1. We kunnen geocachen dankzij Bill Clinton
Op 1 mei 2000 was Bill Clinton President van de Verenigde Staten, op die dag werd het besluit van de Amerikaanse regering bekend gemaakt dat GPS-signalen nu voor iedereen even sterk zal zijn. Tot dan was er voor het grote publiek een ‘Beperkte beschikbaarheid’ (SA – Selective Availibility) waardoor de signalen minder sterk waren. Op 2 mei werd deze SA uitgeschakeld waardoor de GPS signalen 10 keer sterker werden. Op 3 mei plaatste Dave Ulmer de zogenaamde eerste geocache. Ontdek nog meer wist-je-datjes over het ontstaan van Geocaching.
2. Signal the Frog verstopt zit op Project-GC
Mocht je Project-GC nog niet kennen: dit is een statistiekensite vol met data over geocaches en geocachers. Maar wist je dat Signal The Frog verstopt zit op deze website en hem kan loggen? Als je enkele statistieken op de website bekijkt zal je hem waarschijnlijk wel kunnen vinden.
3. Hugh Jackman ook een geocacher is
Ook celebrities geocachen! Hugh Jackman, de Australische acteur bekend van de films Wolverine en X-men is fan van Geocaching nadat hij zijn eerste cache heeft kunnen vinden. Ook de (oud-)wielrenner Jens Voigt is een geocacher.
4. Geocaching bijna Planeteering als naam kreeg
Op 26 mei 2000 schreef Ulmer in een post van een mailing groep dat het woord ‘Stash’ nogal negatieve bijbetekenissen heeft en deed een oproep om een alternatieve naam te bedenken. Vele namen kwamen naar boven zoals bijvoorbeeld planeteering. Uiteindelijk kwam Matt Stum op de proppen met de naam Geocaching.
5. Mingo (GC30) is de oudste overlevende geocache in de wereld
The Kansas Stasher plaatste op 11 mei 2000, slechts 8 dagen na de allereerste geocache, Mingo (GC30). De cache kan je in Kansas vinden en heeft een D/T rating van 1/1. Dit is momenteel de oudste nog vindbare geocache van de wereld: heel makkelijk te vinden dankzij het ‘cachepaadje’.
6. Travel Bugs bestaan reeds sinds 2001
Op 30 augustus 2001 ging de allereerste Travel Bug op reis: Deadly Duck: Envy (TB1). Het doel van deze Travel Bug was dat vinders een verhaal moesten vertellen over een zonde van afgunst. Helaas is op 2 oktober van datzelfde jaar deze TB verloren gegaan.
7. Er is een webcamcache op Antartica dat nog niemand ‘gevonden’ heeft
Sinds 4 maart 2003 bestaat Antartic views (GCDECD), een webcamcache op Antartica. Deze cache is nog nooit gelogd als gevonden, maar de webcam hangt er nog steeds. Op verschillende dagen van het jaar is er niets te zien op de webcam aangezien deze onder een ijslaag zit. Hier kan je de camera live bekijken.
8. Geocache is een Scrabble woord sinds 2014
In Amerika toch alleszins. Hasbro, de makers van het legendarische Scrabble spel wilden in 2014 een nieuw woord toevoegen aan hun woordenboek. Na een wedstrijd kwam het woord ‘geocache’ er als winnaar uit. Het woord won de wedstrijd van woorden als bitcoin en zen. Fijn weetje: het woord geocache levert je minimaal 16 punten. Lees hier het stuk na van de de Hasbro-wedstrijd
9. De bijnaam van Geocaching Headquarters is Lilypad
De naam Lilypad, lelieblad in het Nederlands, heeft natuurlijk te maken met de Geocaching Mascotte Signal the Frog. Een lelieblad is een huis voor vele kikkers, vandaar dus ook de bijnaam.
10. GeoWoodstock 4 was het allereerste Mega Event
Op 26 mei 2006 kwam er de melding dat er een nieuw cachetype bijkwam: Mega Event. Een dag later was er GeoWoodstock 4 dat als eerste de status van Mega Event verworven had (ook Mid West Geo Bash had toen de Mega status maar volgde later dat jaar. Intussen kennen we ook reeds Giga events, Project MUNICH2014 – Mia san Giga! (GC4K089) was het allereerste Gigaevent op 16 augustus 2014 met 7565 aanwezige geocachers.
Weet jij nog dingen over Geocaching die anderen misschien niet weten? Laat het ons zeker weten in een reactie op dit artikel!