Grote Geocaching Onderzoek 2017 – deel 3

Nadat we in deel 2 van het geocaching onderzoek ontdekt hebben hoe we gaan geocachen, bekijken we nu hoe we geocachen combineren met reizen en onderzoeken we wat onze motivaties zijn om te gaan geocachen.

Geocaching onderzoek deel 3

Geocachen in het buitenland

Geocaching is een hobby dat zich niet alleen in België en Nederland afspeelt. Na het ontstaan van Geocaching werden er vrij snel over de hele wereld geocaches verstopt, nu zijn er reeds meer dan 3 miljoen geocaches wereldwijd. Wij vroegen ons af of jullie naast geocachen in eigen land, jullie ook gaan geocachen in het buitenland.

Geocaching in het buitenland

Geocaching is een hobby waarbij we dus ook over de landsgrenzen gaan, want liefst 90% gaf aan reeds in het buitenland gegeocached te hebben. Daarnaast liepen we ook na in welke landen jullie reeds zijn gaan geocachen en hier stelden wij de top 10 van samen.

In welke landen gaan we geocachen

Uiteraard scoren Nederland en België hoog in dit lijstje, iedereen gaf aan reeds in het thuisland een geocache gezocht te hebben. Naast deze landen gaf 66% aan reeds in Duitsland naar caches gezocht te hebben. Frankrijk (53%) en Luxemburg (32%) vervolledigen de top 5.

Verschillen tussen Belgen en Nederlanders

We maakten deze analyse maar nu specifiek voor de Belgen, waar we naliepen in welke landen de Geocachers onder de Belgen reeds gaan geocachen zijn.

Landen waar Belgen geocachen

83% van de Belgische geocachers zijn reeds gaan geocachen bij hun Noorderburen. Frankrijk is het tweede populairste land (64%) en op de derde plek volgt Duitsland waar 57% van de Belgische geocachers reeds enkele smileys op de kaart getoverd hebben.

Landen waar Nederlanders geocachen

Bij de Nederlandse geocachers is 72% al eens op pad geweest in Duitsland. België waar 70% reeds gaan zoeken is en Frankrijk (44%) vervolledigen hier de top 3.

Vakantie plannen om te geocachen

We vroegen ook of jullie reeds een vakantie gepland hebben om te gaan geocachen. En deze resultaten waren vrij verrassend: liefst 44% liet weten reeds een specifieke geocachereis gedurende hun vakantie gepland te hebben. Dat zijn bijzonder veel mensen die gebeten zijn door het Geocaching virus 🙂 .

Geocaching motivaties: geocaching dwingt ons buiten te komen

We gingen ook op zoek waarom jullie aan Geocaching doen, wat drijft en motiveert jullie. Om de motivaties voor Geocaching te bepalen vroegen we iedere deelnemer om voor ieder onderdeel punten te geven van 1 (minst belangrijk) tot 7 (meest belangrijk) op een 7 punten Likertschaal. Wij namen de gemiddelde score van ieder onderdeel en kwamen een score uit tussen 1 en 7: hoe hoger de score op 7, hoe belangrijker deze reden is om te geocachen.

Geocaching motivaties

De onderdelen die het meest belangrijk zijn, werden in het groen aangeduid. Hieruit blijkt dat de grootste motivatie om te geocachen volgens dit onderzoek ‘buiten komen’ is. Met een gemiddelde score van 6,22 kwam deze als belangrijkste naar boven. Nog 2 andere motivaties scoorden meer dan 6 punten: van de natuur genieten (6,21) en ontdekken van nieuwe plaatsen (6,20) haalden zo goed als een evenwaardige score als ‘buiten komen’. Geocaching is dus een goede motivatie om buiten te komen en van de natuur te genieten en nieuwe plaatsen te ontdekken. 3 elementen die ook heel belangrijk zijn voor het Geocaching spel dat de techniek met de natuur in aanraking brengt: ontdek digitaal waar je heen moet en ga buiten (in de natuur) op zoek naar de caches.

We keken ook naar wat jullie minder belangrijk vinden aan het Geocachingspel (aangeduid in oranje). Het competitie element aan Geocaching vindt de gemiddelde geocacher minder belangrijk: Geocaching is en blijft een spel maar het is geen wedstrijd. Wist je trouwens dat FTF, STF en TTF eigenlijk niet van Geocaching.com uitgaat? Dit fun element is door spelers in het leven geroepen en veel geocachers nemen dit over (zie richtlijnen). Nochtans zijn er ook geocachers die dit een belangrijk onderdeel vinden, maar deze zijn duidelijk in de minderheid. Ook het verzamelen van souvenirs  (virtuele plaatjes) vinden geocachers uit België en Nederland minder belangrijk.

In deel 1 van het Geocaching onderzoek konden jullie al lezen dan 50% van de geocachers nog nooit een geocache verstopt heeft. Dat blijkt ook verder hier in de motivaties: heel wat geocachers vinden het ‘verstoppen van geocaches’ een minder belangrijk aspect. Het vinden van geocaches daarentegen scoort dan weer wel hoog in dit lijstje (5de plaats).

Samenvattend kunnen we stellen dat buiten komen (in de natuur) en nieuwe plaatsen ontdekken geocachers belangrijk vinden. Het competitie element vindt enkel een heel specifieke minderheid van de geocachers belangrijk. In het volgende deel lopen we jullie meningen na over Geocaching.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.