De Duiventil

Circa 5 jaar geleden werd ik door mijn dochter geïnfecteerd met het Geocaching-virus, Ik begreep in het begin absoluut niet wat er leuk aan was, maar ach je doet mee! Eerst samen met haar en onze schoonzoon, later eens een keer alleen en langzaam aan werd het meer en meer. Ik ben geen FTF Hunter, dus doe ik altijd rustig aan maar wil wel de leuke caches zien te vinden, het potje onder een graspol is niet mijn favoriet, maar soms ontkom je er niet aan als je een gebied wil af zoeken, ik vind dat een cache een verhaal moet hebben. Na een jaar en ongeveer 150 tot 200 caches gevonden te hebben wilde ik ook zoiets maken en begon met een simpele Multi-cache in de buurt die eindigde in de voortuin en zo was “TB Station de Akkers” geboren, deze is inmiddels gearchiveerd en naar de eeuwige jachtvelden getransporteerd.

Later ging ik op zoek naar een locatie voor de gewone “Tradi“ ook die kwam uit de koker en werd ”Het paste maar net“ (GC55JCH) genoemd. Dit kwam omdat er verschillende caches in de omgeving lagen en het welbekende 161 meter regeltje er was en is, al met al op zoek naar een locatie vond ik een plekje van 14 m² meter tussen 3 caches in dus dat paste maar net.

HTML

Na een plaatje op internet gevonden te hebben van de Spijkenisse brug waar een groot gevaarte door heen vaart, wat ook maar net paste was het compleet. Een verhaaltje gemaakt en ook daarin stuitte ik op wat problemen, want hoe krijg je het plaatje er in en hoe pas ik de tekst aan om het op te Leuken.

Gelukkig is mijn schoonzoon een IT ’er en na hem geraadpleegd te hebben kreeg ik een aantal HTML-codes waarmee ik aan de slag kon. Eerst eens kijken om de kleur aan te passen, na dat dit lukte hoofdletters en dikkere tekst te maken, ook dat ging vloeiend, nu het centreren eerst lukte het niet maar na even gegoogeld te hebben ging dat ook. En telkens aanpassen is wel leuk om te doen, maar wat als je een foutje maakt, ben je alles kwijt, dus de tekst uit HTML opslaan in Ms Word is wel een Pre. Kijk ook eens naar onze tips om je geocache-pagina te pimpen.

Ook de login word bijgehouden voor de cache aangeboden word, want telkens als je je nieuw te maken tekst opent telt de teller dat op en zo kan het gebeuren dat je al 200 keer de cache bekeken hebt voor hij online gaat, maar dit terzijde.

De Duiventil

Ik ben nu alweer een aantal caches verder en wil eigenlijk een beschrijving doen van een van mijn favoriete caches die, hoe kan het ook anders toch weer op de plek van mijn eerste cache is gekomen. Het gaat dus over de cache de Duiventil (GC6MBJE): dit is een duiventil die je vroeger op boerenerven zag staan en in de wat grotere tuinen in de stad.

Mijn opa hield postduiven en was daar vaak heel druk mee, niet alleen het onderhoud van de duivenhokken maar ook met het kweken van de nieuwe generatie, want een duif heeft niet het eeuwige leven, ook kon er tijdens de vlucht van uit de lossingsplaats naar het thuishonk van alles gebeuren en zo kwam er regelmatig een van de duiven niet meer thuis.

De Duiventil geocache

Hoe te beginnen aan deze duiventil 

Ik begin een nieuwe cache altijd met het bedenken van het onderwerp en dan ga ik aan de tekst beginnen, eerst de locatie dan de grote en zo telkens een stapje verder. Het maken van de tekst gaat nu gemakkelijk en ook het aanpassen in HTML is eigenlijk een fluitje van een cent geworden, alhoewel ik toch af en toe moet Googelen om het weer even op te frissen, maar Google is geduldig en geeft antwoord op zowat elke vraag mits duidelijk omschreven. Dan een schetsje maken van hoe en waar hij moet komen, gezien de mogelijkheid dat er onverwachte dingen gebeuren kwam ik toch weer op de voortuin uit en dus ook hiervan een schetsje gemaakt, de voortuin was ook aan een renovatie toe dus gelijk maar een goede werktekening gemaakt van hoe ik dacht dat het moest worden.

Daarna het overleg met de echtgenote die natuurlijk ook wat te zeggen heeft, maar die vond het geen probleem. Intussen eens kijken wat je nodig hebt om tot een echte duiventil te komen en dus maar weer googelen, want het wiel uitvinden was al lang geleden gebeurd. Dus ook een duiventil maken is al vaker in deze zoekmachine gezocht. En zo kwam ik op een mooie werktekening, na die eens goed bekeken te hebben dacht ik dat als iedereen dit namaakt het er eentonig uit gaat zien. Dus met de afmetingen in mijn achterhoofd heb ik zelf een schets gemaakt van hoe ik het graag wilde.

Hoe kan je een duiventil maken

Hij moest 8-kantig worden, een puntdak hebben en het geheel moest op een paal komen te staan. Met die gegevens kon ik naar de schets en paste het een en ander aan en ging richting de houthandel om de zaken te laten zagen. Nu heb ik geen technische achtergrond maar ben redelijk handig. Ik had de planken laten zagen en gezien de breedte van elk paneel moest ik wel 2 stukken aan elkaar lijmen. Dus in de gereedschapskist de houtklemmen opgezocht en de delen verlijmd en onder druk van de klemmen vast gezet, later na droging er aan de boven en onderzijde twee latjes tegen geschroefd om het te verstevigen, om dat er duiven in en uit moeten kunnen moest er ook een paar openingen in komen en dus de decoupeerzaag gepakt en na de gaten getekend te hebben deze er uit gezaagd, een deel van het verwijderde hout kon ik weer gebruiken om de landingsplek voor de duiven te maken zodat het net echt leek. Wel moest ik de gaten dichtmaken omdat er natuurlijk geen duif in of uit zou gaan, maar het een cache behuizing moest worden. Zo heb ik aan de binnenkant stukken triplex gemaakt en die aan de buitenzijde zwart geverfd zodat het net lijkt of het een opening is.

Toen het dak… dat had nog wel even wat voeten in de aarde want hoe maak je van 8 driehoeken een puntdak? En nog moeilijker: hoe zet je dit vast. Na wat geklungel viel het kwartje (of 20 eurocent) en heb ik in ieder punt een klein gaatje geboord, hierdoor heen een dun ijzer gedaan en zo kon ik de punten bij elkaar houden. Ter hoogte van de plek waar het dak en de zijkanten elkaar zouden raken heb ik ook daar wat verstevigingslatjes geplaatst en zo ruste het dak netjes op de zijkant. Nu moet het dak er niet met een zuchtje wind vanaf waaien dus aan de binnen kant en onderkant van het dak 2 schroefogen gemaakt en met 2 spanschroeven dit aan elkaar vast gezet, ook handig voor het plegen van onderhoud, het dak is als het moet zo te verwijderen.

Daarna de bodem, na dit te hebben uitgemeten en laten zagen, dit bevestigd en was het geheel dicht, zo kon ik aan de staander verder en iets bedenken om het geheel stevig te bevestigen, het werden 4 kleine vierkante paaltjes welke op maat gemaakt er precies onder passen en met schroeven vast gezet. Inmiddels stond de staander in een beschermende coating en ook het onderste deel welke het geheel vast moest houden was geverfd en bevestigd. Nu het graven en plaatsen van de staander op de juiste plek en netjes verticaal met behulp van de waterpas neergezet, enkel oude dakpannen op de fundering gelegd en netjes afgedekt met aarde zodat niemand kon zien hoe dit vast staat. Om het geheel af te werken heb ik ook nog een lamp aan de binnenkant gemaakt die met een schakelaar aangestuurd word zodra de cache geopend word. Inmiddels stond alles netjes in de lak en was het moment suprême aangebroken om het onderste en het bovendeel aan elkaar vast te maken en het tot een geheel te laten komen.

Ook had ik alvast bij de buren in de straat een briefje in de bus gedaan, met uitleg van het bouwwerk en wat de functie was, enkele kwamen vragen wat Geocaching is en ook waren er een paar die er van gehoord hadden maar toch geïnteresseerd waren hoe het nu precies werkt. Toen alles stond en werkte moest ik verder met het afwerken van de cache pagina. Inmiddels had ik besloten er een Letterbox hybrid van te maken en moest ik gaan bedenken hoe dit te gaan doen. Omdat die brievenbus ca. 750 van GZ staat een manier vinden hoe je verder kan gaan. Ik heb de puzzel zo ingesteld dat zodra het laatste stukje word geplaatst, er aanvullend info op je scherm komt.

F.T.F jagers: geduld kan een mooie deugd zijn

Nu zijn er hier in de omgeving een aantal FTF-jagers die zelfs s’nachts hun bed uitkomen om maar zeker de eerste te zijn om te loggen en zo hun totaal punten op te schroeven. Om hen een keer te pakken te nemen, heb ik een legpuzzel gemaakt bij Jigidi, door eerst een foto op te zoeken die met duiven te maken heeft en op die foto de coördinaten geschreven van een bestaande brievenbus. Wat gebeurt er dan? De echtgenoot gaat onderweg en de vrouw gaat puzzelen, zodra het coördinaat zichtbaar is word dit door gebeld en is de eerste al ongeveer bij het eerste WP en zou dan de cache als eerste moeten kunnen vinden. En zo gebeurde er wat ik al verwacht had, het laatste stukje werd door hen nooit gelegd en zo hebben de F.T.F. jagers er wel uren over gedaan om de cache te vinden en dat pas na de hint die ik hen gaf.

Diegene zonder haast en die wel het laatste stukje plaatste kregen de info ”ga vanuit dit punt .X. meter naar het Zuiden en dan . X . meter naar het Westen en vind verder info achter het Electra huisje, P.S magneet stok is nodig”. Daar zit dan een koker in de grond met een getal wat nodig is voor het cijferslot als ook de berekening voor de eind locatie. Bij aankomst op GZ ben je er nog niet maar moet je aan de hand van wat duivenringen het eindgetal van het cijferslot berekenen en dan pas gaat het slotje open.

In de cache heb ik een oude duivenklok van mijn opa geplaatst waar dan weer het logboekje in zit en een stempel van de cache voor de liefhebbers. Ook voor de aankleding een  schaaltje met wat stro en stenen eitjes als nestje en ook een stenen duif die je hongerig aankijkt als het deurtje open gaat.

De cache staat er nu ruim een jaar en heeft 91 bezoekers gehad en 83 Favo punten opgeleverd dus een score van 96%. Omdat het geen oppikker is, heb ik later een bankje gemaakt en die erbij geplaatst waar op je even kan zitten om de berekening te maken.

Blog geschreven door Team Pinkey

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.