Brabo’s trail – De parels in Huis ter Heide

Tja waar zal ik beginnen met het verhaal… Misschien bij het begin toen ik een grote wens had om een trail in Huis ter Heide te gaan plaatsen. Dat bleek toen nog niet zo makkelijk aangezien er een groot aantal waypoints lagen van 2 multi-caches en dat het om een gebied van Natuurmonumenten ging. Ik besloot om het idee maar even op de plank te leggen totdat ik zelf in aanraking kwam met natuurmonumenten.

Samen met Dré (Orteeltjes) werden we in eerste instantie gevraagd om de geocaches in het gebied van natuurmonumenten in kaart te brengen. Later sloten we ons aan bij de vrijwillige boswachters waardoor er wat meer deuren werden geopend. Ook kregen we de medewerking van Meelhopper die behoorlijk heeft geschipperd met zijn waypoints.

Mijn lievelingsgebied zou voorzien worden van een prachtige geocachetrail langs de Vennen, weilanden en bossen. Omdat ik dit pareltje niet voor mezelf wilde houden en ik ook erg veel waarde hecht aan mijn vrienden van de brabo’s vroeg ik of ze het leuk vonden om de trail samen te plaatsen en te verzorgen.

De satellietkaart van De Parels in Huis ter Heide trail

De Brabo’s

De Brabo’s is een vriendenclub bestaande uit 9 personen: herken je ons op onderstaande foto?

Alle Brabo’s op een rijtje

We hebben elkaar leren kennen tijdens het geocachen of bij events. Naast de diverse geocache-uitjes tussendoor gaan we ook 1 keer per jaar een lang weekend weg. Zo zijn we in Engeland geweest maar ook in Duitsland, Ardennen en Terschelling.

Nu weer even terug naar onze route in Huis ter Heide. Al heel snel zijn we met een deel van onze groep op pad gegaan om de route uit te zetten. Omdat we erg beperkt zijn qua verstopmethodes (regels van NatuurMonumenten) besloten we de route uit te zetten met het oog gericht op de omgeving. Hoe moeilijker en mooier de caches, hoe minder je meekrijgt van dit stukje wonderschoon.

Ook moesten we rekening houden met de twee groepen Hooglanders (elke kudde heeft zo’n 40 hooglanders) die in dit gebied de functie hebben van natuurlijke grasmaaier. Ze zien er erg schattig uit maar het blijft toch oppassen met deze harige beesten. Zeker als er kalveren tussen zitten wil je niet tussen moeder en kalf doorlopen.

Ik herinner me een verhaal toen een bezoeker de bramenstuiken in moest duiken om te voorkomen dat er een hoorn in zijn achterste gespietst zou worden! Over het algemeen blijven ze zachtaardig en hoeft men niet bang te zijn.

21 Parels van plekjes

We besloten de 21 mooiste plekjes uit te zoeken met allemaal een terrein en moeilijkheidswaarde van 1,5 / 1,5. Ook kozen we bewust voor niet-premium om zo iedereen de gelegenheid te geven om te genieten van onze trail. Toen ik thuis kwam en geen geduld meer had begon ik met het maken van de 21 cachepagina’s. De caches had ik daarom ook binnen no-time ingediend.

Eigenlijk wilden we ze uit laten komen tijdens het 1e Brabo-event op 18-05-19 maar dat geduld hadden we niet. De caches moesten het liefste nog dezelfde dag uitkomen 🙂 . Na een dag kregen we meteen een bericht van de hele aardige en meewerkende reviewer Anodonta: De bonus bleek op 60 meter afstand te liggen van een multi 🙈.

Oei, hebben we deze nu echt over het hoofd gezien? De dag erna ben ik met André teruggegaan om de bonus te verplaatsen. Omdat die nu te dicht lag in de buurt van nummer 20 moest ook die cache verplaatst gaan worden, gelukkig heeft dit gebied meer dan genoeg prachtige plekjes!

Daarnaast hadden we genoeg ruimte tussen alle caches overgelaten zodat nummer 19 kon blijven liggen. De reviewer mochten we daarna een persoonlijk bericht sturen als de caches verplaatst waren. Binnen no-time kregen we een bericht terug dat de trail was goedgekeurd en dat hij de dag erna om 10:00 uur online zou komen.

In de ochtend stond ik op scherp: vol spanning aan het afwachten tot onze route zou uitkomen. Precies om 10:00 uur maakte mijn telefoon precies 21 bekende geluidjes waarna ik meteen op de kaart begon te kijken.

Daar stonden ze dan… onze Parels in Huis ter Heide stonden te schitteren op de geocachekaart. Trots als een pauw stuurde ik meteen een bericht in onze groepsapp. Natuurlijk had iedereen al gezien dat de route online was gekomen aangezien we allemaal uit deze omgeving komen.

De dagen en weken erna gaven ons ongelooflijk veel energie. De ene lovende log na de andere kwam voorbij. Natuurlijk moet je af en toe een keer tot 10 tellen als je de welbefaamde “TFTC” voorbij ziet komen, of een schitterende “gevonden” log moet gaan zitten lezen.

Geniet van de omgeving

Onze energie halen we uit de logs die beschrijven hoe mooi ze de vennen vonden waarbij de vogels schitterende liedjes zingen en de hooglanders met hun kalfjes lekker lopen te grazen in de weilanden. De reeën die oversteken en de kikkers die non-stop laten horen dat ze ook aanwezig zijn.

Zo ervaren wij ook dit schitterende natuurgebied. Als boswachters komen we hier dan ook wekelijks om leuke gesprekken met bezoekers te voeren. Nu komen we er nog meer omdat dit pareltje natuurlijk moet blijven schitteren.

Leuk vlonderpad in Huis ter Heide

We nodigen iedereen dan ook van harte uit om onze trail (bonus: GC86ZRA) te komen bezoeken, een trail die de focus legt op de omgeving en de pracht van de natuur van Huis ter Heide in De Moer (gehucht van loon op Zand). Laat je verassen door de vossen, reeën, hooglanders, ooievaars, en een grote diversiteit aan vogels, kikkers en natuurlijk de prachtige omgeving! Wie weet loop je dan ook nog de Brabo-boswachters Martijn (3 koninckjes ) of André ( Orteeltjes ) tegen het lijf, deze kunnen je nog meer vertellen over Huis ter Heide en zijn bewoners.

De Brabo’s wensen jullie in ieder geval alvast heel veel plezier en geniet van de wandeling!

Blog geschreven door de Brabo’s 3 Koninckjes en Orteeltjes.

1 gedachte over “Brabo’s trail – De parels in Huis ter Heide”

  1. Er is niets teveel verteld. Een prachtig gebied, we hebben genoten. Brabo’s ga zo door zodat we weer heerlijk kunnen genieten van jullie caches.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.