SideTracked Series: geocaches met een link naar het spoor

Wat zijn de SideTracked Series geocaches?

Gemakkelijk te vinden geocaches met als thema het spoor. Er moet bij deze geocaches een duidelijke link zijn met het spoor (trein, tram, metro, …)

Waar verscheen de eerste SideTracked geocache?

De eerste geocache van deze serie werd geplaatst in het station van Evesham (Verenigd Koninkrijk).

Wie heeft de eerste SideTracked cache geplaatst?

Geocacher Schnarff & Bikermel76 plaatsten deze geocache op 10 augustus 2007 (GC15082)

‘SideTracked – Eeklo’ (GC73HMA) … rare naam? Bij het loggen van deze cache maakten we kennis met Kejoti. Toen zij ons had verteld hoe de cache daar kwam te liggen, werd veel duidelijk. Onze nieuwsgierigheid was geprikkeld … de website van ‘the SideTracked Series’ vinden duurde niet lang.

Begin

Het was de bedoeling om deze geocaches (aan stations) zeer eenvoudig te houden. Laat ze ons maar als ‘oppikkers’ bestempelen. Geleidelijk aan evolueerde de aard van de geocaches. Naast de tradi’s verschenen ook andere cachevormen in deze reeks. Een mega- of giga-event werd (nog) niet georganiseerd. En jawel … Adventure Labs zijn er ook.

Schnarff & Bikermel76 plaatsten op 10 augustus 2007 een cache aan het station van Evesham. Zo lag ‘The First Ever SideTracked – Evesham’ (GC15082) aan de basis van de SideTracked-reeks. In januari 2012 werd de SideTracked-website overgenomen door SideTrackedChris die de site volledig herwerkte. In feite kan deze serie perfect vergeleken worden met de reeks ‘Church Micro’ die drie maanden later (7 november) haar eerste cache kreeg. Sadexploration plaatste dan ‘Church Micro 1…Earlswood’ (GC17878).

Het GG8 Event van de Gentsche Geokasjing Sosseteit gaf de Church Micro’s vanaf november 2019 de nodige bekendheid in België. Op twee jaar tijd werden ze geweldig populair. Het ontbreken van zo’n initiatief is misschien wel de reden waarom het oorspronkelijke idee van Schnarff & Bikermel76 hier geen navolging kreeg?

Volgens de gegevens van de webbeheerder zijn er zo’n 4400 (actieve en gearchiveerde) SideTracked-caches verspreid over meer dan dertig landen. Het gros is vanzelfsprekend te vinden in het Verenigd Koninkrijk. Oorspronkelijk te vinden in de buurt van treinstations liggen die nu ook bij minitiatuurspoorlijnen, metrostations, tramstations en interessante punten langs spoorlijnen. Sinds de allereerste spoorlijn in Engeland verscheen in 1825 werden wereldwijd veel stations en spoorlijnen gebouwd … en afgebroken, ontmanteld of herbestemd. Ook dat erfgoed komt in aanmerking voor zo’n SideTracked-cache. Herbestemde stations, verdwenen stations, speciale plekken langs opgeheven spoorlijnen kunnen mooie (helaas ook minder mooie) locaties onder onze aandacht brengen.

Types

In de reeks worden verschillende types onderscheiden. En dat blijkt al uit de naam van de geocache. ‘SideTracked – naam’ wordt gebruikt voor nog in gebruik zijnde spoorweginstallaties. Geocaches aan spoorwegerfgoed (verlaten gebouwen, opgebroken spoorlijnen, …) worden herkend aan ‘REALLY SideTracked – naam’. Miniatuurspoorwegen en modelspoorlijnen zijn ook welkom en krijgen dan ‘MINI SideTracked – naam’ als geocachenaam. Een bestaande cache kan ook aan de reeks worden toegevoegd door de naam (en de listing) aan te passen.

En in Nederland?

Door de filters op Geocaching.com te gebruiken werden in Nederland slechts vijf actieve SideTracked-geocaches ontdekt. Bovendien liggen deze allemaal vlakbij elkaar tussen Hoorn en Enkhuizen, ze zijn allen geplaatst door dezelfde CO (Hunters): GC8Y1DB, GC8495V, GC84BHR, GC841FM en GC84K0D. In het verleden was er ook ooit eentje in Boxmeer te vinden, maar deze is intussen in het archief.

Mogelijkheden in Nederland?

In feite kan elk (ex-)station in aanmerking komen. Voor alles wat met spoorwegen te maken heeft moeten naast de ‘gewone’ regels voor het plaatsen van geocachen natuurlijk ook de typische veiligheidsvoorschriften voor spoorwegen gerespecteerd worden. Volgende plaatsen komen hiervoor in aanmerking:

  • Stations
  • (Oude) Spoorweggebouwen
  • Spoorwegbeddingen
  • Museums over het spoor

Even filteren op bijvoorbeeld station in de geocachenaam leert ons alvast dat er heel wat stations een geocache verbegen. Ideale voorbeelden om toe te voegen aan deze SideTracked reeks.

Toekomst?

Alle bovenstaande voorbeelden tonen dat het mogelijk moet zijn om de SideTracked-serie ook in Nederland te laten groeien. Zijn er voldoende bekende en onbekende plekken die daarvoor in aanmerking komen? Ongetwijfeld! Dan blijft de vraag of geocachers met een interesse voor spoorwegen in de meest ruime betekenis van het woord, bereid zijn en zin hebben om tijd en centen te investeren in het leggen van zulke caches. Misschien kan dit artikeltje een aanzet geven. Mijn (weliswaar kleine) bijdrage is er alleszins. In Heusden (België) passeerde vroeger de tram (buurtspoorweg) van Gent naar Wetteren. Hier en daar zijn er nog sporen van te zien. Dat was de aanleiding om zelf ook een cache te ‘maken’ voor de ‘SideTracked Series’. ‘REALLY SideTracked – Heusden Tramstatie’ (GC9FTQ6) werd op 19 november 2021 gepubliceerd. Wie volgt?

1 gedachte over “SideTracked Series: geocaches met een link naar het spoor”

  1. In Nederland ligt ook de serie Duits Lijntje genoemd naar het Duits lijntje (Boxteler Bahn) van Team Wilp. Beginpunt is GC25Z8Y in Boxtel

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.