In dit stuk gaan we het niet hebben over de Geocaching app of zijn alternatief c:geo, hier hebben we het al eens uitvoerig over gehad. We gaan ook niet dieper in op de Adventure Lab app die een leuke aanvulling is op Geocaching. In dit stuk willen we het hebben over apps die jouw Geocaching ervaring helpen verbeteren en heel erg nuttig voor jou kunnen zijn. Er bestaan immers best wel veel Geocaching apps en deze vinden wijzelf heel erg nuttig. Bovendien zijn deze ook allemaal gratis!
Laat gerust weten welke apps jij gebruikt en nuttig vindt om te geocachen in een reactie op dit bericht.
📱Komoot
Geocachen dat gaat gepaard met wandelen of fietsen van punt naar punt en daarbij kan een goede wandelapp niet ontbreken. Een van die wandelapps is Komoot waarbij je routes kan inladen via een GPX bestand (is een bestand dat bestaat uit punten en of tracks die een lijn vormen op een kaart deze kan je vinden in de geocache listings of via GeoPrinter). Komoot is een heel gebruiksvriendelijke Nederlandstalige app die gratis is en een spraaknavigatie heeft. Leuk is dat er ook een integratie is met Google Maps om naar het startpunt te rijden. De app zelf is volledig gratis, de kaarten zelf zijn éénmalig betalend maar hebben wel gratis ongelimiteerde updates. Bovendien krijg je jouw eerste kaart volledig gratis: ideaal om eens uit te testen.
Alternatieve wandelapps die gelijkaardig zijn aan Komoot: OsmAnd en Wikiloc
📱Cache Call Catch
Een bijzondere app van Nederlandse makelijke is Cache Call Catch met een heel erg nobel idee. Deze app is gemaakt om in contact te komen met geocachers die de geocache wel hebben gevonden waar jij nu vastloopt. Stel dat jij op zoek bent naar een geocache en je kan hem maar niet vinden, dan kan CCC jou dat kleine zetje geven om die geocache alsnog te vinden. Andersom kan jij via CCC andere geocachers ook verder helpen die nu in het veld staan en de geocache maar niet kunnen vinden.
📱WhereYouGo (alleen voor Android)
Wherigo caches zijn het afgelopen jaar opnieuw flink populairder geworden, er zijn immers flink wat Wherigo caches bijgekomen (voornamelijk Reverse Wherigo caches). Om aan de slag te kunnen met Wherigo caches moet je de cartridges kunnen inlezen en dat kan met de WhereYouGo app. Het leuke aan deze app is dat het ontwikkelingsteam van c:geo de broncode heeft overgenomen en deze app nu ook verder ontwikkelt.
📱GeoCache Calculator
Het zal je maar overkomen dat je na uren wandelen aankomt bij een geocache en daar hangt een slot aan dat je enkel openkrijgt als je via braille of morse code een puzzel kan ontcijferen. En natuurlijk heb jij jouw boekje met Geocaching puzzelcodes niet bij je. Dan ben je blij met een app als GeoCache Calculator die meer dan 250 verschillende functies heeft en waarmee je heel wat puzzels kan oplossen. Daarnaast is deze app uiteraard ook handig om mysterie caches op te lossen bij jou thuis.
📱GC Wizard
Een andere app die jou kan helpen met cryptografie en coderingen is GC Wizard. Naast code tabellen kan je bij deze app ook heel wat functies doen met coördinaten, gekende wetenschappelijke en technologische codes en je kan afbeeldingen of bestanden gaan onderzoeken. Leuk is dat deze app ook steeds verder ontwikkeld en beter gemaakt wordt.
📱Google Translate
In het buitenland geocachen betekent dat de geocache listings met omschrijvingen en hints vaak in een vreemde taal staan waar je niet alles van begrijpt. Dan is een goede vertaalapp zoals Google Translate een zegen: ga met deze app in foto-modus boven een tekst staan, geef aan van welke taal naar welke taal vertaald moet worden en je krijgt een live vertaling op jouw scherm te zien. Dat het geen perfecte vertaling is, is op zich niet zo heel erg: zo lang je maar weet wat de bedoeling is.
📱QR Code Reader
Tegenwoordig zowat onmisbaar geworden bij het geocachen is een goede QR code scanner. Deze kan gebruikt worden om mysterie puzzels op te lossen waarbij je een QR code voorgeschoteld krijgt of soms kom je deze QR codes gewoon in het veld tegen die jou het volgende waypoint tonen of een tip geven over de geocache.
📱TBScan
Trackables zijn een leuke bijkomstigheid bij Geocaching en in verschillende geocaches kom je deze wel tegen. Je neemt die natuurlijk niet altijd mee, maar je wil ze wel graag discoveren dus noteer je de TB-codes of maak je een afbeelding van de trackables. Maar je vergeet deze trackables altijd te loggen, dan is TBScan de ideale oplossing. Deze app heeft enkel een afbeelding nodig om de trackable meteen te loggen. Je kan in de gratis versie zelfs 5 codes tegelijkertijd loggen.
📱Chirp Wolf(alleen voor Android)
Ze zijn vrij zeldzaam, de Chirp-caches, maar als je er eentje tegenkomt dan ben je toch blij dat je deze app geïnstalleerd hebt. Deze app zal op zoek gaan naar Chirp in de buurt en kan jou de coördinaten in 3 schrijfwijzes tonen, alsook de hint.
📱Vogels in Nederland
Het hoeven niet altijd Geocaching-only apps te zijn dachten we. Geocaching zorgt er immers voor dat we buiten komen en tijdens onze tochten komen we verschillende vogels tegen. Dan is het leuk als je kan opzoeken welke vogel je nu net te zien kreeg. Dat kan via deze leuke app waarbij je aan de hand van kleur, afmeting en plaats op zoek kan gaan naar de vogel. Je hebt hiervoor zelfs geen internet nodig.
📱Pl@ntNet
Naast vogels kom je ook heel wat planten tegen. Ook hiervoor bestaan er verschillende apps, diegene die ons het meest opviel was Plantnet. Met deze app kan je via een afbeelding automatisch ontdekken welke plant er voor jouw neus staat. Doordat je jouw foto’s deelt help je zelf ook het project verder om planten in kaart te brengen.
📱Cairn
Een app die veiligheid en zekerheid voor jou kan inbouwen als je gaat wandelen, hiken, fietsen, … Je hebt immers niet overal een goede ontvangst en via deze app kan je jouw plannen delen met vrienden of familie (zij krijgen live updates van waar je bent), je kan jouw routes vastleggen en plekken vinden waar er mobiele dekking is. Kortom: een app die handig is om te ontdekken waar je wel een connectie kan maken op moeilijk bereikbare plaatsen, maar anderzijds raden we de Cairn app ook aan voor je eigen veiligheid.
Erg nuttige mail met veel mooie tools. Ga er zeker een paar gebruiken. Bedankt voor alle info.
wanneer komt de geocache calculator in apple store
GC Wizard is zeker een goed alternatief
Erg jammer de App Store heeft geen Geocaching Calculator, is er nog een andere. Met groet, Anna
Bekijk GC Wizard eens 😉