In augustus 2021 vonden de eerste verkennende gesprekken plaats tussen de leden van het Oostzaanse Cache Gilde. Nadat de locatie (Het Twiske) bepaald was, werd er vanaf dat moment door de leden van het Oostzaanse Cache Gilde hard gewerkt om een geo-art te maken rond de Stootersplas. Dat begon met een apart geocache-account voor het Gilde, een gmail-adres, een onedrive-account, het verzamelen van logboekjes, petlings en filmrolletjes en heel veel enthousiasme voor dit project.
Oostzaanse cache gilde: ieder zijn talenten voor een nieuwe geo-art
Het Oostzaanse Cache Gilde bestaat uit vijf heel verschillende mensen, met hun eigen sterke kanten. We hebben de sterke kanten van de leden van het Gilde volop benut. Hun creativiteit, hun talenten en hun wil om het project te laten slagen, hebben bijgedragen aan het succes van het Rondje Stootersplas. We hebben allemaal veel geleerd: over het gebruik van de tekst-editor in Geocaching, over het maken van puzzels, over het maken van leuke cachebehuizingen (die hufterproof en waterdicht moeten zijn), over de minimale afstand tussen fysieke punten (161 meter). En we hebben door de wandelingen in het Twiske zelf ook weer plekken ontdekt die we voorheen niet kenden.
Nadat we alle voorbereidingen hadden getroffen, hebben we de geo-art geconstrueerd, we kozen als figuur heel toepasselijk voor het Wapen van Oostzaan. Verder werden de route uitgezet, puzzels bedacht voor de 35 mysterie caches en teksten geschreven. Alles werd wel drie keer gecontroleerd om er zeker van te zijn dat geocachers niet worden gehinderd door storende fouten.
Het Twiske: natuur- en recreatiegebied, ideaal voor geocaches
Het Twiske is een prachtig gebied net ten noorden van Amsterdam tussen Oostzaan, Landsmeer en Purmerend. Dit gebied trekt heel wat vogels aan, waardoor het een Natura 2000 status ter bescherming van vogels heeft: zo kom je hier smienten en grutto’s tegen, die er een deel van het jaar verblijven, maar ook de snor, de roerdomp en de bruine kiekendief broeden in dit gebied.
Het Twiske is niet alleen natuurgebied, maar ook recreatiegebied, waar je eindeloos kunt wandelen, fietsen, zwemmen, surfen en zeilen. Het asfalt op het fietspad rondom het Twiske is heel geschikt om te skaten. Een klimpark en verschillende horecagelegenheden voltooien het plaatje. De Stootersplas beslaat een groot deel van het noordelijk deel van het Twiske. Die plas is vanaf 1960 ontstaan, doordat 12 miljoen kuub zand werd gewonnen voor de aanleg van het Coentunnel-tracé. In 1972 werd het gebied geschikt gemaakt voor recreatie: zwemmen, surfen en zeilen. De plas bood ook ruimte voor vogels om er te overwinteren en te broeden. Een vogelobservatiewand aan de noordkant biedt de mogelijkheid om vogels op het meer te spotten. Kortom een ideale plek om geocaches te plaatsen en het Recreatieschap Twiske gaf ons hiervoor toestemming.
En dan live… net tijdens 3 windstormen
In januari en februari 2022 hebben we de caches geplaatst. We legden de geo-art voor aan de reviewer waarna we helemaal los konden. Nou ja, dat wil zeggen dat het Rondje Stootersplas gepubliceerd werd op geocaching.com. Maar helaas dachten de weergoden daar anders over: de caches werden gegijzeld door de stormen Dudley, Eunice en Franklin. Delen van het Twiske waren onbereikbaar door omgevallen bomen en water maakte de bodem nog drassiger dan normaal het geval was. Caches woeien weg of vielen in het water. Tot onze verrassing waren er dat eerste weekend toch flink wat geocachers op weg door storm en regen om een FTF of STF te kunnen scoren. Gelukkig konden we de beschadigde cachebehuizingen snel herstellen of vervangen.
Nu de First to Finds en Seconds to Find gescoord zijn, blijven de geocachers komen: mensen nemen de tijd om één of twee dagen wandelend de route af te leggen en de caches te zoeken. Het gebied is veel te mooi om doorheen te jakkeren: rustig genieten van de vogels op de plas, de rietkragen, de slootjes, de bruggetjes, de wilgen en de wisselende uitzichten. Broodje mee: er staan bankjes langs de route om in alle rust van de schoonheid van het Twiske te genieten. Vergeet niet om goed schoeisel aan te doen: het kan er modderig zijn.
Zelf op zoek gaan naar Rondje Stootersplas
Wil jij zelf ook het wapen van Oostzaan omtoveren in gele lachende gezichtjes? Dan moet je ongetwijfeld aan de slag met deze geocache trail: 35 leuke puzzels staan op jou te wachten waarmee je de coördinaten te pakken zal krijgen voor een mooie wandeling van 12 kilometer rond de Stootersplas. Ontdek meer info bij de eerste cache van deze reeks: GC9HKF0
We zien veel favorietpuntjes bij de logberichten en veel enthousiaste reacties. Daar zijn we heel erg blij mee: een prachtige beloning voor onze inspanningen. Als er onderhoud van een cache nodig is of hulp bij het oplossen van de puzzeltjes, proberen we dat binnen 48 uur te hebben afgerond. Al met al zijn we behoorlijk trots op ons Rondje Stootersplas.
Jannemoon voor het Oostzaanse Cache Gilde.
Deze ronde op een mooie voorjaarsdag gewandeld en genoten van de trail, mooie omgeving en goed verzorgde caches !