De (Pietje) geocaches van Ralph en Thomas

Even voorstellen

Een tijdje geleden zijn wij, Ralph en Thomas, gevraagd om een blog te schrijven over onze geocaches. Vanwege wat omstandigheden heeft dit wat langer geduurd dan gepland, maar wij vinden het ontzettend leuk om jullie wat meer te vertellen over onze geocaches!

Wij geocachen vanaf december 2010 en hebben op moment van schrijven 7271 geocaches gevonden. We hebben al vele mooie geocache-avonturen beleefd, maar in deze blog gaan we voornamelijk schrijven over onze eigen gelegde geocaches!

Onze eerste geocache

Na een paar maanden caches gevonden te hebben, leek het ons een leuk idee om zelf een geocache te gaan plaatsen. Omdat de caches bij ons in de omgeving (Kaatsheuvel, het verlengde van het kabouterdorp in de Efteling) allemaal een bepaald thema hadden, zijn we ook zelf op zoek gegaan naar een bepaald thema. Thomas, een echte Tilburger, had toen der tijd een vogel als huisdier die hij altijd Pietje noemde (Tilburgs voor vogeltje). Gezien we vele ideeën kregen over het gebruik van vogelhuisjes om een geocache te verstoppen leek ons dit een geschikt thema!

De eerste geocache werd vlak daarna binnen een uurtje gemaakt. We pakten een bestaand vogelhuisje, maakten een gat in de achterkant van het huisje zodat we er een vogeltje in konden zetten die op stok zat. Dit fungeerde als een soort van vergrendeling, want achter het vogelhuisje hadden we een gat in de muur gemaakt waar de uiteindelijke geocache in verborgen lag. Door het vogeltje eruit te halen, kon je het vogelhuisje draaien waardoor je bij de geocache achter het huisje kon komen.

Na de listing een paar keer teruggekregen te hebben van de reviewer werd onze geocache uiteindelijk gepubliceerd op 30 april 2011. Omdat de geocache tegen de zijkant van het huis hing kregen we veel contact met geocachers die onze geocache erg waardeerde. Dat bleek ook uit het aantal favorieten dat we kregen op deze geocache. Dit stimuleerde ons om na te denken over nieuwe creaties…

Een nachtcache plaatsen als tweede geocache?

Na het plaatsen van een eerste geocache kregen we het idee om een multi-nachtcache te maken genaamd Pietje – De duistere kant (GC2YCE3). Op dat moment hadden we zo’n 100 geocaches gevonden. Toestemmingen werden geregeld en de route werd bepaald. Als we daar nu op terugkijken was het totaal geen interessante route, maar onze enthousiasme voor het plaatsen van een nachtcache voerde de boventoon. Nadat de route was bepaald, gingen we aan de slag met het maken van de waypoints. Een UV-legpuzzel, reflectoren volgen, lastig te vinden aanwijzingen, gevarencirkels en een zeer grote cachecontainer. Na ongeveer drie weken werken kwam onze tweede geocache online. Ook hier kregen we veel positieve reacties, maar ditmaal ook veel opmerkingen. Nu we hier op terugkijken was het geen slim idee om met zo “weinig” ervaring zo’n soort geocache uit te zetten. De route was niet geschikt voor een nachtcache, omdat deze veelal over verharde wegen liep. Ook enkele bewoners vonden het niet prettig dat er ’s nachts met zaklampen geschenen werd. We besloten dan ook om een maand later deze Pietje-cache te archiveren en om vooral te focussen op traditional caches.

Pietje de vlugge vogel

Na het maken van onze nachtcache, kwam het maken van nieuwe geocaches in een stroomversnelling. Nog geen maand na publiceren van onze nachtcache werden er meerdere traditional geocaches uitgewerkt en gepubliceerd.

Pietje – Zoekt het hogerop (GC301FC)

Een eenvoudige boomklimcache waar je geen hulpmiddelen bij nodig had. Maar om bij het boekje te komen moest je toch wel even puzzelen. Er hingen vele vogelhuisjes in de boom, maar het huisje dat je nodig had, moest je op een speciale manier openen.

Pietje – Zo vlug als water (GC301GH)

Wie kent het type geocache niet? Je hebt een buis waar je water in giet om de geocache omhoog te laten komen? Deze variant was daarentegen net iets anders. Vlakbij het vogelhuisje vond je een metalen buis in de grond waar een reservevat onder zat. Het water liep dus langzaamaan gelijk weer weg, waardoor je extra snel moest zijn. In plaats van de geocache kwam hier echter een petling met sleutel omhoog. Deze sleutel gaf toegang tot de binnenkant van het vogelhuisje, waarbij je door middel van een waterput principe de geocache omhoog kan draaien.

Pietje – Happen naar (GC301H3)

Dit was een zeer eenvoudige geocache om te maken, gezien we alleen een staalkabel hoefden te spannen tussen twee bomen op ongeveer 3,5 meter hoogte. Aan de staalkabel zat een metalen plaat waar een magnetische geocache aan hing. Het doel was simpel: zoek in de natuur een hulpmiddel om de geocache eraf te slaan om vervolgens de geocache te loggen. Maar bij deze geocache was het terugplaatsen van de geocache de grootste uitdaging. Met veel geduld en een vaste hand moest je de geocache natuurlijk ook nog terugplaatsen!

Pietje – De grote boodschap (GC301H7)

Deze geocache was eenvoudig om te loggen maar was vooral erg leuk om te aanschouwen. Een vogel die moet natuurlijk ook zijn behoefte doen! Je logde op toepasselijke wijze door te loggen op een stukje “Wc-papier” en dit in het toilet te deponeren. Dit was op dat moment de geocache waar het meeste detail in te vinden was. Dit werd echter steeds verder uitgewerkt in nieuwe versies van deze geocache. Het gebruikte bamboe verging, waardoor we een onderhoudsvriendelijke variant geplaatst hadden.

De buitenkant werd bijvoorbeeld voorzien van echte fossielen en met tegeltjes van de letters WC voorzien. Ook de binnenkant van Pietjes huisje werd helemaal voorzien van een nieuw sanitair. Een echte WC-pot. Een tegeltje van bladgoud, nieuw WC-papier, open riool om logjes nog te kunnen zien, kalender en nog veel meer.

  

Toch maar weer een multi

Ondertussen hadden we al heel wat ervaring opgedaan met geocachen dat we toch besloten om in 2012 toch maar weer een multi geocache te gaan maken genaamd ”Pietje – Gaat op visite” (GC32HP4). Een mooi stuk bos rond een groot meer.

Ook bij deze geocache waren er weer vele vogelhuisjes te vinden. Ieder vogelhuisje had een ander uiterlijk en een ander puzzeltje. Mechanische technieken werden hier toegepast, zodat je als geocacher bijzondere handelingen moest verrichten om de huisjes open te krijgen. Je had daarnaast ook verschillende tools nodig om alle informatie boven water te krijgen. Ondertussen moest je ook de huisnummers van de vogelhuisjes en het soort vogeltje in het huisje noteren. De geocache had in totaal 15 waypoints over 3,5 kilometer. Deze geocache heeft later plaatsgemaakt voor een nachtcache, waardoor deze in het archief verdwenen is.

Pietje krijgt een eigen hotel

Omdat onze geocache Pietje – De grote boodschap erg goed ontvangen werd besloten we een nieuwe “ kijk”-geocache te gaan bouwen. We besloten om afscheid te nemen van onze eerste geplaatste geocache en op dezelfde plek “Pietje – Paktuit” (GC3R5Y0) te gaan plaatsen.

Ondertussen zit het gat van onze eerste geocache hier nog steeds in de muur. Deze geocache werd naast een “kijk”-geocache ook nog een geocache met op locatie een puzzel. Omdat deze geocache op moment van schrijven nog steeds actief is, ga ik natuurlijk niet vertellen hoe je bij het logboek kunt komen! Omdat deze geocache ook voorzien is van licht, is deze geocache ook prima in het donker te doen.

Pietje krijgt een geocache op hoogte

Ondertussen zijn we steeds meer geocaches gaan zoeken met een hogere terreinwaarde. Gezien Pietje – Gaat op visite bij een meer ligt waar ook een eiland te vinden is, besloten we om ook een geocache te plaatsen met een hogere terreinwaarde. Deze geocache kreeg de naam “Pietje – op een onbewoond eiland” (GC3TKZN).

Dat is dan waar de geocache hangt! Maar om daar te komen had je dus minimaal een boot of waadpak en een ladder of klimspullen nodig.

Pietje – Is de cache kwijt (GC412G5)!

Het zal je maar gebeuren! Heb je een geocache weggelegd, kun je hem niet meer terugvinden. Pietje overkwam dit in november 2012. En dan is het natuurlijk aan de cachers de vraag om Pietje te gaan helpen. Nadat we een geocache geplaatst hadden met een hoge terreinwaarde, leek het ons ook leuk om een moeilijk vindbare geocache te plaatsen. Een slakkenhuisje op een heel mooi verstopplekje blijkt dan de juiste keuze te zijn. Vele geocachers hebben hier heel wat minuten rondgelopen! Maar toch waren er voldoende die Pietje konden vertellen waar de geocache lag!

Pietje krijgt een eigen technische dienst

Een paar dagen na het publiceren van de geocache Pietje – Is de cache kwijt, werd er wederom een nieuwe geocache gepubliceerd met de naam Pietje – De technische dienst (GC417Y0). Met zoveel geocaches is een eigen technische dienst natuurlijk altijd handig. Als deze geen storing heeft natuurlijk! Maar ja om dat op te lossen heb je natuurlijk altijd nog geocachers! Omdat deze geocache meer dan 2 meter hoog was, moest hier eerst bijzondere toestemming voor aangevraagd worden. In gesprek met de gemeente werd snel duidelijk dat ze hier geen problemen mee hadden! Een puzzelcache waarbij je uiteindelijk het logboek in een batterij kon vinden. Omdat er echter ook echte batterijen in zaten die licht lieten branden leek het alsof de batterij echt was. Helemaal gezien het feit dat als je de batterij waar het logboekje in zat eruit haalde, het licht ook echt uit ging. Om bij de batterijen te komen moest je eerst via bepaalde stappen en geheim luikje te openen.

Deze geocache is naast geocache van de maand ook door Globalcaching.eu uitgeroepen tot geocache van het jaar. Door de hoeveelheid onderhoud die deze geocache nodig had, besloten we om deze geocache in 2016 te archiveren.

2013, een griezelig jaar!

Na ondertussen al heel wat geocaches gemaakt te hebben leek het ons leuk om ook eens een event te gaan organiseren. Omdat we graag een bijzonder event met Halloween wilde neerzetten zijn we op zoek gegaan naar geocachers die mee wilden helpen met dit event. Al snel kregen we reacties en kon het overleggen beginnen. Het was ontzettend hard werken om het eerste Scare Camp Event (GC4MPEC) op te zetten. Er werd een scouting gebouw geregeld, een film gemaakt, een spelshow bedacht, kostuums gezocht, een (niet blijvende) nachtcache uitgezet, caches gemaakt en nog veel meer. Daarnaast werd er ook nog eens overnacht in de bossen!

De tocht der tochten

Hoewel 2013 er op papier uit ziet als een zeer rustig geocachejaar wordt er ondertussen al ruim meer dan een jaar gewerkt aan een bizarre geocache door de Loonse en Drunense duinen genaamd “Schat der eindeloze verte” (GC4BQD8). Ditmaal wederom geen geocache met Pietje in de hoofdrol maar Vikingen. Begin 2013 ben ik samen met Team Alink op pad gegaan om een hike geocache uit te zetten door de Loonse en Drunense duinen. Een geweldig mooi natuurgebied, maar ook veel beschermde natuur. We zijn dan ook samen gaan werken met Natuurmonumenten om deze geocache vorm te geven. Uiteindelijk is er een 18 kilometer lange multi uitgezet met maarliefst 40 waypoints! De meeste van deze waypoints zijn aluminium tags, maar er zijn ook een tiental puzzels te vinden. Deze hebben we zoveel mogelijk laten verwerken in het thema en het daarbij behorende verhaal dat speciaal voor deze geocache geschreven is.

Een griezelig vervolg

Ook in 2014 hebben we met de organisatoren van het Scare Camp Event uit 2013 een event georganiseerd, het Scare Camp Event 2014 (GC5AV3B). We wilden ons wederom overtreffen en haalden letterlijk en figuurlijk alles uit de kast. Ruim een half jaar werd er gewerkt aan de bijbehorende nachtcache, SCE – Phasmofobie (GC5BP0T) die in het teken stond van geesten oproepen, waar deelnemers op het event zo’n zes uur over deden! Waypoints met UV, lasers, glow in the dark, doorkijk-technieken, arduino’s en een heus ouijabord!

Echter voordat deelnemers aan de nachtcache begonnen moesten ze een aantal activiteiten uitvoeren binnen het thema en bij Freddy Krueger op visite. We hadden een complete show opgezet waarbij de deelnemers samen met Freddy Kreuger geesten gingen oproepen. Op de route waren acteurs aanwezig die de deelnemers nog wat extra lieten schrikken door onder andere een kettingzaag te gebruiken.

Ook bij deze editie was het overnachten in het bos onderdeel van het programma!

Pietje weer terug in de hoofdrol

Ondertussen zijn er al een aantal caches van de Pietje reeks het archief in verdwenen, omdat deze door onder andere de weersinvloeden aardig versleten waren. Een mooi moment om de Pietje reeks weer een nieuw leven in te blazen door het maken van nieuwe geocaches voor deze serie!


(GC5JC57, GC5N5V6, GC5JVCQ, GC5JC46)

Het werd een afwisselende serie waarbij er gepuzzeld, gezocht en geklommen moest worden. Deze serie werd in maart 2016 uitgebreid met de geocache “ Pietje – Erger je niet” (GC6D7F6). Een geocache waarbij geduld op de proef gesteld wordt. Je dienst eerst op locatie een puzzel op te lossen om de cijfercode te bepalen. Eenmaal de code bemachtigd, begint het ergeren pas echt. Een nano uit een doorzichtige box met een klein gat halen lijkt onbegonnen werk, maar met de juiste techniek is dat prima te doen!

Pietje krijgt een vervolg…

Op moment van schrijven zijn bijna alle genoemde geocaches van Pietje jammer genoeg in het archief verdwenen. Gezien we sinds kort verhuisd zijn is het lastig om alles goed te blijven onderhouden. Echter is er al een nieuw personage, genaamd Lorre, opgedoken waar we de komende tijd weer nieuwe geocaches voor zullen bouwen. Hierbij gaan we proberen om onszelf weer te overtreffen met nieuwere technieken.

Deze blog werd geschreven door Ralph en Thomas

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.