Het maken van een cryptex is niet echt moeilijk. Een beetje handigheid is wel vereist. Met het nodige geduld, want je moet steeds wachten tot de lijm en de verflagen droog zijn, lukt het wel. Dus waarom een cryptex kopen, terwijl je zelf een cryptex kan maken? Volg dit handige stappenplan om je eigen cryptex puzzel te maken.
Benodigdheden voor een cryptex
Dit zijn de materialen die je nodig hebt om een cryptex te maken. Gebruik steeds dikwandige pvc en inox bouten en moeren, want je cryptex krijgt het erg hard te verduren in het veld.
A: Een dikwandige buis van +- 20cm lengte* en diameter 40mm
B : Een dikwandige buis van +- 20cm lengte* en diameter 32mm
C : Een dikwandige buis van +- 20cm lengte* en diameter 50mm
D : Drie stuks mof voor buis van 50mm
E : Twee deksels voor een buis van 50 mm
F : Rol Tape (voorbeeld: Tesa) 1cm breed.
G: Inox schroefjes en moeren, pvc lijm en sterke montage lijm (voorbeeld: T rex van soudal). Gebruik bij voorkeur boutjes met verzonken kop M5 of M6 x 16 of 20 mm
* De lengte van de buizen is afhankelijk van hoe groot je jouw cryptex wil maken.
Instructies om een cryptex te maken
Zoals ik reeds liet weten zit een cryptex niet op 1, 2, 3 in elkaar: een beetje geduld is aan de orde. Om een cryptex te maken bestaan er 3 fases: de voorbereiding, de samenstelling en de afwerking.
Voorbereiding
Stap 1: Wij beginnen met het zagen van de mof(buis D), dit word de buitenkant van de cryptex.
Zaag deze in drie gelijke delen van ongeveer 2cm. In het middelste deel moet je de uitsparing aan de binnenkant weg vijlen. Mooi recht zagen, gebruik bij voorkeur een verstekzaag. De buitenkant moet je goed schuren. Dit is nodig voor een goede hechting van de lak. Voor bovenstaande cryptex heb je drie moffen nodig.
Stap 2: Nu zagen we van buis C, met doormeter 50mm, 8 stuks van 1cm. Zaag een kleine opening van ongeveer 5mm en rond de kantjes af zoals op de afbeelding.
Stap 3: Lijm deze in de eerdere ringen die je gemaakt hebt (van de mof). We noemen dit nieuwe onderdeel H. Gebruik hier harde pvc lijm.
Stap 4: Maak een groef van +- 5mm in buis A. De lengte van de buis is afhankelijk van de grote van de cryptex die jij wil maken.
Samenstelling
Stap 1: Draai nu wat Tesa tape F aan een zijde van de buis. De tape mag maar 1cm op de buis geplakt worden! Doe dit zeker voor een goede hechting van de lijm. De meeste tape is 2cm breed, snij dus naderhand 1cm weg. Lijm alles goed vast.
Draai er net zoveel tape rond zodat er een ring van 1cm op past. Daaroverheen komt de eindkap E. Lijm alles goed vast. Je buis staat nu mooi in het midden.
Stap 2: Nu bepaal je de lengte van je cryptex. Trek een potloodlijntje aan de buitenkant van de ringen. H Op deze plaats komt je code of woord staan.
Stap 3: Leg de ringen over de buis zoals op de foto. Behalve de laatste, die draai je om zodat je deze goed kan vastlijmen met de montagelijm.
Stap 4: Draai de laatste ring om en lijm goed vast van de montagelijm. Als je de cryptex later afwerkt met lak en vernis laat je 1mm spel tussen de ringen. Anders draaien ze veel te stroef.
Stap 5: Herhaal de stappen van 3.1 voor de binnenbuis B.
Nu kan je de lengte van de binnenbuis bepalen.
Stap 6: Teken een rechte lijn op de buis. Teken af waar de gaatjes moeten komen en boor deze op de dikte van je boutjes.
Tip om de boutjes aan te brengen kan je een oude kleerhanger gebruiken 😉
Afwerking
Nu kan je de cryptex gaan afwerken. Een goede raad: zet een goede plastic primer op de cryptex, want anders zal je verf niet goed hechten. Je kan de letters ook met een viltstift op de cryptex schrijven. Dat is de goedkoopste manier en je cryptex is meteen klaar.
Stap 1: Wil je hem gaan spuiten? Dan ga je als volgt te werk: Eerst een goede plastic primer over de buis spuiten. Laat goed drogen. Plak de letters op de cryptex (letters van 1.5cm zijn het meest geschikt)
Stap 2: Nu kan je gaan verven. Zet nog een verf primer op de cryptex over de plastic primer.
Stap 3: Dan kan je hem afwerken in de gewenste kleur.
Stap 4: Trek de zelfklevende letters nu weg en kleur deze in met een watervaste marker. Als je alles hebt ingekleurd kan je de cryptex extra gaan vernissen. Blijf bij het zelfde merk vernis als de primer en lak die je gebruikte. Anders is er een grote kans dat de verschillende lagen met elkaar gaan vechten. Dan kan je helemaal opnieuw beginnen (spreek uit ervaring ;)) en dat is niet leuk.
Ziezo je (eerste) cryptex is klaar!
Solterheide Baatsbeekvallei: een topreeks met verschillende cryptex caches
Bij het rondje Solterheide Baatsbeekvallei zijn er verschillende cryptex caches die je onderweg zal tegenkomen: ze hebben elk hun eigen lengte. Zo zit er zelfs een heel kleine cryptex bij van slechts 2 letters. Deze cryptex caches worden afgewisseld met enkele andere topcaches die heel wat geocachers weten te appreciëren! Verschillende caches scoren alvast hoog in het lijstje met favo-punten. Misschien ben je er al geweest en was je één van de 3500 bezoekers die deze reeks tot een goed einde gebracht heeft?
Blog geschreven door Mathieu_1
Ik wil er graag een maken maar snap niet hoe de ringen kunnen draaien. Als ik de buis met schroefjes in de buitenste met gleuf schuif (waar de ringen met uitsparing aan de binnenkant) komen de uitstekende schroefjes dan door de uitsparingen van de ringen? Dan kunnen de ringen toch niet draaien?
Help me aub?
De schroefjes zitten tussen de ringen met uitsparingen. Je moet ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is tussen de ringen met uitsparing zodat de schroefjes ertussen passen en je de ringen kan draaien.
Succes!
Dag beste,
Ik snap ook niet hoe de ringen kunnen draaien…. ik ga hem woensdag maken.. kun je me wat laten weten????
Het lijkt heel raar maar wat je aan het doen bent maar als je er eenmaal eentje gemaakt snap je het concept direct 🙂
Ik zal proberen je probleem kort uit te leggen: Bijna alle ringen zitten los om de buis met de lange ingezaagde sleuf. Door de eindkap kunnen ze niet van deze buis afglijden. Maar om de ringen ook aan de andere kant tegen te houden dient de voorste ring te worden vastgelijmd op de buis met sleuf, zie het voorbeeld hieronder:
(vaste eindkap| |ring 1| |ring 2| |ring 3| |ring 4| |ring 5| |ring 6 vast lijmen|
Ring 1,2,3,4 en 5 zijn nu gevangen op de buis met sleuf tussen de eindkap en de vastgelijmde ring 6
(Ring 6 heeft op het plaatje de tekst M1)
Ik heb er onlangs 2 gemaakt, mijn ervaring is dat de ringen wat te soepel om de buis (A) draaien. (zie ook het voorbeeld van de rode cryptex van de post hierboven, met de pen eronder) ]
Om dit “probleem” op te lossen ben ik opzoek gegaan om de buis A iets dikker te maken. En wel 2 mm dikker, wat dan weer betekend aan alle kanten 1 mm erbij.
Dit was niet eenvoudig, maar wat ik nu gedaan heb is een gele elektriciteitsbuis (die zijn 1mm dik) in reepjes zagen in de lengterichting. Ik gebruik hier een lintzaag voor omdat je daar vrij eenvoudig nauwkeurig mee kan zagen.
Deze reepjes heb ik vervolgens om de buis heen geplakt (dit kan gewoon met pvc lijm, aangezien het ook pvc is). Met tenminste 6 reepjes lopen de ringen strak en toch soepel om de buis heen. En daarmee voelt de cryptex iets degelijker aan.
Bedankt voor deze tips 😉
Had ik dit maar eerst gelezen, gelukkig was de lijm nog niet zo hard en kon ik hem nog uitelkaar halen, bedankt voor de aanvulling
Hallo,
ik heb bovenstaande cryptex al eens gemaakt (met klein beetje moeite).
Nu zou ik hem graag eens maken, maar dan wat groter (niet langer) maar groter in totaal…
Zou dit kunnen denk je?
En wat heb ik daarvoor nodig?
thnx alvast!
Je kan deze ook maken met buizen met een andere diameter. Het principe blijft hetzelfde.