Tijd om het eens over multi-caches te hebben. Wist je dat 11% van de geocaches in België en Nederland multi-caches zijn? Multicaches zijn zoals je wel weet geocaches waarbij je 2 of meer locaties zal moeten bezoeken en op het eindpunt zal je een container vinden met een logboek. Op de Geocaching kaart kan je multi-caches herkennen aan de oranje bol met 2 cachecontainers: op de opgegeven coördinaten zal je geen fysieke cache aantreffen, maar wel een aanwijzing voor het volgende punt.
Bij dit soort caches moet je dus van punt naar punt gaan en op ieder van deze punten zal je een tip moeten zoeken om naar het volgende punt te kunnen gaan. De punten van een multi-cache worden ook wel waypoints genoemd. Dat kan op verschillende manieren en daarom kunnen we multi’s ook wel indelen in 4 varianten. Hieronder bespreken we deze 4 varianten van multi-caches.
Ontdek de coördinaten
Een van de meest voorkomende soort van multicaches zijn de caches waar je van plek naar plek moet gaan waarbij je op iedere plek op zoek moet gaan naar een tag. Wat is een geocaching tag? Geocaching tags zijn stickers (denk bijvoorbeeld aan een dymotag) of plaatjes die je kan terugvinden op boompjes of paaltjes. Op deze geocaching tags kan je (delen van) coördinaten terug vinden waarmee je naar het volgende punt van de multicache kan gaan door deze in je GPS of smartphone toe te voegen. Dit doe je tot je de uiteindelijke locatie bereikt waar de fysieke cache ligt. In sommige gevallen vind je op zo’n tag een combinatie van meter en graden: dat wil zeggen dat je vanaf die locatie een projectie moet maken.
Zoek en tel multi-caches
Een andere soort multicache dat vaak voorkomt zijn de zoek en tel geocaches. Hierbij krijg je op voorhand alle plaatsen waar je naar toe zal moeten gaan. Op deze plekken zal je dan moeten zoeken naar voorwerpen of gebouwen en moeten tellen. Bijvoorbeeld: tel alle ramen van de voorgevel van het gebouw, hoeveel bomen staan op deze plek, met hoeveel schroeven zit deze bank in elkaar, … Wat vaak voorkomt is dat je een woord moet zoeken en hiervan de woordwaarde moet bepalen, al dan niet met stapeltellen: zo verzamel je ook informatie. Met alle informatie van deze zoek of tel-opdrachten zal je gegevens kunnen verzamelen waarmee je het eindcoördinaat van deze multi-cache zal kunnen vinden en dus ook de eindcache.
Foto multi-caches
Een minder voorkomend soort multicache maar wel heel leuk zijn de fotomulticaches. Hierbij krijg je op voorhand een lijst met foto’s en moet je een wandeling maken van waypoint tot waypoint waarbij je op voorhand de coördinaten gekregen hebt. Op ieder waypoint moet je een letter koppelen aan het cijfer van de afbeelding. Deze combinatie van letters en cijfers zullen je de informatie bezorgen voor de eindcache.
Creatieve multi-caches
Ongetwijfeld de moeilijkste soort multicaches zijn diegene van het creatieve type. Bij deze multicaches moet je op ieder waypoint op zoek naar hints om naar het volgende waypoint of de eindcache te gaan. Deze hints kunnen zeer uiteenlopend zijn: zo kan er gebruik gemaakt worden van geocaching codetabellen en encrypties ofwel was de CO heel creatief en heeft hij (kleine) veldpuzzels gemaakt van de waypoints. In dit stuk ontdek je verschillende originele en creatieve waypoints voor multi-caches.
Ga jij vaak op zoek naar multi-caches? En wat is jouw favoriete variant.
Goede uitleg. Wij doen het liefst multi caches.
De creatieve en fotocaches zijn favoriet.
Ook die met verschillende gps technieken die echt old School in de gps (dus niet in een app) berekend moeten worden .
We love it