Twee teams uit de buurt van de Friese plaats Burgum gaan regelmatig met elkaar op stap om caches te zoeken. Daarbij zien we steeds vaker mooie geo-arts op de kaart verschijnen. Te denken aan Ollie en Dollie in de buurt van Utrecht, Appie onder Enschede, Kiekendief in Flevoland en Praat mar Frysk in ons eigen heitelân.
Zoiets willen wij ook! Een rondje fietsen om de Burgumermar lijkt ons een goed plan.
BMF
Om een geo-art op de kaart te zetten moet je qua cachetype Mysteries of Letterboxen gebruiken. Wij kozen voor Mysteries en zo werd dus de titel van de trail de Burgumermar Mysterie Fietstocht oftewel BMF. En wat ligt er meer voor de hand dan een geo-art te maken van een bootje in het meer? Dus tekenden we een bootje en zetten daar stippen op. Met behulp van Mapsource kwamen we tot 45 punten op de kaart. Het zeilbootje gebruiken we ook voor ons nieuw gecreëerd profiel op Geocaching.com: BeeEmmertje. Bovendien staat op elke logrol het bootje met in het zeil het volgnummer van de cache.
Voorbereiding
Aangezien we de buurt kennen, was het te volgen traject wel duidelijk. De volgende stap was het bepalen van de punten. We pakken de fietsen en gaan op weg. Op verschillende plekjes waar we denken “hier kan er wel eentje liggen” stoppen we en leggen de locatie vast op de GPS en maken een aantekening over het formaat van de te leggen cache. Uiteraard moeten we rekening houden met al aanwezige caches, daardoor liggen de punten soms wat verder uit elkaar. We hebben er twee middagen over gedaan om de route vast te leggen.
We maken voor elke cache een listing en bieden die de reviewers aan voor een eerste check, de SATURATIE check om te kijken of alle punten op meer dan 162 m van een bestaande (of nog niet uitgekomen nieuwe) cache liggen. Zo moeten we een van de punten wijzigen, de rest werd goedgekeurd.
De opdrachten
De 45 caches verdelen we in 4 groepen van 10 caches, elk met een eigen bonus en als toetje een superbonus. Aanvankelijk hadden we het plan de getallen voor de superbonus in de vier bonuscaches te stoppen, maar de reglementen van Geocaching staan dat niet toe, dus hebben we dat op een andere manier opgelost. Voor de opdrachten hebben we ronde en platbodemjachten genomen, waarvan de informatie toegankelijk is via een schepenlijst van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten. Voor de eerste reeks van 10 puzzels hebben we gebruik gemaakt van jigidi puzzels, niet al te moeilijk, waarbij na voltooiing van de puzzel het coördinaat gegeven wordt. Bij de volgende series van 10 moeten zeilnummers worden opgezocht in de schepenlijst en dan wordt gevraagd naar het type schip, het bouwjaar of de naam van het schip.
Nadat alle cachepagina’s in orde zijn, gaan we aan het knutselen om een paar bijzondere caches te maken. En dan is het zover dat we de caches geplaatst kunnen plaatsen. Met een auto vol spullen gaan we op weg om alles op zijn plek te krijgen. Daar hebben we wel een hele dag voor nodig, maar dan is het zover dat alles gepubliceerd kan worden. Als toetje maken we nog een banner voor de liefhebbers.
De route
De route is afwisselend. Te beginnen in Burgum langs het brede kanaal om via fietspaden naar het noorden van de Burgumermar te gaan, waar een energiecentrale staat. Langs smalle weggetjes en zandpaden komen we dan in de buurt van het dorpje Jistrum. We vangen dan weer een glimp van het meer op bij het haventje van Jistrum, om over het fietspad richting Skûlenboarch te gaan. Langs het industieterrein en een zandput naar de zandpaden van Eastermar, waar Doutzen haar roots heeft liggen.
Een beetje saai stuk komt dan tussen Eastermar en Sumar, maar eenmaal afgeslagen in de richting van het meer fiets je weer over een smal weggetje, waar de laatste caches verstopt zijn. We doen niet geheimzinnig over de route en hebben die als achtergrondafbeelding voor elke cachepagina gebruikt.
Bonus
Voor het berekenen van de bonussen hebben we gebruik gemaakt van een manier die een van ons in Denemarken tegen is gekomen. In elke cache staat een bonusgetal onder en boven op de logrol. Na tien caches zijn er dus ook tien getallen verzameld. Die dienen te worden ingevuld in de tabel die in de listing van de bonus staat. Die getallen moeten dan op volgorde in een nieuwe tabel worden geschreven en die moet dan worden aangevuld met niet gebruikte cijfers. In ons geval hebben we steeds drie cijfers niet gebruikt. Aan de hand van die nieuwe tabel kan het coördinaat worden berekend.
Tot slot
We hebben geweldig veel plezier gehad bij het samenstellen van dit rondje. We hopen dat jullie er ook van kunnen genieten! Wil je aan de slag met deze reeks, dan kan je hier alle info vinden: GC7VQ9G
Blog geschreven door BeeEmmertje