Het familiemaas-bos: Tsjilp en Elfenpad

Familiemaas bestaat uit 2 leden: Hans en Jolanda. Sinds 2009 zijn we actief, al kregen wij pas eind 2011 last van het Geocaching-virus en dan met name was Hans de eerste die het zwaar te pakken kreeg.  De nodige ervaring werd opgedaan en de eerste caches werden geplaatst. In 2013 staken we een Multi in elkaar langs de Kleine Beerze (GC4RV9A) die nog steeds te wandelen is.

Tijdens een mini-eventje bij een nieuwe cache bij de molen in Vessem, overigens niet van familiemaas, werden de eerste plannen gesmeed voor een Event bij de Molen in Vessem. In september 2015 werd tijdens de tweede editie van dit event de ronde Tsjilp geplaatst. Een jaar later volgde de ronde Elfenpad. Bij de voorlopig laatste editie in 2017 kwam daar nog een puzzelronde bij in 2017. Waarschijnlijk volgt in het voorjaar 2020 een vijfde editie van dit event, weliswaar in iets gewijzigde vorm.

Tsjilp reeks

Door de jaren heen was me al opgevallen dat geocaches in de grond veel gevoeliger zijn voor vocht dan een stukje van de grond af. Enige camouflage is ook gewenst en zo ontstond het idee om vogelhuisjes op te hangen over een route van een kilometer of zes. Voor het bosgebied tegenover de Vessemse meren in Eersel werd tot mijn grote genoegen toestemming verleend. Slechts het stukje van het pompstation en de meren zelf werden tot ‘verboden gebied’ verklaard.

Inmiddels wordt dit bosgebied gekscherend het familiemaas-bos genoemd. De vogelhuisjes werden zelf in elkaar geknutseld en gaandeweg kregen ze allemaal een verschillende manier van openen. Met als uitschieter Tsjilp #8 (GC62ZED)die dan ook de meeste individuele favorietpunten heeft gekregen. Los van de bonus natuurlijk want zoals zovelen doen, wordt de bonus vaak beloond met een favo voor het rondje. Inmiddels heeft de bonus van Tsjilp ook reeds flink wat favo-puntjes gescoord. De bonus had eerst nog een knopjessysteem met vogelgeluidjes en een sirene. In de beginperiode zijn velen zich een hoedje geschrokken. Helaas werkte dit al snel niet meer vanwege, o ironie vochtproblemen :).

De Tsjilp reeks is een reeks van 9 traditionele caches en een bonuscache (GC62ZEZ). De bonuscache zal je kunnen vinden door in iedere cache ook op zoek te gaan naar een getal voor de noord en oost coördinaat.

Elfenpad

Na de lovende logjes van Tsjilp was al snel bedacht dat dit een vervolg moest krijgen. Zo af en toe zag ik via diverse media beelden van elfendeurtjes. Zomaar ergens in een park of bos. Dit spreekt natuurlijk kinderen erg aan maar ook volwassen kunnen zich weer even kind voelen. Het idee was geboren: ik zou een route van Elfendeurtjes gaan maken. De ideeën om ook achter de deurtjes de logboekjes te verstoppen werden al gauw in de ijskast gezet want zoveel bomen met grote holtes zijn moeilijk te vinden. Ook de kwetsbaarheid van de deurtjes kwam dan in gevaar. Dus werden open kastjes aan bomen gehangen voor logboekjes in een doosje (dus weer boven de grond) maar in de directe nabijheid daarvan zou een elfendeurtje met aankleding te vinden zijn.

Vele malen werd in de voorbereiding de ronde gemaakt. Deurtjes plaatsen, hekjes, grindpaden en zelfs bloembollen werden geplant. Veel hiervan is helaas verdwenen en slechts voor een geoefend oog nog enigszins zichtbaar. Een paar elfendeurtjes zijn geüpgrade via een 3D-print van een deurtje. Mogelijk krijgen de overige ook nog een opknapbeurt want de route wordt nog steeds als erg leuk ervaren. Ook deze reeks mocht reeds veel favo’s ontvangen. Uiteraard iedereen bedankt voor al die favorietpunten.

Het Elfenpad is een reeks van 11 traditionals en een bonuscache (GC6J7W1) over een parcours van 6,5 kilometer. Op sommige momenten is deze route moeilijk met de fiets berijdbaar.

De bezoekers

Veel geocachers toveren in één dag het hele familiemaas-bos om in smileys. Met alle mysteries erbij die hier ook liggen dan zijn dit ongeveer 40 smileys. Anderen komen na een rondje Tsjilp of Elfenpad graag nog een keer terug om te lopen of fietsen. Over het algemeen ervaart men dit bos als rustig en gevarieerd. Los van allerlei dieren vliegen ook regelmatig metalen varianten met vleugels over omdat Eindhoven Airport dichtbij is. Ook cachers die familie hebben afgezet op het vliegveld combineren dit vaak met een bezoekje aan dit bos. Daarnaast ligt in Vessem ook een vestiging van Waypoint en een nieuwe aanwinst wil men natuurlijk meteen uitproberen. Als het een beetje meezit blijven deze rondjes nog geruime tijd liggen dus nodig ik bij deze iedereen uit om een keer naar Vessem te komen.

Blog geschreven door familiemaas

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.