Geocaching rondom Terheijden: Rondje Traaie

Wij zijn Piet en Loeke:in de geocaching wereld gekend onder de nickname pieloe. Wij zijn een ouder echtpaar en al 11 jaar met pensioen. In mijn werkzame leven was ik natuurkundedocent op een middelbare school in Breda. Daar kwam ik in 2009 via een collega wiskunde voor het eerst in contact met geocachen. Ik had net mijn eerste Garmin-GPS gekocht om te voorkomen dat ik nog eens mijn auto in een grote stad niet meer terug kon vinden. Dat was ons al eens op de parking van Euro-Disney in Parijs gebeurt waar we pas na 2 uur zoeken onze auto terug vonden.

Van caches zoeken naar zelf caches plaatsen

Mijn collega heeft mij de eerste beginselen van het geocachen bijgebracht. Omdat wij van fietsen en wandelen houden, deden we dat vanaf dat moment met een doel. We kwamen op plaatsen waar we zonder geocaching nooit gekomen zouden zijn. Als we op vakantie een stad gingen bezoeken hadden we geen toeristenboekje nodig, maar zochten we naar geocaches en kwamen zo altijd bij de leukste en meest interessante plekken. Wij hebben ondertussen in 34 landen, op 4 continenten geocaches gevonden.

In 2020 ben ik begonnen met het zelf plaatsen van geocaches. Dat waren allemaal mysterycaches over natuurkundeproblemen (bv. het Doppler effect – GC93334). De moeilijkheid varieerde van makkelijk tot zeer moeilijk. Van de 14 geplaatste caches zijn er nog 7 actief, allemaal op kleine afstand van of in de route Rondje Traaie. Omdat er rondom de zeer mooie omgeving van Terheijden niet zo veel caches lagen, kwam het idee om hier aan de slag te gaan met het maken van de geo-art rondje Traaie, de volksnaam voor Terheijden. Zo plaatsten wij een T op de kaart verwijzend naar Terheijden en/of Traaie

30 Puzzels met een stevige moeilijkheidsgraad

De bedoeling was om mysterie-caches te maken met verschillende moeilijkheidsgraad. Dit omdat we weten dat geocachers graag hun Fizzy grid willen vullen. Zo ontstonden 30 mysteries, waardoor je toch al enkele plekjes van je D/T grid zou kunnen vullen. Door te spelen met de moeilijkheidsgraad zal je dus ook wel eens een wat lastigere puzzel voor de kiezen krijgen waarbij een exacte achtergrond of inzicht een voordeel is.

Naast natuurkundeproblemen zijn er verder verschillende soorten coördinaten gebruikt zoals RD en UTM (ontdek hoe je coördinaten kan omzetten). Ook projecteren (ook omgekeerd) en kennis van broncode is nodig om de puzzels op te lossen. Omdat ik altijd denksporten (zoals schaken en bridge) gedaan heb, zijn er ook enkele puzzels waarbij je in deze sector moet zoeken.

Ik weet heel goed dat een groot aantal mysteries door de gemiddelde geocacher niet opgelost kan worden, maar tegenwoordig zijn er zoveel app-groepjes en sites waar de oplossingen te vinden zijn. Duurde het bij mijn eerste 14 caches maanden voordat ze op Geoleaks stonden, nu was dat al na een week. Het is dus voor wie zelf wil puzzelen een mooie uitdaging en voor wie het echt niet lukt, kan dus altijd op zoek gaan naar de oplossing. Als tip geef ik nog mee dat de titel van de caches vaak een hint is voor de oplossing.

Caches op rustige wegen rondom Terheijden

Zo moeilijk de puzzels zijn, zo makkelijk zijn de caches dan weer: deze hebben we niet al te moeilijk verstopt. Op die manier kan iedereen genieten van een mooi fietsrondje op fietspaden, onverharde paden en zeer autoluwe wegen zonder veel tijd kwijt te spelen met zoeken. De route lag in eerste instantie voor een gedeelte in gebied van Staatsbosbeheer. Ik heb daar toestemming voor gevraagd, maar na drie maanden wachten kreeg ik eindelijk de reactie dat ze geen caches meer op hun gebied toestonden, omdat dat veel te veel administratieve rompslomp gaf.

Hierdoor moest ik mijn route aanpassen. Ook de verstopplekken heb ik diverse keren moeten veranderen omdat waypoints van een multi-cache te dicht in de buurt lagen (je moet met veel rekening houden bij het plaatsen van een geocaching rondje). Verder waren de verstopplekken in februari goed bereikbaar, maar toen ik uiteindelijk de caches in juni ging plaatsen bleken deze soms overwoekerd door onkruid (brandnetels). Uiteindelijk ligt er nu een route van ongeveer 20 km in een landelijke omgeving, waarvan zeker de helft niet met de auto gedaan kan worden.

Zelf op zoek gaan naar Rondje Traaie

Wie graag zelf de caches rondom Terheijden wil komen zoeken, zal dus eerst aan de slag moeten met de puzzels. Hierna wacht jou een tochtje van 20 kilometer met 30 caches rondom Terheijden waarbij je onderweg de gegevens zal kunnen verzamelen om de bonuscache (GCAMQAY) te vinden. Vergeet niet om een magneetstok, satéstokjes en een pincet mee te brengen zodat je daadwerkelijk alle cachecontainers kan openenen.

De tocht kan begonnen worden op elke plek op de route, maar de beste plekken om de auto te parkeren (als je van ver komt) zijn in de buurt van de eerste cache van deze reeks (GCAK9FP). Onderweg zijn op een paar plaatsen plekken om de dorst te lessen op een terras of om de inwendige mens te versterken met een pannenkoek.

Ondertussen is de route al heel vaak gefietst en door enkele diehards gewandeld (in 1 of meerdere keren). Uit de logs kan ik opmerken dat de mensen zeer tevreden zijn met het rondje, ook omdat de caches niet al te moeilijk verstopt zijn.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.