Tekenbeten

Wat is een teek?

Een teek is een parasiet die je kan herkennen aan zijn zwart-bruinachtige kleur. Het is een kleine platte spinachtige, die een ronde of ovale vorm heeft. Larven van teken zijn tot 1 millimeter groot en hebben 6 poten. Nimfen (2 tot 3,5 millimeter) en adulten ( 7 tot 15 mm) hebben 8 poten.
Teken ontwikkelen zich via bloed die ze vinden bij zoogdieren, vogels en soms ook bij reptielen. De mens is een zoogdier dus teken bijten ook mensen.

Hoe herken ik een tekenbeet?

Aangezien teken heel erg klein zijn, zijn ze moeilijk te herkennen. Het zijn zwartbruine puntjes met poten, die zich aan je huid hebben vastgehecht. Teken zoeken warmte op en komen vaker voor op warme plekken van het lichaam zoals de oksels, knieholtes, navel, lies. Tekenbeet

Is een tekenbeet gevaarlijk?

Een tekenbeet voel je niet en doet ook geen pijn. Sommige teken zijn besmet met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Daarom is het aangeraden om teken snel te verwijderen. Je hoeft daarom niet meteen naar de huisarts: als je binnen de maand op de plaats van de beet een rode vlek krijgt die groter wordt of als je griepachtige symptomen krijgt, ga je best wel naar de huisarts.

Hoe kan ik mij beschermen tegen teken?

Het is niet makkelijk om een tekenbeet te vermijden als je vaak in de natuur bent. Teken kan je vermijden door op paden te blijven. Gesloten schoenen dragen, lange broek in de kousen steken zijn ook zaken die kunnen helpen. Daarnaast kan een insectenwerend middel met DEET ook helpen. Zelfs als je deze maatregelen neemt heb je geen 100% zekerheid: daarom moet je goed controleren.

Wat moet ik doen bij een tekenbeet?

Rustig blijven en de teek verwijderen. Een teken kan je best rustig in een vloeiende beweging verwijderen. Volg daarnaast een maand lang de symptomen op: een rode vlek, die steeds groter wordt, op de plaats van de beet of griepachtige symptomen zoals gewrichtspijn, spierpijn, koorts.