Het Geocaching logo en zijn evolutie

Wat me de voorbije jaren opviel tijdens het geocachen, was dat er verschillende logo’s voor Geocaching gebruikt worden. Hier wou ik toch even het fijne van afweten waarom er verschillende logo’s zijn.

Internationaal Geocaching Logo

geocaching-internationaal-logo

Een van de Geocaching logo’s die iedereen wel zal herkennen is het logo dat een G vormt met een kruis door. Ook wel het GX logo genoemd. Dit is het Internationale Geocaching logo dat ontstaan is in oktober 2002 en kwam er omdat de toenmalige geocachers een uniform symbool wilden waar iedereen gebruik kon van maken en dat de gemeenschap van geocachers zou vertegenwoordigen. Het Internationaal Geocaching logo kwam er na een discussie op het forum van Geocaching.com omdat Groundspeak (het bedrijf achter Geocaching.com) een trademark had verworven op hun Geocaching logo.

Iedereen kon zijn ontwerpen indienen en Brdad, een Geocacher die de ontwerpen verzamelde, publiceerde deze voor iedereen. Alle ontwerpen die toen ingestuurd zijn voor het Internationaal Geocaching logo kan je op zijn pagina terugvinden. Het meest populaire logo werd ontworpen door Leatherman, dit Internationaal Geocachers logo heeft zijn populariteit te danken aan zijn eenvoudig ontwerp dat makkelijk te herkennen is en dat je ook in het veld kan gebruiken. Je kan er duidelijk de G in herkennen van Geocaching en het kruis symboliseert de plek die je op een kaart aanduid waar de schat ligt.

De evolutie van het Geocaching.com logo

De website Geocaching.com heeft de afgelopen jaren ook verschillende logo’s gehad en maar goed ook iedereen moet mee met zijn tijd :). Gelukkig kunnen we gebruik maken van the Wayback Machine om in het verleden te graven van de Geocaching.com website om enkele oudere logo’s van hun onder het stof te halen.

Het eerste logo

Het eerste Geocaching.com logo dat we kunnen terugvinden op hun website is dat van het jaar 2000. Het logo maakt gebruik van verschillende vierkanten die samen een groter geheel vormen in een nieuw vierkant. Verder valt ook op dat er gebruik gemaakt wordt van 5 kleuren die je onder de zin ‘The GPS cache hunt’ kan lezen. Het zwarte mannetje in het logo zal je ook wel herkennen, dit komt namelijk uit het logo van de eigenaars van Geocaching.com, namelijk Groundspeak.

In 2020 was het 20 jaar geleden dat Geocaching begonnen was, hierdoor heeft Groundspeak ook een t-shirt ontwikkeld dat veel weg heeft van het originele Geocaching logo.

In 2002 een eerste aanpassing

In 2002 zien we volgende 2 Geocaching logo’s verschijnen op de website van Geocaching.com. Het eerste logo heeft een transformatie ondergaan, maar veel komt wel terug: er wordt opnieuw gebruik gemaakt van vierkanten, maar nu zijn het er slechts 4. Daarnaast kwamen ook 4 van de 5 kleuren uit het originele Geocaching.com logo terug, enkel het donkerblauw werd weggelaten. Ook het zwarte mannetje afkomstig van het Groundspeak logo komt hier terug. De combinatie van al het zwart lijkt wel een ‘G’ te vormen, maar dat is een veronderstelling want hier vond ik niets over terug. Het verschil tussen de 2 logo’s is de aanpassing onderaan van het Groundspeak logo, wat zeer duidelijk is. Maar daarnaast heeft ook het mannetje een transformatie ondergaan: zijn mondje staat nu centraler en de lijnen (die lijken op gejuich) zijn ook een stuk dikker.

Enkele kleinere aanpassingen

Vanaf februari 2005 zien we een update van de Geocaching.com website, met ook een aanpassing van het Geocaching logo. Het Groundspeak logo gedeelte heeft plaatsgemaakt voor de tekst Geocaching.com. Hier wordt gebruik gemaakt van het lettertype dat we vandaag de dag nog steeds kennen. Dit logo gaat erg lang mee en is ook het logo dat ik als eerste heb leren kennen.

De website ondergaat enkele kleinere aanpassingen in de daaropvolgende jaren, maar het logo blijft continu hetzelfde tot in 2010 er het symbool ® bijkomt om aan te geven dat het een geregistreerd merk is.

2011 aanpassing na een nieuwe lay-out voor de website

In 2011 ondergaat de website opnieuw een facelift en daarmee wordt ook het Geocaching logo aangepast. Het woord Geocaching komt in het groot naast de 4 vierkanten. Wat hier ook opvalt is dat .com uit het logo verdwijnt.

geocaching-oud-logo-website

In 2013 verdwijnen de kleuren uit het logo

In augustus 2013 is er opnieuw een update van het logo (en van de website). Voor het eerst verdwijnen de kleuren uit de vierkanten en krijgt dit dezelfde kleur als het woord Geocaching. Daarnaast zie je ook dat de vierkanten terug iets groter gemaakt zijn.

geocaching-oud-logo-website-2013

Het logo zoals we het nu kennen

Wanneer je vandaag van het Geocaching logo gebruik wil maken, kan je terecht op de website van Geocaching.com voor het logo gebruik. Opnieuw is er een kleine aanpassing gedaan aan het Geocaching logo, dit keer in de symbolen die in de vierkanten gebruikt worden: het mannetje lijkt niet meer te roepen, het vlagje heeft gebogen lijnen en de lijnen in de 2 andere vierkanten staan dichter bij elkaar. Als je gebruik wil maken van het logo, wordt gevraagd om volgende dankbetuigenis te plaatsen ‘The Geocaching Logo is a registered trademark of Groundspeak, Inc. Used with permission.’ Wat wij bij deze ook gedaan hebben :).

logo_geocaching_horiz_emerald