Hoera, eindelijk een TB gevonden, maar wat nu?

Het lijkt wel of het nog gisteren was als ik terugdenk aan mijn eerste TB vondst in 2009. Deze Peace Dove begon zijn reis in 2006 en bevindt zich op datum van dit schrijven, 10 jaar later, in een cache in Duitsland. Een mooi voorbeeld van wat je met een TB of geocoin wil zien gebeuren die je op reis stuurt. Maar zoals voor elke newbie was het toen voor mij zoeken naar wat ik hier nu precies moest mee aanvangen.

Dit filmpje legt het kort en volledig uit:

Hoe vind ik de juiste listing?

  • Indien je de trackable in handen hebt of de trackcode kon noteren: http://www.geocaching.com/track/ en vul de trackcode in.
  • Indien je een listing wil doorgeven aan iemand anders zonder de trackcode te verraden, geef dan de link door die je rechtsboven kan kopiëren (pijltje aanklikken): bv. http://coord.info/TB13VXV . Dit nummer (TB13VXV) is een TB nummer (listing) en geen trackcode.

Rustig, even goed kijken op die pagina (http://www.geocaching.com/track/) voor je meteen die trackcode ingeeft en doorklikt. Op die pagina staan veel links naar informatie waar vele newbies naar vragen op onze facebookgroep.

De allereerste link (Geocoin Home) is voor vele “anciens” zelfs ongekend. Indien je in jouw profiel de coördinaten van jouw adres ingaf krijg je op een kaart alle trackables in jouw buurt te zien. Leuk, niet?


Gouden tip 1 : neem nu eens de tijd om al die links en pagina’s eens te lezen. Beschouw het als een “schattenjacht” naar informatie.


Gouden tip 2 : als geocoin designer krijg ik steeds weer deze vraag: “waar vind ik de activatiecode?”. De onderste link onder geocoins brengt je altijd naar het antwoord op die vraag, voor elke trackable, wie die ook heeft gemaakt en waar je die ook kocht, zolang de trackcode bij Geocaching.com moet geactiveerd worden. Let wel, je kan deze maar één keer opvragen, dus goed noteren!


Listing gevonden, wat nu?

We kijken hiervoor nog eens naar die Mercator geocoin. Wie mijn vorige blog heeft gelezen, weet wat hier gebeurd is. spockske stuurde deze geocoin op pad (reizen) als collectible en LeSaint heeft die gevonden en in zijn verzameling gezet en houdt deze ook fysiek bij. Hij is strikt genomen nog wel “eigendom” van spockske, maar die heeft ‘m niet meer en kan virtueel (op de listing) niets meer veranderen aan de eigenschappen van die geocoin zoals “move to inventory” of veranderen naar “non-collectible”. En dat is allemaal OK zolang het ook de bedoeling was dat iemand anders de gecoin mocht bijhouden wanneer hij deze vond.

Zolang LeSaint die in zijn verzameling houdt heb je ook maar 2 opties in het menu rechts bij loggen.

Je kan nu een bericht achterlaten (“write note”) of deze als “discovered” loggen. Kies jouw optie en vul de trackcode in. Dan rest er je nog een log te schrijven!


Gouden tip 3 : Probeer nu ook eens de 3 andere “Tracable Options” voor je die log gaat schrijven! Die “Info Sheet” is leuk als je als eigenaar dit laat plastifiëren en meegeeft met de trackable. “View in Google Earth” is gewoonweg een fenomenale optie voor wie op een wereldbol wil zien waar zijn trackable al is geweest! Echt eens proberen, heel leuk!


Maar meestal krijg je te maken met een trackable die “non-collectible” is en krijg je meer opties, zowel voor het loggen bij de vondst als bij het loggen wanneer je deze weer op reis stuurt.

Dit filmpje legt als geen ander perfect uit wat je dan allemaal kan doen om correct te loggen: How to Log a Geocaching Trackable? Goed kijken, en af en toe op pauze klikken om goed te zien wat er allemaal over wordt getoond op de website van Geocaching.com.

Over “Trackable Etiquette”, daar wil ik graag nog eens een volgende blog aan wijden.

Blog geschreven door Luc De Haes aka spockske
CreaCoins

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.