Geoprinter

Je kent het waarschijnlijk wel: je gaat geocachen en besluit om nog een cache te zoeken, en nog ééntje, en nog … En voor je het weet heb je ieder baantje 2 keer afgelopen om de caches te bereiken. Hiervoor bestaat GeoPrinter: een handige extensie waarbij je een routeplan kan maken van geocaches.

Wat is GeoPrinter?

GeoPrinter is een Engelstalige Chrome extensie waarmee je jouw Geocaching routes kan plannen.

Is GeoPrinter gratis?

Deze Chrome extensie of plugin is helemaal gratis.

Hoe werkt GeoPrinter?

Via de (oude) Geocaching kaart of de cachepagina’s zelf kan je geocaches toevoegen aan een lijst die je daarna kan bewerken en de gewenste informatie kan toevoegen. Daarnaast kan je de volgorde gaan bepalen en deze weergeven op een kaart, een GPX file downloaden voor gebruik op je GPS of de lijst printen.

GeoPrinter Chrome extensie

Om gebruik te maken van GeoPrinter, moet je eerst de extensie installeren in de Google Chrome webbrowser (deze plugin is enkel gemaakt voor deze webbrowser). Deze GeoPrinter extensie kan je enkel installeren in Chrome, dus indien je deze browser nog niet hebt zal je deze eerst moeten installeren.

Wanneer je de extensie toegevoegd hebt aan Chrome, komt er een icoontje bij in het menu van de Chrome browser wat waarschijnlijk nog grijs is. Wanneer je echter naar Geocaching.com gaat, zal dit icoontje kleuren met een gele en groene cache. Indien je het symbooltje niet ziet verschijnen, klik dan even op het puzzelstukje en zoek daar naar de GeoPrinter extensie en klik op de pin zodat de extensie wordt vastgepind.

Symbool GeoPrinter extensie

Een route maken met GeoPrinter

Eenmaal de extensie geïnstalleerd is, kan je aan de slag gaan met GeoPrinter. Om jouw routes met GeoPrinter te maken hebben we volgend stappenplan gemaakt. De eerste keer zal het misschien wat uitzoeken zijn, maar eenmaal je weet hoe het werkt is GeoPrinter best wel een handig tooltje om de handigste Geocaching lijsten in volgorde te maken en exporteren.

 Ga naar de Geocaching kaart

 Klik rechts bovenaan op de knop Bladeren door geocaches. Hiermee ga je naar de ‘oude’ Geocaching kaart, waarvoor deze extensie gemaakt is.

 Zoek een regio op de Geocaching kaart waar je caches wil zoeken

 Klik op het cache-icoon dat je wil toevoegen aan je route

 Hier zie je dat er naast basisinformatie een knop is bijgekomen add cache to list. Wanneer je op deze knop klikt zal deze cache toegevoegd worden aan de GeoPrinter lijst. Eenmaal je op de knop add cache to list geklikt hebt, past deze knop zich aan en verschijnt er Cache was added.

Cache toevoegen aan GeoPrinter lijst

 Indien bovenstaande stap niet lukt (bijvoorbeeld als de knop niet verschijnt), is er ook nog een andere optie. Hiervoor ga je naar de cachepagina zelf van de geocache die je wil toevoegen aan je route. Hier kan je ook de knop add cache to list terugvinden naast de GC-code van de cache.

 Doe dit voor iedere cache die je aan je route wil toevoegen

 Eenmaal je alle caches hebt toegevoegd die je in jouw route wil hebben, kan je op het GeoPrinter extensie icoontje (rechts bovenaan in de Chrome browser) klikken en zal je alle caches zien verschijnen.

 Om deze lijst aan te passen en te exporteren kan je op de knop Edit & Export klikken. Hier krijg je een lijst te zien met alle caches, de coördinaten en de hints van de caches.

 Op deze pagina kan je alle instellingen voor je lijst in orde brengen: wanneer je naar other settings gaat zie je rode en groene bolletjes: wanneer deze op groen staan worden deze toegepast voor je lijst. Zo kan je bijvoorbeeld de GC-code of de beschrijving/listing aan deze lijst toevoegen. Bij het klikken op de gele driehoekjes, krijg je een pop-up menu waar je bepaalde instellingen voor jouw lijst kan aanpassen.

💡Tip: Zo kan je bij show distance bijvoorbeeld mijl naar kilometer aanpassen en de afstand van een bepaald punt instellen en berekenen hoe lang jouw route ongeveer zal worden.

GeoPrinter Settings aanpassen

 Ook de volgorde van je lijst kan je aanpassen bij GeoPrinter. Wanneer je met je muis op een cache van de lijst gaat staan zie je 2 pijltjes: eentje naar boven en eentje naar beneden. Wanneer je hierover gaat kan je kiezen op welke plek in de lijst deze cache moet komen.

💡Tip: probeer de caches al meteen in de juiste volgorde aan jouw lijst toe te voegen, het zal jou een hoop uitzoekwerk besparen.

GeoPrinter volgorde wijzigen

 Caches verwijderen doe je door op een cache te gaan met jouw muis en op het rode kruisje te klikken dat verschijnt. Extra informatie van de cachelisting toevoegen doe je door op het blauwe kruisje bij de caches in de lijst te klikken (zeker voor multi-cache, mysteriecaches en earthcaches heel handig!). Deze informatie kan je zelf ook gaan bewerken door er op te klikken: zo kan je jouw tekst groter maken, of deze onderstrepen, vet maken en schuin zetten. Je ziet ook dat je hier afbeeldingen van de cache kan toevoegen.

💡Tip: Je kan zelfs afbeeldingen toevoegen aan de GeoPrinter lijst. Klik op de knop Insert Images from listing en je kan afbeeldingen van de cachepagina’s selecteren.

Geoprinter - informatie aanpassen

 Je kan naast de geocaches ook extra waypoints toevoegen aan de GeoPrinter lijst. Rechts onderaan de lijst kan je de knop Add your own point terugvinden. Hierna kan je de coördinaten toevoegen van de plaatsen die je aan je route wenst toe te voegen.

💡Tip: handig bijvoorbeeld om cafe’s, restaurants, winkels of monumenten toe te voegen die je wil bezoeken.

 Eenmaal jouw lijst klaar is, kan je deze printen of downloaden door op de knoppen rechts van de lijst te klikken. Daarnaast kan je deze lijst ook exporteren als GPX file en deze op je Geocaching GPS plaatsen.

 Bijkomend kan je ook de kaart met geselecteerde caches printen, dit doe je door rechts bovenaan je lijst te klikken op show on maps

GeoPrinter show on maps

 Als je een nieuwe lijst wil maken, dan klik je bovenaan in het GeoPrinter menu op delete all en je kan beginnen met het aanmaken van een nieuwe lijst. De lijsten kan je niet opslaan in de extensie zelf: dus als je deze later opnieuw wenst te gebruiken, dan moet je deze downloaden (knop rechts naast je lijst of bij other settings). Om een lijst te uploaden ga je naar other settings en klik je op download/upload list: hier kan je GPL bestanden uploaden die je eerder gemaakt hebt met GeoPrinter. Je kan kiezen om je huidige lijst te overschrijven of om de lijst toe te voegen aan de huidige lijst die je aan het maken bent.

💡Tip: Download iedere lijst die je maakt met GeoPrinter als GPL bestand en bewaar deze op je computer: zo gaat al je werk niet verloren en kan je later deze terug bewerken in GeoPrinter zelf. De bestandsnaam van deze GPL bestanden kan je steeds wijzigen met een handige omschrijving of datum.

Ziezo, hopelijk is dit een extra hulp bij het plannen van jouw Geocaching routes en hoef je nu geen extra kilometers te lopen! Mocht je zelf nog extra functies of mogelijkheden van GeoPrinter kennen, laat dit gerust weten als reactie 😉

31 gedachten over “Geoprinter”

  1. Gebruik geoprinter nu ook en ben er zeer tevreden over,
    Al zou ik het fijn vinden als je de lijst die je maakt ook kan opslaan.
    Geogroet van lieshans.

    Beantwoorden
  2. Heel handig – was er niet mee bekend maar geeft meer mogelijkheden denk ik voor mij.
    Super bedankt om dit zo duidelijk uit te leggen !

    Beantwoorden
    • Hey Gerda,

      Google Chrome is een webbrowser, deze kan je perfect ook installeren op jouw Apple computer (ik vermoed Mac).
      Eenmaal je Google Chrome geïnstalleerd hebt, kan je deze extensie ook instellen 😉

      Succes!

      Beantwoorden
  3. Na het artikel te lezen heb ik wat geëxperimenteerd met de Geoprinter, en het lijkt me zeer interessant om te gebruiken! Bedankt om dit onder de aandacht te brengen.

    Ik stuit echter op één probleempje, ik kan de gedowloadde lijst niet terug openen, ik vind niet met welk programma dit moet, of hoe ik dit moet aanpakken

    Beantwoorden
  4. Het is vaak hetzelfde, net na ik mijn vraag over het terug zichtbaar maken van een gedownloadde lijst stelde, vind ik toch wel de oplossing, Nl via ‘other settings’ het bovenst vakje, ‘download/upload list’

    Heel erg bedankt voor de uitgebreide uitleg en om dit programma onder de aandacht te brengen!

    Groetjes Jan

    Beantwoorden
  5. Hallo,
    ik kan de caches niet in de GPS zetten, als ik op “EXPORT GPX” klik komt er linksonder “kladbklokteken i.p.v.
    “geoprinter.gpx”

    Beantwoorden
    • Vermoedelijk is dat omdat je geen programma hebt waarmee je een .gpx bestand kan openen op je computer en staat kladblog ingesteld als standaardprogramma voor dit soort bestanden. Maar dat zou geen probleem mogen vormen om op je GPS te plaatsen.

      Beantwoorden
  6. Kunnen de waypoints van een multi ook als punt geimporteerd worden in de lijst of moet je dat handmatig (zelf) toevoegen?

    Beantwoorden
    • Mooie tool, alleen jammer is dat op de gps de volgorde altijd op afstand is, dwz degene die het dichts bij is staat natuurlijk altijd bovenaan, ongeacht de volgorde die je eraan geeft. En zodra je dan print zie je keurig de nummers van de volgorde, maar dan zie ik de cache naam er niet ben. (Alleen bij mouseover ja).
      Of gebruik ik de tool nu verkeerd…

      Beantwoorden
  7. Mooie uitbreiding van geocaching, maar ik mis toch iets belangrijk. Eens de gekozen caches in de Google Map getoond worden zou het toch logisch zijn, aan Google de beste weg te voet, per fiets of per auto te maken. Die functie is niet voorhanden. Is het mogelijk over te schakelen naar de volwaardige Google Map functies?

    Beantwoorden
  8. Is er een manier om een bestaande lijst van geocaching te importeren zodat je ze niet allemaal 1 voor 1 moet toevoegen want als je een lijst van 100 caches 1 voor 1 moet toevoegen loop je het risico eentje over te slaan en zeer veel tijd nodig
    Iemand raad ?

    Beantwoorden
    • – Via de filteropties op Geocaching.com kan je een lijst maken met caches en deze in 1 keer importeren
      – Of je kan een pocket query maken, deze downloaden en importeren in Geoprinter.

      Succes!

      Beantwoorden
      • Dit werkt toch niet van GeoPrinter naar Geocaching.com
        Ik bedoel, de lijst die ik maak in GeoPrinter in 1 keer als lijst in de app en op de site.

        Beantwoorden
    • Extensies bouwen voor browsers vraagt best wat tijd vermoeden wij. En Google Chrome is wereldwijd zowat de meest gebruikte browser.

      Beantwoorden
  9. Werkt nu ook met de nieuwe Edge browser (is chrome based). Zie alleen nog niet de voordelen t.o.v. de lists die gemaakt kunnen worden bij geocaching.com.

    Beantwoorden
  10. Vind het niet veel toevoegen. De afstanden zijn rechtstreeks en niet via begaanbare paden. Je moet bovendien zelf de volgorde aanpassen, het programma kan niet de kortste route berekenen. Dus doet het niet veel meer dan ik zo een beetje op de gok met het blote oog op de kaart ook zelf kan plannen.

    Beantwoorden
  11. Via geo caching een enorm aantal (>1000) caches in een keer geselecteerd en toegevoegd aan geo-printer.
    Nu wil ik de geo printerknop indrukken en er komt alleen een klein wit vierkantje tevoorschijn en niet de gehele lijst. Het lijkt op een vastloper. Op een andere computer kan ik wel de geoprinter openen, zodat de caches te voor schijn komen.(klein bestand).
    Wat moet ik doen om het grote bestand van de computer te verwijderen.
    Graag een goede uitleg anders kom ik er denk ik ook niet uit. Heb niet zoveel computer ervaring.

    Alvast bedankt

    Rene de Veer (RenR1)

    Beantwoorden
  12. Na jaren weinig aan geocaching gedaan te hebben, willen we de draad weer oppakken. Handigst voor fietsen om route te maken Vrogguh deed ik het in GSAK met een macro naar de google map maar dat werkt niet meer. Dus op zoek naar alternatief. Dit lijkt er wel al wat op maar mis nog steeds de mogelijkheid om geocaches te koppelen aan fietspadennet cq routepuntennet.

    Maar verder, voor ruwweg al beter geschikt.

    Beantwoorden
  13. Het zou handig zijn als je de lijst ook zou kunnen opslaan als een tekstbestand of PDF, zodat je niet steeds de lijst moet printen. Handig om dan in het veld te kijken via smartphone/tablet/…
    Handig voor op vakantie en ook iets beter voor het milieu. 😉

    Beantwoorden
    • Hoi, dat is mogelijk hoor: als je op de ‘print’-knop klikt, dan moet je selecteren naar welke printer je de lijst wil doorsturen (vaak naast bestemming). Klap eens dit lijstje open en je zal zien dat je het overzicht kan opslaan als PDF.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.