderslo nabij Horst. Bedoeling is deze reeks te wandelen/fietsen en regelmatig zal je ook je hengel kunnen gebruiken.
Blog geschreven door het team van De Kraskaart van 2018