Het was kort nadat we de Boeskoolse Literatour (GC9NN9M) hadden afgerond kwam Eric met een stapeltje papier langs en plofte deze op tafel. Misschien is dit wel leuk om iets mee te doen? Te zien op het papier was een 37 kilometer lange wandelroute om Oldenzaal heen. We mogen de bordjes van de Markestenen al wel gebruiken.
Voor wie het nu hoort donderen in Keulen: Markestenen zijn een soort van afbakening die aanduiden waar de grens is tussen verschillende marken/ grondgebieden. Het zijn stenen die de grenzen aanduiden van gebieden.
Het idee van markestenen kreeg verder vorm
En zo ontstond het begin van deze geo-art. Na vele avonden aan de tekentafel te hebben gezeten, waar we zorgvuldig alle veilig bereikbare markestenen in kaart hebben gebracht, kwamen we uiteindelijk met een looproute om Oldenzaal op de proppen; de zogeheten Loakgang. Een ouderwetse controletocht langs de markegrenzen (oude gemeentegrens) van Oldenzaal, waar gecontroleerd werd of de markestenen nog wel op de juiste plek lagen. Deze stenen liggen er na vele jaren nog steeds, waarbij de natuur er niet minder mooi op is geworden!
Waar mooie natuur ligt, zijn ook natuurbeheerders. Hier lag de grootste uitdaging, de route liep immers door bossen van Natuurmonumenten, Landschap Overijssel en recreatiegebied Het Hulsbeek. Na vele mailtjes, telefoontjes en vergunningaanvragen was het toch relatief vlot gelukt om alle seinen op groen te krijgen. We lieten exact zien wat, waar en hoe we geocaches wilden plaatsen, waardoor ieder contactpersoon zonder ruis wist wat de bedoeling was. Een prestatie waar we trots op kunnen zijn!
Een geo-art die de markestenen symboliseert
Wat de geo-art precies moest worden bleef nog onduidelijk. Letters? Een logo? Een koe om de bovenbuur uit Weerselo te vergezellen? Uiteindelijk gaf een routepaaltje de doorslag: een veelvoorkomend fietsroute symbool die ook in de Boeskoolstad werd gebruikt leek een goede match. Een vorm om Oldenzaal heen, met de cirkels die de markestenen symboliseren. Zo is alles op zijn plek gekomen voor deze gehele trail.
Na het vele meetwerk in het veld was de laatste missie het creëren van de raadsels. Puzzeltjes die nét een andere invalshoek hadden, maar iedereen met zijn of haar eigen brein zou kunnen oplossen. Dit kan gevaarlijk terrein zijn, want met logica raadsels heeft iedereen een eigen kijk op de oplossing. Ons uitgangspunt was dat de raadsels waterdicht moesten zijn; een eenduidig antwoord op de vraag. Zodoende werden de raadsels zorgvuldig in elkaar gedraaid en ondanks enkele (onvermijdelijke) uitzonderingen gaat dit zoals bedoeld.
Zelf op zoek gaan naar de Loakgang Trail
De Loakgang trail is een flinke Geocaching route met liefst 90 geocaches die een trail vormen van 30 kilometer. In principe kan je deze route ook in verschillende delen afleggen of je kan ervoor kiezen om te starten bij een cache naar keuze van deze reeks. De wandeling gaat door heel wat natuurgebieden zoals Het Hulsbeek, De Boerskotten en Lonnekerberg (en nog een pak andere). Bereid je alvast goed voor op deze wandeling: alle info over de Loakgang kan je hier rustig nalezen: GCA385R.
De eerste reacties zijn bijzonder positief! Van zowel de puzzels als de looproute werd genoten en we hopen dat dit het gehele jaar door, voor vele jaren het geval mag blijven. We willen ook in het bijzonder Happy Panda’s en Turbo-Diesel bedanken voor al het testwerk.
Als laatste een kleine vooraankondiging: om dit succesje te vieren gaan we nog een event organiseren in Oldenzaal. Hierover zijn we nog in gesprek om alles te regelen, dus houd de geo-art in de gaten! Er komt een rood stipje bij in de nabije toekomst 🙂
Veel wandelplezier gewenst!
Vriendelijke groeten van Gido (HelixR) en Eric (leugmacher)