Er heerste in huize Hill House al een tijdje het idee om een serie caches weg te leggen, met als thema Bobby Fischer, de bekende Amerikaanse grootmeester in het schaken. Hoewel het idee er was, kwam het er toch nooit van om écht een serie in elkaar te zetten. Maar ja… toen kwam de lock-down, en had het jongste teamlid van Hill House opeens een stuk meer tijd om handen. Veel van die tijd werd gevuld met online schaken, een hobby die hij af en aan beoefende. Toen The Queen’s Gambit online kwam op Netflix, was ook hij verkocht. De interesse voor het schaken werd opnieuw leven ingeblazen en zo werd ook het idee over de schaak-caches weer uit de kast getrokken.
Puzzels? Over schaken natuurlijk!
Zelf moesten we ook een stukje onderzoek doen. Dingen als de schaaknotatie hadden we wel over gehoord, maar nooit echt gebruikt. Nadat de noodzakelijke kennis in huis gehaald was, begon het bedenken van de puzzels, en het contact met de rest van het cacheteam voor de praktische zaken. Het jongste teamlid studeert namelijk in Maastricht en de cache-serie zou in Noord-Nederland, waar de ouders wonen, online komen. Coördinaten, petlings, überhaupt een route, moesten ter plekke natuurlijk verzameld worden, terwijl het merendeel van de puzzels in Maastricht uitgedokterd werden.
De serie volgt een bepaalde logica, waarin de eerste caches je introduceren in de schaaknotatie en belangrijke informatie over hoe je de rest van de caches op moet lossen. Schaakpuzzels worden afgewisseld met openings-technieken, kennisvragen, feitjes of “schaak”puzzels die zich niet op een schaakbord afspelen. De puzzels op het schaakbord worden, naarmate de serie vordert, langzaamaan een tikkeltje moeilijker, zodat ook mensen met verstand van het spelletje soms af en toe nog een beetje aan het denken gezet worden. Echter hoef je geen schaakgrootmeester te zijn om de puzzels op te kunnen lossen (het helpt natuurlijk wel)! De meeste caches kunnen ook met handigheid via Google achterhaald worden. Voor de schaakpuzzels is er trouwens een speciaal trucje, en zodra je die door hebt, is het ook meer logisch beredeneren dan diepe schaak capriolen.
Ik ben erg blij met hoe de cache-serie ontvangen is. We hebben een hoop leuke berichtjes en foto’s binnen gekregen van mensen die het schaakbord weer van zolder gevist hadden, of kleinkinderen die van opa leren schaken aan de hand van onze cacheserie. Het uitzetten van de serie was voor een deel ook gewoon om de lange saaie dagen van de lock-down te vullen een wat zinvolle activiteit, en ik ben ontzettend blij dat we ook andere mensen in deze tijden enkele uren hebben kunnen vermaken met onze puzzels, en hun liefde voor het nobele schaakspel hebben laten terugvinden of ontdekken.
Schaken met het paard
De naam Het Paard van Fischer komt gedeeltelijk van het initiële idee om een cache over Bobby Fischer te maken, en voor een deel vanwege het feit dat het jongste telg van Hill House het paard een magnifiek stuk vind. De manier van bewegen van het paard is natuurlijk uniek op het schaakbord, en het goed leren gebruiken van dit stuk kan vaak de weg naar de overwinning betekenen. Bovendien is het ook vaak het schaakstuk dat er gewoonweg het mooiste uitziet, vandaar ook dat we er een geo-art van gemaakt hebben!
De route zelf is op zich niet heel bijzonder, maar tegelijkertijd toch erg mooi. Je loopt/fietst/rijdt (allemaal is het mogelijk!) door de Drentse landerijen, met weidse vergezichten en schone lucht. Op menig richelpaal kan je een roofvogel aantreffen, en naar verluidt heeft er zich ook een bever gevestigd ergens op de route. Als je vroeg in de ochtend, of wat later op de middag langs komt, is de kans ook groot dat je reeën spot. Aan de ene kant dus alleen maar “saaie” weilanden, maar als je op zoek gaat naar de schoonheid, is er meer dan genoeg van te vinden! Ontdek de schaakpuzzels allemaal zelf in de eerste cache van deze reeks: GC92BM7 en waan je een echte schaakgrootmeester.
Als je langs komt, denk er dan wel goed om dat je een magneetstok meeneemt, want anders sta je helaas vaak met lege handen 😊