10 meest voorkomende fouten bij Geocaching

We hebben een lijstje samengesteld van 10 fouten die heel erg herkenbaar zijn voor geocachers. We moeten eerlijk zijn: ook wij maken soms ook nog eens een foutje dat we hadden kunnen voorkomen. Ontdek snel het lijstje van meest gemaakte fouten bij Geocaching en laat ons gerust weten welke jij al eens hebt voorgehad.

📚 De geocachebeschrijving vergeten lezen

De beschrijving van een geocache kan je terugvinden in de geocache listing. Vaak bevat deze een heleboel informatie over de verstopplek: hoe ziet de omgeving er uit, hoe kan je de geocache bereiken (fiets, auto, te voet, …), is aangepaste kledij/schoeisel noodzakelijk, is de geocache toegankelijk op dit moment (wegenwerken, jachtseizoen, enkel te bereiken op bepaalde uren, …), wat zal van jouw verwacht worden, vaak zijn er ook hints en tips die je kan terugvinden in de geocachebeschrijving.

📰 De laatste activiteit van de geocache vergeten nalopen

Nog een veelgemaakte fout bij geocachers is het vergeten nalopen van de laatste logs van de geocache: werd de geocache onlangs nog gevonden of waren de laatste logs een DNF? Als de laatste logs allen een DNF waren, lees dan zeker de reden waarom. Als blijkt dat de cache verdwenen is, dan is het misschien niet de moeite om de geocache te gaan zoeken.

Als je ziet dat de voorgaande logs allen een DNF waren, is het misschien niet de moeite om zelf te gaan zoeken.

🤳 Een GPS is niet overal 100% accuraat

Met welk apparaat je ook werkt: GPS of smartphone app, deze zal je niet altijd exact naar de plek brengen van de geocache. In een gebied met veel bomen zal je GPS het moeilijk hebben om jou naar de juiste plek te brengen waar de geocache ligt. Andersom ben je ook afhankelijk van de coördinaten die de CO heeft opgegeven voor de geocache: deze kunnen wel eens afwijken van waar de geocache ligt, veelal omdat er wat afwijking zit op de GPS van de CO. De coördinaten van een geocache zullen jou dus eerder helpen om naar de juiste plek te gaan waar je in de omgeving de geocache zal vinden.

🛣️ De weg naar de cache moeilijker maken dan hij eigenlijk is

Als geocacher kijk je op je GPS of smartphone en via het lijntje zie je een rechte weg naar de geocache, maar in de echte wereld zie je struiken, brandnetels en een dichtbegroeid gebied met gracht waar je helemaal doormoet. Sommige geocaches liggen niet naast een pad en lijken moeilijker bereikbaar en kunnen toch een terrein-waarde van 1.5 hebben. Ongetwijfeld heb je het geocachepaadje niet gevonden dat een beetje verder ligt omdat jij de kortste, maar moeilijke weg wil nemen.

🕵️‍♂️ Te opvallend geocachen

Geocaching is geen geheime hobby, maar het is wel de bedoeling dat je zo onopvallend mogelijk de geocache probeert te zoeken. Zeker omdat zogenaamde muggles jou in de gaten kunnen krijgen en argwaan krijgen. Eenmaal je weg bent willen ze zeker en vast ook een kijkje komen nemen naar wat jij aan het uitspoken was en dan kan er natuurlijk wel eens wat mislopen.

Geocaching Meme wachten op muggles

🖊️ Je pen vergeten meenemen

Misschien wel de ergste fout die je kan maken is om een pen te vergeten meenemen, zeker als je een hele wandeling hebt moeten maken naar de geocache om dan bij ground zero te moeten ontdekken dat je het logboek niet kan tekenen.

Geocaching in 40 cartoons en memes - Geocachen.nl blog

🛠️ Juiste tool vergeten meenemen

Special tool required

Net zoals je jouw pen kan vergeten meenemen, kan je ook vergeten om de juiste tool vergeten meenemen. Verschillende geocaches kan je enkel te pakken krijgen als je de juiste tool meehebt. Niets zo vervelend als moeten ontdekken dat je een hulpmiddel nodig hebt om de cache te kunnen openen. Hiervoor bestaat er een geocaching attribuut van een zakmes zoals je hiernaast kan zien. En vaak wordt in de Geocaching beschrijving ook meegegeven welke tool je net nodig hebt.

🔒 De geocache niet goed afsluiten

Niets zo vervelend als een nat logboekje aantreffen. Soms komt dit doordat de cachebehuizing niet ideaal is, maar vaak valt het ook voor dat een geocache door de vorige vinder niet goed is afgesloten: het dopje van de petling niet goed dicht gedraaid, deksel van filmrolpotje is niet volledig dicht, doos niet goed dicht geklikt, rubberen ringetje weg bij bison tubes… We willen allen snel naar de volgende cache, maar het is heel belangrijk om respectvol om te gaan met iedere cache en deze goed te sluiten. Bij problemen met de cache (bv. nat logboek of rubberen ringetje weg) kan je best de CO verwittigen of een NM log te sturen.

🧻 Logboek verkeerd wegsteken

Nano caches of bison tubes zal je ook wel eens tegenkomen bij het geocachen. Het logboek is vaak opgerold en de gouden tip hierbij is om het logboek in de dop te plaatsen. Op deze manier voorkom je dat het logboekje vast gepropt komt te zitten bij het dichtdraaien van de nano of tube.

🔙 Geocache meenemen of op een andere plaats terugleggen

Hetgeen wat je echt niet mag doen bij Geocaching is om de geocache zelf mee te nemen. Dat is niet de bedoeling van het spel: een geocache moet steeds terug geplaatst worden zodat volgende geocachers deze ook kunnen vinden.

Een geocache moet je niet alleen terugplaatsen, je moet deze ook op dezelfde plek terugplaatsen. De CO heeft gekozen voor een bepaalde plek om zijn geocache te verstoppen, soms kan het wel eens voorvallen dat een CO zijn eigen geocache niet kan terugvinden omdat een geocacher deze heeft verstopt op een ander plekje. Probeer deze vooral niet beter te verstoppen.

13 gedachten over “10 meest voorkomende fouten bij Geocaching”

  1. Fout nummer 11: vergeten een respectvolle log te schrijven en in plaats daarvan 20 x dezelfde nietszeggende verzamellog te plaatsen bij je gevonden caches.

    Beantwoorden
  2. Wat tegenwoordig ook veel voorkomt is dat mensen, meestal jeugd, een cadeau lidmaatschap
    krijgen aangeboden zonder dat die weten hoe en wat de regels zijn van geo-cachen. Vervolgens gaat
    men op zoek zonder tools, vinden een cache waar een tool voor nodig is, niet kunnen openkrijgen
    en dan de boel forceren cq slopen. Als dat vaak gebeurd, en de CO moet daar ook nog voor reizen
    en of nog moet werken, is de aardigheid er snel af.
    Om die reden heb ik een gedeelte van mijn verstopte caches van Basic naar Premium laten transformeren. Bij enkelen moest ik soms wel elke week heen om onderhoud en/of reparaties uit te voeren, heen en terug 30 km.
    Ik hoop dat hier wat meer aandacht aan wordt besteed, door als men zich aanmeld, men ook de
    basisregels verstrekt.

    Beantwoorden
  3. Hallo redactie
    Leer de werkwoorden kennen en kunnen goed toe te passen.
    In de eerste tip begint u met “De beschrijving van een geocache kan je terugvinden”. Dit moet dan zijn “De beschrijving van een geocache kun je terugvinden”
    Deze taalfout komt diverse keren in uw artikel terug.

    Beantwoorden
  4. Fout nummer 12: De zoveelste “Vlot gevonden” log bij een mysterie waar je in de verste verte de oplossing van hebt gevonden (Geoleaks telt niet mee als gevonden oplossing).

    Who fools who?

    Beantwoorden
  5. Hoe kan het zijn dat ik een serie caches van 12 stuks wil volgen ,op de navigatieplaats aangekomen kan ik alleen de genavigeerd cache openen en zie de andere 11niet meer op mijn mobiel ,echt onvindbaar

    Beantwoorden
  6. Soms moet je even uitzoomen, op zoek naar de volgende cache. Mijn Garmin wil me nog wel eens via een omweg sturen. Als ik mijn locatie en doel op het scherm zie, weet ik zeker dat ik de kortste route neem. Door schade en schande wijs geworden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.