In en rondom Delft zijn vele geocaches te vinden. Even een kijkje op de geocaching kaart van Delft en je komt al snel een paar honderd caches tegen. Of je nou houdt van urban caching, van het zoeken naar caches in de natuur buiten de stad of juist meer van stadparken, er is voor ieder wat wils.
Wat te doen vandaag in Delft? Ontdek de binnenstad van Delft via Geocaching!
In de binnenstad van Delft kun je terecht voor vele leuke terrasjes, winkels, museums of bijzondere monumenten. Maar een geocacher wil daarnaast ook graag op zoek naar een doosje of een kokertje en die zijn er ook genoeg te vinden. Een aantal caches zijn naar mijn inziens extra bijzonder er die zal ik hieronder noemen. Als eerste is er Rue de la Trompet 2.0. Vlak achter de Nieuwe Kerk in het hart van de stad bevind zich deze traditional. Vele toeristen lopen hier jaarlijks voorbij, zonder ook maar een glimp van de cache op te vangen. Ga door het hekje heen en onder de bogen door en vind de mooi verborgen cache.
Vlakbij het Stadhuis bevinden zich de visbanken waar al geruime tijd vis wordt verkocht. Haring, kibbeling, lekkerbek zijn erg populair, maar je kan hier ook terecht voor een geocache, namelijk Zeg ken jij de mosselman?. Voor iedereen zichtbaar die hier een visje koopt, is die niet lastig om te spotten. Zijn de visbanken gesloten, dan kan je de cache helaas niet bereiken.
Een niet al te lange, maar zeker een leuke multi om te doen is In de schoenen van Balthasar Gerards. Hierbij treed je, zoals de titel al zegt, in de schoenen van Balthasar Gerards en bezoek je een aantal bijzondere locaties in de stad. Elk van deze locaties heeft Balthasar in het verleden bezocht, voorafgaand of na de moord op Willem van Oranje.
Voor de mensen die een wherigo cache leuk vinden om te doen, zijn er I ❤ Delft en I ❤ Delft Very Much. Hierbij moet je verschillende toeristische trekpleisters in de stad bezoeken, 10 stuks voor de eerste en 22 stuks voor de tweede. De CO heeft er 33 gekozen, maar het lastige is dat je niet weet welke dit zijn. Ze zijn erg leuk als je door de stad wilt struinen en daarbij kan vooral de tweede veel tijd kosten.
Delftse Hout
Rondom Delft zijn verschillende natuur- en recreatiegebieden te vinden en één daarvan is het Delftse Hout. Het is een groot gebied met in het midden een grote waterplas. Daaromheen bevinden zich vele wandel- en fietspaden, mooi midden in de natuur. Vlak voordat je het gebied betreed, ligt er bij de rotonde de goed uitgevoerde cache Draaien, kan prikkelen!. Deze cache was één van mijn eerste bezochte caches en is prachtig verstopt. Een beetje lef heb je wel nodig, want het is een beetje een voortuin cache.
Een mooie multi om mee te starten is Ruurd & co. Deze niet al te lange multi start in het Arboretum-Heempark. Aan de hand van de beschrijving zoek je drie locaties in het park op, waarna je aan de hand van een opdracht richting de cache wordt geleid. Hier leerde ik voor het eerst kennis te maken met andere coördinaatsystemen, wat als beginner nog lastig kan zijn. Uiteindelijk kom je op een mooie locatie buiten het park terecht. Vlakbij deze multi is er de trail De bewoners van de Kaboutervilla, welke door de Polder van Biesland gaat. De trail bestaat uit negen traditional caches of kabouters, met afsluitend een mooie bonus, de kaboutervilla.
Als je wat meer van een veldpuzzel houdt, dan is er Puzzel Delft: Flessen. Op locatie zijn er twee flessen, waarvan er één de cache bevat en de andere het benodigde gereedschap. Aan jou is het de taak de kurk uit de fles te halen, want daar zit het log in. Naast deze traditional is er vlakbij nog de multi Puzzel Delft: Vogelhuisjes. Aan de hand van enkele veldpuzzels bezoek je een paar vogelhuisjes rondom de Grote Plas en zoende kom je met goed puzzelen bij de cache terecht. Onderweg is er ook nog een aparte cache, een extra vogelhuisje die je met eerder gevonden informatie kan vinden.
Abtswoudse Bos
Net ten zuiden van Delft bevindt zich het Abtswoudse Bos. Net als het Delftse Hout is dit een natuur- en recreatiegebied met vele fiets- en wandelpaden. Zo af en toe vergeet je zelfs dat je vlak bij de stad bent! Er zijn hier meerdere caches die het bezoeken waard zijn, maar een aantal springen er echt uit. Als eerste is er Buizenpost. Nadat je een filmpje goed bekeken hebt, kan je het veld in op zoek naar de aanwijzing. Door deze aanwijzing uit te voeren kan je vervolgens op weg naar de cache. Laarzen kunnen daarbij handig zijn, want het kan rondom de cache behoorlijk nat zijn. De cache zelf is zeer degelijk uitgevoerd en past helemaal bij de cachetitel.
Als tweede is er Buizenpost station 2, een prachtig uitgevoerde mystery waarvoor je eerst een toepasselijke puzzel moet oplossen. Eenmaal in het veld heb je mogelijk laarzen nodig om droog bij de cache te komen. Vervolgens kom je een nog mooiere creatie tegen dan de eerste buizenpost en moet je nog wat doen om de cache te pakken te krijgen. Vlakbij bevind zich ook nog de doolhofcache Labyrint 2.0, waarvoor je eerst thuis een niet al te lastig puzzeltje moet oplossen. Daarna kom je buiten nog een toepasselijke veldpuzzel tegen, die erg leuk gemaakt is.
Ten oosten van de Delftse Schie is er nog een leuke cache, namelijk Land Art Delft(1): Gio’s Cache Mobiel. Dit keer geen veldpuzzel, maar wel een leuke auto in Land Art Delft. Dit park met verschillende kunstwerken is zeker een bezoek waard.
Den Hoorn
Ten westen van Delft ligt Den Hoorn en dit dorp is als het ware vastgeplakt aan de stad. Hier zijn verschillende ET-caches te vinden, ofwel eenvoudige traditionals. Deze caches zijn niet lastig om te vinden en leiden je naar verschillende plekken in en rondom het dorp. Een mooie voorbeeld hiervan is ET 7 – Phone Home. Daarnaast zijn er ook nog EL-caches: eenvoudige letterboxen, LT-caches: lastige traditionals en LM-caches: lastige mysteries. Deze laatste twee zijn zeker een uitdaging!
Bij de waterzuivering is er de Wandeling WZ, welke start bij Wandeling WZ. Deze trail bevat 9 caches van vijf verschillende cachetypes en is een mooi rondje rond de waterzuivering. De route gaat over een mooi graspad, waarlangs nog verrassend veel natuur te vinden is.