Aan het begin van het afgelopen schooljaar koos mijn zoontje Elias, toen nog 7 jaar, het onderwerp voor zijn spreekbeurt: Geocachen!! Hij geocachte sinds zijn 6e en was er toen meteen aan verslingerd. Door Corona en thuisonderwijs heeft deze spreekbeurt vertraging opgelopen maar op 16 juni 2021 (inmiddels was Elias 8 jaar) kon hij dan toch over zijn gave hobby vertellen!
De voorbereiding
Oké, een spreekbeurt over geocachen… wat nu? Hoe draaien we die spreekbeurt in elkaar? Wat wil hij vertellen? Hoe zorgen we ervoor dat hij binnen die 15 minuten blijft en hoe sluit je goed aan bij het niveau van de klas? Nou blijkt deze geocache-site heel veel bruikbare informatie te bevatten voor een spreekbeurt maar ook via google kan je handige informatie vinden. En het is natuurlijk ook heel leuk om uit eigen ervaring te vertellen!
Nadat zowel Elias als wij (ouders) ons bezig hadden gehouden met de inhoud, de vorm van de spreekbeurt, een filmpje en de foto’s, hadden we best een leuk, informatief verhaal samengesteld.
De spreekbeurt zelf
Nadat hij startte met: “Mijn spreekbeurt gaat over Geocachen, ik hoor sommige van jullie al denken: ‘Geocachen? Wat is dat?“ had hij de aandacht van de klas en ging hij verder met, onder andere, de volgende onderwerpen:
- De geschiedenis: Het Letterboxing van James Parrot uit 1854 kwam hier ter sprake. Het toevoegen van het logboekje in 1905 en vervolgens het verstoppen van de 1e cache zoals we die nu kennen op 3 mei 2000 door Dave Ulmer, de dag nadat GPS beschikbaar werd voor iedereen. Hier vertelde Elias wat GPS was en hoe het werkte in eenvoudige bewoordingen. Mijn vader had er verduidelijking een grappig tekeningetje bijgemaakt J
- Hoe gaat geocachen nu: Hier legde Elias uit dat je kan geocachen met een gps-apparaat (die had hij meegenomen om te laten zien) en via de Geocaching-app. Deze app werd stap voor stap besproken onder begeleiding van screenshots en zijn eigen ervaringen.
- Verschillende soorten geocaches: Hier werd alleen besproken dat je verschillende soorten caches hebt, van nano tot large caches. Tevens gaf hij uitleg over travelbugs. Eigenlijk wilde Elias ook nog vertellen over bijvoorbeeld ‘Lost Places’, ‘Geocoins’ en de attributen die je mee kan nemen als je gaat cachen. Maar bij het timen van de tijd, liep hij enorm uit dus dat hebben we geschrapt.
- ‘Wist je datjes’, altijd leuk om te vertellen! Hier vertelde hij bijvoorbeeld dat er wereldwijd 6 miljoen caches verstopt liggen. Je kind kan hier vanalles kwijt wat hij of zij interessant vindt om te vertellen.
- De ‘quiz’…..Dit vond Elias geweldig om te doen….kijken of zijn klasgenootjes opgelet hadden tijdens zijn spreekbeurt! 😉
- En als laatste item moest Elias vragen of de kinderen of de juf vragen hadden en of de kinderen ‘tips & tops’ hadden. Daarna gaf de juf haar tips en tops. Dit was een verplicht item, ik weet niet of dat op andere scholen ook zo gaat.
De spreekbeurt werd geïllustreerd door diverse foto’s en een filmpje van een kleine 2 minuten. Het filmpje was een korte vlog van Elias waarin hij zelf naar een cache zoekt . We hadden die vlog in scène gezet anders werd het te langdradig.
Tijdens het samenstellen en oefenen van de spreekbeurt, kwamen wij er al gauw achter dat je snel te veel in de details schiet. Elias wilde bijvoorbeeld de werking van GPS en satellieten gedetailleerd uit gaan leggen (hij vindt dat interessant). Ten eerste is dat niet het onderwerp van de spreekbeurt en misschien sluit het ook niet aan bij het niveau van de klas waardoor je de aandacht misschien kwijt zou kunnen raken. Het is dus wel afwegen welke informatie je gaat gebruiken en hoever je daarop in gaat. Over geocachen valt namelijk zo enorm veel te vertellen, we hebben echt sommige onderwerpen moeten schrappen! Bekijk hieronder het resultaat van de presentatie van Elias.
En de uitslag?
Elias kreeg een fantastische 8 voor zijn spreekbeurt ondanks zijn zenuwen van tevoren! Geocachen is zo’n ontzettend leuk onderwerp voor jong en oud en ondanks dat de vriendjes van Elias niet wisten wat geocachen was toen hij ermee begon toen hij 6 was…inmiddels heeft hij een paar vriendjes ook aangestoken met het geocache-virus!
Wat ontzettend leuk Elias. Ik ben zelf iets ouder dan jij. 63 jaar. Ik ben in 2009 aangestoken. Ik vind juist die caches gaaf waar mensen veel tijd in gestoken. Ik wens jou en je maatjes nog heel veel en heel lang veel cacheplezier. En misschien straks zelfs de grootste cacher of cachelegger van de wereld. Ik wil graag eens een cache van jou loggen. Kun je me jouw cachenaam geven. Dan nodig ik je uit als vriend. Dan kan ik je zo af en toe wat volgen.
Succes
Supergeo2 (Peter).