Gemakkelijk te vinden geocaches met als thema het spoor. Er moet bij deze geocaches een duidelijke link zijn met het spoor (trein, tram, metro, …)
De eerste geocache van deze serie werd geplaatst in het station van Evesham (Verenigd Koninkrijk).
Geocacher Schnarff & Bikermel76 plaatsten deze geocache op 10 augustus 2007 (GC15082)
‘SideTracked – Eeklo’ (GC73HMA) … rare naam? Bij het loggen van deze cache maakten we kennis met Kejoti. Toen zij ons had verteld hoe de cache daar kwam te liggen, werd veel duidelijk. Onze nieuwsgierigheid was geprikkeld … de website van ‘the SideTracked Series’ vinden duurde niet lang.
Begin
Het was de bedoeling om deze geocaches (aan stations) zeer eenvoudig te houden. Laat ze ons maar als ‘oppikkers’ bestempelen. Geleidelijk aan evolueerde de aard van de geocaches. Naast de tradi’s verschenen ook andere cachevormen in deze reeks. Een mega- of giga-event werd (nog) niet georganiseerd. En jawel … Adventure Labs zijn er ook.
Schnarff & Bikermel76 plaatsten op 10 augustus 2007 een cache aan het station van Evesham. Zo lag ‘The First Ever SideTracked – Evesham’ (GC15082) aan de basis van de SideTracked-reeks. In januari 2012 werd de SideTracked-website overgenomen door SideTrackedChris die de site volledig herwerkte. In feite kan deze serie perfect vergeleken worden met de reeks ‘Church Micro’ die drie maanden later (7 november) haar eerste cache kreeg. Sadexploration plaatste dan ‘Church Micro 1…Earlswood’ (GC17878).
Het GG8 Event van de Gentsche Geokasjing Sosseteit gaf de Church Micro’s vanaf november 2019 de nodige bekendheid in België. Op twee jaar tijd werden ze geweldig populair. Het ontbreken van zo’n initiatief is misschien wel de reden waarom het oorspronkelijke idee van Schnarff & Bikermel76 hier geen navolging kreeg?
Volgens de gegevens van de webbeheerder zijn er zo’n 4400 (actieve en gearchiveerde) SideTracked-caches verspreid over meer dan dertig landen. Het gros is vanzelfsprekend te vinden in het Verenigd Koninkrijk. Oorspronkelijk te vinden in de buurt van treinstations liggen die nu ook bij minitiatuurspoorlijnen, metrostations, tramstations en interessante punten langs spoorlijnen. Sinds de allereerste spoorlijn in Engeland verscheen in 1825 werden wereldwijd veel stations en spoorlijnen gebouwd … en afgebroken, ontmanteld of herbestemd. Ook dat erfgoed komt in aanmerking voor zo’n SideTracked-cache. Herbestemde stations, verdwenen stations, speciale plekken langs opgeheven spoorlijnen kunnen mooie (helaas ook minder mooie) locaties onder onze aandacht brengen.
Types
In de reeks worden verschillende types onderscheiden. En dat blijkt al uit de naam van de geocache. ‘SideTracked – naam’ wordt gebruikt voor nog in gebruik zijnde spoorweginstallaties. Geocaches aan spoorwegerfgoed (verlaten gebouwen, opgebroken spoorlijnen, …) worden herkend aan ‘REALLY SideTracked – naam’. Miniatuurspoorwegen en modelspoorlijnen zijn ook welkom en krijgen dan ‘MINI SideTracked – naam’ als geocachenaam. Een bestaande cache kan ook aan de reeks worden toegevoegd door de naam (en de listing) aan te passen.
En in België?
Door de filters op Geocaching.com te gebruiken werden in België slechts drie actieve SideTracked-geocaches ontdekt. De eerder vermelde ‘SideTracked – Eeklo’ (GC73HMA) is de oudste in België. De cache werd op 9 april 2017 gelegd. Twee maand later volgde ‘REALLY SideTracked – Frasnes-Lez-Anvaing’ (GC76Q5F). Die werd op 4 juni 2017 door Betso verstopt in een spoorwegtunnel op de verlaten spoorlijn tussen Ronse en Leuze. Op 5 december 2018 vereerde CaracalShan het station van Oudenaarde met ‘SideTracked – Oudenaarde’ (GC812DP).
Mogelijkheden in België?
In feite kan elk (ex-)station in aanmerking komen. Voor alles wat met spoorwegen te maken heeft moeten naast de ‘gewone’ regels voor het plaatsen van geocachen natuurlijk ook de typische veiligheidsvoorschriften voor spoorwegen gerespecteerd worden. ‘Station Bissegem’ (GC8Q5JY) en ‘Station Veltem’ (GC9C6XW) zijn voorbeelden die zeer gemakkelijk in de SideTracked Series zouden kunnen ingepast worden. Met het opmerkelijke verhaal van het stationsgebouw van Ronse zou zeker ook een leuke SideTracked-cache kunnen gemaakt worden. Voorbeelden zoals ‘Habay train station’ (GC8390W), ‘Graide-Station “La gare fantôme”’ (GC97VJ8), ‘Lost sawmill voneche station’ (GC81YC5) tonen aan dat stations en emplacementen ook inspiratie zijn voor Waalse cache owners.
Sommige van de spoorweggebouwen werden vroeger of recent verkocht en kregen een totaal nieuwe invulling. Andere verdwenen. ‘In een klein stationneke’ (GC9DWNR) van DimiW besteedt aandacht aan het station van Moerbeke, de buiten dienst gestelde spoorlijn 77 en hun band met de verdwenen suikerfabriek. ‘Bahnhof Herbesthal (la gare revit)’ (GC5D9A7) en ‘Alter Bahnhof Raeren’ (GC8Z4Z0) illustreren dat die interesse ook leeft in Wallonië.
De gearchiveerde reeks ‘Sporen Wetteren’ van Jeroep was een (korte) cachereeks langs een bestaande spoorlijn. Op de fietsostrade F4 tussen Sint-Niklaas en Beveren werkte Pasar-W&D een gelijkaardig idee uit en ook grote delen van de cache-o-strade lopen langs spoorlijnen. Deze ideeën kaderen toch minder in de oorspronkelijke doelstellingen van de SideTracked-series. Een SideTracked-cache aan één van de stations past wel in de filosofie van de Britse reeks.
Op verlaten spoorwegbeddingen waarop een fietspad of wandelweg werd aangelegd, zijn zeker plekken te vinden om ferroviair erfgoed of de historiek daarvan bekender te maken. Tot 1999 was het baanvak Ruien – Leupegem in dienst om kolentreinen naar de inmiddels gesloopte steenkoolcentrale van Ruien te brengen. Jackfyr2 plaatste met ‘The Scandinavian cacher 70 -10 ’ (GC5THFV) een cache die met de gepaste omkadering perfect tot de SideTracked-reeks zou kunnen behoren. Zonder link met het spoorverleden plaatste Kaboeterke zeven cachen van zijn reeks ‘Tussen Ooglee en Stoan’ (TOS) op het tracé van de vroegere Lijn 63 die Torhout verbond met Ieper. In drie andere cachen (Stoan ‘t Spoor) van diezelfde legger is er op datzelfde pad wel een summiere verwijzing naar het spoorverleden. In Baarle werd in 2017 ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het ‘Bels lijntje’ 22 cachen gelegd tussen Turnhout en Tilburg. De bonussen (GC778HK en GC7739A) belichten de historische achtergrond. In Wallonië ligt op Ravel L126 (tussen Hoei en Ciney) een powertrail zonder al te veel duiding. Dat is ook het geval op de Vennbahn (zoals GC3ADRZ). Enkele cachen van de reeks ‘Zilleghem’ (van TeamIlveroLuigi) liggen op de Vloethemveldzate. Dat was een militaire spoorlijn tussen Lijn 66 (Brugge – Kortrijk) en een oud-munitiedepot. Door die historische link uit te werken zouden die cachen (of enkele ervan) ook tot SideTracked-cachen omgevormd kunnen worden.
Museumspoorlijnen kunnen ook een inspiratiebron zijn. Met zes cachen (Stoomtrein) brengt P@tje de museumspoorlijn van ‘Stoomtrein Dendermonde – Puurs’ onder onze aandacht. Tussen Maldegem en Eeklo baat ‘vzw Stoomcentrum Maldegem’ de spoorlijn uit. Zijn daar ook kansen om ons erfgoed te belichten? En dat een virtuele geocache ook mogelijk is tonen Gentse Haviken aan met ‘Gent – Sanctus Petrus’ (GC7B9EW).
Toekomst?
Alle bovenstaande voorbeelden tonen dat het mogelijk moet zijn om de SideTracked-serie ook in België te laten groeien. Zijn er voldoende bekende en onbekende plekken die daarvoor in aanmerking komen? Ongetwijfeld! Dan blijft de vraag of geocachers met een interesse voor spoorwegen in de meest ruime betekenis van het woord, bereid zijn en zin hebben om tijd en centen te investeren in het leggen van zulke caches. Misschien kan dit artikeltje een aanzet geven. Mijn (weliswaar kleine) bijdrage is er alleszins. In Heusden passeerde vroeger de tram (buurtspoorweg) van Gent naar Wetteren. Hier en daar zijn er nog sporen van te zien. Dat was de aanleiding om zelf ook een cache te ‘maken’ voor de ‘SideTracked Series’. ‘REALLY SideTracked – Heusden Tramstatie’ (GC8X4H1) werd op 19 januari 2023 gepubliceerd. Wie volgt?
In Nederland ligt ook de serie Duits Lijntje genoemd naar het Duits lijntje (Boxteler Bahn) van Team Wilp. Beginpunt is GC25Z8Y in Boxtel