Geocaching in Schaijk: de vlinder geo-art

Wij zijn Fladders en Steelsliders en we zijn al bijna tien jaar bezig met de hobby geocachen. In het begin ging dat mondjesmaat en leerde we langzaamaan de trucjes en kneepjes van deze hobby. Na verloop van vele jaren en ruim 5000 caches kwam het gesprek steeds vaker op het zelf maken van een cache. Koudwatervrees was mede oorzaak dat we nog steeds geen cache geplaatst hadden, maar toen corona ons overviel ontstond er meer bedenktijd en handeltijd en werden de stoute schoenen aangetrokken.

Vlinder fotografie, natuur wandelen & geocachen

Ideeën waren er al jaren maar dreigde in de ijskast te belanden. Maar zo rond 2020 kwam het er dan toch van en werden de diverse oude ideeën steeds concreter. We zagen vele collega cachers met heel wat minder op de teller leuke caches plaatsten dus wilden we niet achterblijven. Wat is er meer voor de hand liggend dan gebruik te maken van de andere hobby’s vlinder-fotografie en natuur wandelen.

We zagen overal op de kaart mooie geo-arts verschijnen en omdat we er ons zeker niet met een simpele cache vanaf wilden maken was het plan om een mooie tocht uit te zetten met voldoende niet te moeilijke cachepunten zodat ook vooral van de natuur en omgeving kon worden genoten. De andere hobby bracht ons op het idee om de contour van een vlinder te gebruiken. Het grappige is dat er al een koe, een aap en een muis in de buurt ligt dus konden we de dierentuin verder completeren. Alle punten van de geo-art vielen precies binnen de grens van Schaijk.

Een mooie route en pittige puzzels

Ons woongebied is omgeven door bosrijke natuurgebieden (Herperduin en de Maashorst) en polderlandschap. Deze omgeving beloofde dus veel afwisseling te verzorgen. Om voldoende caches te kunnen plaatsen moest een ronde van voldoende lengte worden gemaakt. En zo kwamen we op het idee om er een zogenaamde fietsknooppuntenroute van te maken, die dus met fiets of te voet kon worden afgelegd. Uiteindelijk werd het rond de 33 km met fraaie pauzepunten onderweg.

Onze geo-art kan alleen worden gemaakt met mysterie caches, en dat betekende dus voor elk punt een puzzel maken. Omdat we niet te alledaagse puzzels wilden maar meer originele en soms ook pittige puzzels wilden, gingen we aan het inventariseren en vonden we vele bronnen die mogelijk geschikt waren voor deze trail. Dit verzamelen, bedenken, uitwerken en bewerken heeft heel wat uurtjes gekost. Het ging tenslotte om bijna zeventig stuks.

De uitwerking van de vlinder geo-art

Na het uitzetten van de globale trail bleek er hier en daar dat er wijzigingen nodig waren en dat had dan ook weer gevolgen voor de puzzels. Vooral met het toestemming vragen aan staatsbosbeheer, gemeente Oss en Landerd is er nog flink gesleuteld aan de route en de cacheplekken. Voor ons was dit het proces van de vlinder geo-art.

Toestemming vragen

Het toestemming vragen ging bij elke instantie anders. De eigen gemeente was redelijk soepel, Staatsbosbeheer stelt veel strengere voorwaarden vooral in het losloopgebied van de grote grazers. Wij hebben de route zo aangepast dat we die gebieden wel doorkruisten maar geen caches plaatsten.

Proefcaches

Omdat het idee van de contour al op de achtergrond meespeelde is gestart om een viertal proefcaches in de vorm van 4 mysteries over (nacht)vlinders te plaatsen. Hiermee werd dan weer ervaring opgedaan om tenslotte de grote trail aan te pakken. Deze vier vormen de hoekpunten van de contour van de vlinder.

Puzzels verzinnen-verzamelen

Om alle mysteries te voorzien van originele en bijzondere puzzels is gestruind door puzzelboekjes, internet, dagkalenders, vakantieboeken etc. Ook is beroep gedaan op de eigen fantasie, kennis en puzzelgeest. Een gek kan meer bedenken dan 10 wijzen kunnen beantwoorden. De vraagtekens hebben menigeen een tijdje zoet gehouden. Uiteindelijk is het een zeer divers palet geworden van uiteenlopende soorten van puzzels. Ideaal om met koude regenachtige dagen op te lossen.

Uitvoering caches: recycleren

Omdat we veel met cito bezig zijn leek het een goed idee om zo veel mogelijk afval te hergebruiken. Normaal halen we zelf vele tientallen blikjes en flesjes op tijdens het cachen. Bij deze trail maken we gebruik van plastic drinkflesjes die we d.m.v. een föhn weer een beetje naar de petfles terug krimpen. Op deze manier produceren we geen extra afval.

Hoofddoel en motivatie

Het hoofddoel dat steeds in het achterhoofd heeft meegespeeld is het maken van een mooie aantrekkelijk ronde met voldoende punten, niet te ingewikkeld en met duidelijke hints. Het genieten van de natuur en de omgeving staat voorop bij deze trail die voor nagenoeg iedere geocacher goed te doen is en daardoor kennis kunnen maken van de mooie omgeving van Schaijk. De trail moet voor iedereen toegankelijk zijn, niet alleen voor premium leden. Onze motivatie halen we uit de leuke logjes, de foto’s en berichtjes van collega cachers waarvan we steeds genieten en deze zijn voor ons de kers op te taart.

Zelf op zoek gaan naar de Vlinder geo-art

Deze geocachereeks loopt over een fietsknooppunten route en kan je zowel met de fiets als te voet doen. De route is ongeveer 30 kilometer lang en zal je ontdekken als je alle puzzels hebt kunnen oplossen. Vergeet niet om de gegevens te noteren voor de bonuscache (GC98HGW) onderweg.

Na een paar maanden blijkt ons doel ruim gehaald. We krijgen vele bezoekers, vele positieve logjes en foto’s en de art heeft nu in de volksmond al de naam “de vlinder” gekregen. Dit beschouwen we als een compliment, en we zien uit naar de duizendste logger. We hebben ruim 100 bezoekers per maand kunnen noteren. Bedankt collega geocachers voor jullie bezoekjes en we zien dat jullie er net zoveel van genieten als wij.

1 gedachte over “Geocaching in Schaijk: de vlinder geo-art”

  1. Jullie hebben ons nieuwsgierig gemaakt en zullen aan de puzzels gaan beginnen.
    Zodra deze zijn opgelost zullen we toch een heel stuk moeten rijden vanuit Zuid Limburg om de vlinderroute te kunnen fietsen.
    Gelezen de beschrijving van deze serie verwacht we dat het de moeite waard zal zijn.
    Gegroet KenGoutE

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.