O o Den Haag: geocaching in en rondom de stad

Mauie stad achtâh de dùine…

Een beetje voorbereiding voor een bezoek aan deze historische en groene stad kan geen kwaad. Eerst beginnen we met het volkslied waarmee je ook je uitspraak van het Haags kan oefenen. En natuurlijk de tools voor het maken van een vertaling. Haags.nu is daar een goed hulpmiddel voor en ook de site www.plathaags.nl (wat natuurlijk nergens op slaat, want Haags is gewoon een taal en heeft niets met plat praten te maken) is een goede (maar commerciële) voorbereiding op een bezoek aan onze mooie stad. …Nou ja, onze… wij opereren vanuit Voorburg, maar zijn ingesloten door de buren. En een fiets of goede schoenen, want Den Haag is groot en er is genoeg te cachen. We gaan er vanuit dat je met de trein komt, want autorijden en parkeren in Den Haag is een duur drama. Tip, als je ergens langs de Randstadrail (Voorburg, Leidschendam, Zoetermeer) parkeert en vandaar met het openbaar vervoer naar de stad reist begin je je bezoek sneller, goedkoper en vooral makkelijker.

Skyline - Den Haag

Wat te doen vandaag in Den Haag? Geocaching!

We nemen je mee op een mooie geocacheronde in en rondom Den Haag. Met een beetje doorstappen is het in een dag te doen, maar we raden je aan minimaal een weekend te plannen zodat je het cachen kan afwisselen met een bezoek aan de Tweede Kamer en Het Plein, het Vredespaleis, de prachtige Jugendstilarchitectuur in het Statenkwartier, waar je gelijk Het Statenkwartier (GC56V2Xkan oppikken, of een tocht met de Ooievaart door de Haagse grachten. Of je regelt een kano en neemt tijdens de grachtentocht gelijk de kanoserie (start: GC64FYHmee. Je mist dan wel de erg interessante verhalen van de Ooievaartgidsen….

Den Haag is de zetel van praktisch alle ministeries en we beginnen ons (geocaching)bezoek dan ook met de minimulti Niet onze zaak (GC4RGP3) bij het Ministerie van Buitenlandse zaken. Daarna reizen we door de tijd en komen uit in het jaar 1680 (GC1D26Y). Knuffel neemt ons 5 kilometer lang mee op een historische reis door de binnenstad. Onderweg even uitstappen en terug naar onze tijd voor een bezoekje aan De uithouder wint (GC54CT3) en misschien wil je het erg interessante museum De Gevangenpoort bezoeken. Achter de poort ligt wat in Den Haag nu de ‘Plaats’ wordt genoemd. Aan het hoofd van dit plein bevond zich ‘het Groene Zoodje’. Dit was de executieplaats waar ook de gebroeders De Witt zijn vermoord. Puzzelliefhebbers kunnen thuis al Reis om de wereld in 15 steden (GC2J4Q0) oplossen en aan het eind van de tijdreis ook deze gaan loggen.

Tijd om de fiets te pakken…

We pakken de (OV)fiets en gaan terug de stad in. Eerst langs het graf van Spinoza bij de Nieuwe Kerk (GC36CHR) en daarna door naar de Haagse volksheld Harry (GC6KF3P). Marnix Rueb, zijn geestelijk vader is helaas overleden, maar hij leeft in onze Harry door. Wil je meer weten over Harry en onze taal, lees dan de strips en verdiep je in het  Groen-Geile boekie. Mevrouw B moest voor haar verhuizing naar de Haagse regio als inburgeringscursus meedoen aan het Haags dictee. Het scheelde niet heel veel of de verhuizing was niet doorgegaan omdat ze betrapt werd op spieken en toch nog teveel fouten maakte om een voldoende te krijgen….

Geocaching in Scheveningen

We gaan langzaamaan op weg naar Scheveningen, ooit een zelfstandige gemeente, maar sinds jaar en dag onderdeel van Den Haag, al voelen de Scheveningers dat niet zo. Op Plein 1813 stoppen we bij De Maagd (GCHQ7K), een herinnering aan de overwinning op Napoleon. Becachet door Biertje, een naam die je in deze regio met regelmaat tegenkomt. Wie puf heeft stapt tussendoor af voor een leuke multi door De Scheveningse Bosjes (GCYFTP). Mogelijk dat je dan ook De Boom (GC4B908) tegenkomt, een oppikker voor wie snel wil scoren. Net zo snel gaan de oppikkers op De Boulevard (GC55YP7) en Beelden aan Zee (GC5TMVP). Een bezoek aan het museum is ook de moeite waard. Als je genoeg hebt van de drukte wandel je via het Zwarte Pad de duinen in voor een wat rustiger Zeezicht (GC4KPV6) en de overblijfselen van de kustverdediging uit WO II.

Hiermee is je dag wel vol. Je hebt de stad, de bosparken, zee en duinen van Den Haag bezocht en dat allemaal in 1 stad . Blijf je het weekend, dan raden we je de prachtige wandeling “Waar? Daar!”: Meijendel (GCPKX6) of de fotopuzzeltocht Bierlap en Kijfhoek in Meijendel (GC3YVPH) aan. Voor wie terug gaat fietsen, op de terugweg zijn meer dan voldoende caches om je een reden te geven even uit het zadel te komen.

Afsluiten doe je natuurlijk op Het Plein of de Grote Markt op een van de vele terrassen. Voor wie zijn of haar niet-cachende aanhang achter heeft moeten laten in het winkelgebied, dit is een perfecte plek om elkaar weer te treffen.

We wense je heil veil plezieâh bè je bezoek an onze mauie stad!

Blog geschreven door De BeeBees

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.