Geocaching in Venlo: Fliegerhorst

Op de Groote Heide in de gemeente Venlo, tegen de Duitse grens, werd vanaf 1913 een bescheiden Nederlands vliegveld aangelegd.

Tijdens WOII heeft de Duitse Luftwaffe dit kleine vliegveld omgebouwd tot vliegbasis Venlo-Herongen met de naam Fliegerhorst Venlo. Om dit te realiseren werden maar liefst 15.000, voornamelijk Nederlandse arbeiders ingezet. Het vliegveld is gebruikt als uitvalsbasis voor de inzet van nachtjagers tegen Britse bommenwerpers. Het was, in die tijd, een van de grootste militaire vliegvelden van Europa en het had twee kruislingse start- landingsbanen met een lengte van 1450 meter en één start- landingsbaan van 1200 meter. Het complex had een omvang van 1800 hectare en was voorzien van de modernste veiligheidsinstallaties, radioapparatuur en nachtverlichting. Er stonden bijna 100 hangaars voor de vliegtuigen, onderkomens voor de manschappen, diverse werkplaatsen, geschutskoepels en een spoorlijn voor de bevoorrading. Vanaf het vliegveld werden verschillende vliegtuigtypes ingezet waaronder jachtvliegtuigen (Messerschmitt-jagers) en bommenwerpers maar de basis werd ook gebruikt als lanceerbasis voor de beruchte V1-raketten.

Tussen januari 1943 en augustus 1944 zijn er ongeveer 100 bombardementen op het vliegveld uitgevoerd waarbij veel gebouwen zijn beschadigd. Aan de Nederlandse zijde zijn de meeste restanten opgeruimd, maar aan de Duitse zijde liggen nog diverse ruïnes.

Een stukje geschiedenis leren kennen met geocaching

Tijdens onze wandelingen over de Groote Heide lopen we regelmatig langs deze ruïnes en leek het ons een geschikte locatie om enkele traditional caches te plaatsen zodat meerdere mensen getuigen kunnen zijn van onze hedendaagse geschiedenis. Op deze wijze kunnen we onze hobby geocaching ook gebruiken om de geschiedenis van dit toch wel onbekende historische vliegveld onder een breder publiek bekendheid te geven. Ondertussen hebben we hier 22 caches verstopt en zijn we nog steeds bezig met nieuwe locaties, het einde is nog niet in zicht.

Zoals al aangegeven is het een uitgestrekt terrein en een groot deel van het voormalige vliegveld ligt aan de Duitse zijde en is tegenwoordig een natuurbeschermingsgebied, hou hier bij uw bezoek ook rekening mee. Het gebied is niet toegankelijk voor auto’s. Parkeergelegenheden zijn bij de individuele caches aangegeven.

De caches zijn te voet of per fiets te bereiken en over het algemeen goed te vinden. Met andere woorden een zeer mooie locatie om te wandelen en/of te fietsen. Na de gedane arbeid kan in de gasterij Groote Heide, gelegen nabij het zweefvliegveld, nog nagenoten worden met een hapje en drankje.

De Duitse zijde is over het algemeen rustiger en hier komen wij regelmatig wilde herten tegen, dus respecteer de natuur.

Geocaches in en rond vliegveld Fliegerhorst

Om meer inzicht te geven in de historie van het voormalige vliegveld zijn we onze caches gaan verdelen in categorieën.

De hieronder beschreven caches zijn allemaal geplaatst door RoImLi2018 en hebben een directe link met de voormalige Fliegerhorst. Naast onze caches zijn er in het verleden ook door andere CO’s caches in dit gebied verstopt, sommige met een link naar de Fliegerhorst en andere juist weer niet. Voldoende mogelijkheden voor de geocaching community om een leuke tijd door te brengen in een mooie natuurrijke omgeving.

Start- en landingsbanen

Aan de Nederlandse zijde, naast het tegenwoordige zweefvliegveld, waren de oude start- en landingsbanen gesitueerd. Omdat aan Nederlandse zijde bijna alles is opgeruimd, maar om toch nog e.e.a. zichtbaar te maken, zijn aarden wallen aangelegd welke de contouren van de start- landingsbanen markeren. In overleg met Stichting het Limburgs Landschap hebben we twee locaties bepaald in de aarden wallen van de kruislingse start- landingsbanen waar we twee traditional caches hebben verstopt. Zo kan je op zoek naar Fliegerhorst – Start- Landingsbaan NW-ZO (GC9T8TJ) en Fliegerhorst – Start- Landingsbaan NO-ZW (GC9VGDG). Mogelijk volgt er later nog een cache in de aarden wal van de losse  start- landingsbaan.

Luchtafweergeschut

Zeer dicht bij de start- en landingsbanen was aan de Duitse zijde een luchtafweergeschut. Dit zeer markante punt, de ruïne van een geschutskoepel (Fliegerabwehrkanone), was voor ons een mooie locatie om een tradional cache te plaatsen met de mogelijkheid om trackables te plaatsen: Fliegerhorst – Fliegerabwehrkanone (GC9MTGN).

Hangaar Restanten

Aan de Duitse zijde zijn nog veel oude hangaar restanten bewaard gebleven. Sommige zijn goed zichtbaar en nog van een redelijk omvang terwijl andere weer geheel door de natuur zijn ingenomen. Bij verschillende hangaar restanten hebben we traditionele caches verstop. Maar let op! Het zijn oude bouwwerken en deze restanten zijn de tand des tijds niet geheel ongeschonden doorgekomen. Daarnaast zijn sommige hangaar restanten afgeschermd middels hekwerken. Ondanks dat deze hekwerken eenvoudig te omzeilen zijn omdat vandalen deze hebben vernield, vragen wij toch iedereen om deze hekweken te respecteren i.v.m. historische waarde van de hangaar restanten, maar ook voor uw eigen veiligheid.

Hier hebben we de serie Fliegerhorst – Hangaar Restanten geplaatst. Een reeks van een 10-tal caches waarvan enkele premium zijn, bij eentje heb je de mogelijkheid om trackables te plaatsen en bij de laatste zal je moeten hengelen. De eerste cache van deze reeks kan je hier terugvinden: GC9NQEC. Hier krijg je soms wel het gevoel dat je op zoek bent naar lost place geocaches.

Er zijn nog diverse andere locaties met hangaar restanten waar er voornemens zijn om deze serie nog uit te breiden. Om het leuk te houden voor de lokale geocache populatie zullen deze gefaseerd beschikbaar worden.

Spoorlijn (kleine trail)

Daar het een oud militair vliegveld betreft moest er natuurlijk veel materiaal, brandstof en munitie worden aangevoerd. Speciaal voor deze doeleinden werd een spoorlijn aangelegd welke aangesloten is geweest op de spoorlijn tussen Venlo (NL) en Kaldenkirchen (D).

Deze spoorlijn is na de oorlog ontmanteld en een deel van het tracé werd een militair oefenterrein voor de militaire rijopleiding van de Koninklijke Landmacht welke gelegerd was op de Frederik Hendrikkazerne te Blerick. De militaire leerden op deze oefenbaan hun rijvaardigheden op minder toegankelijk terrein.

Tegenwoordig is een deel van het tracé een ruiterpad. Langs het ruiterpad zijn 9 traditionele caches (start: GCAF71R) geplaatst met lettercodes. Deze lettercodes zijn noodzakelijk om de BONUS cache, een mysterie cache, op te sporen.

We hebben geconstateerd dat deze serie direct na het plaatsen een groot succes is geworden. De route is goed beloopbaar, de caches zijn goed te vinden en de uiteindelijke BONUS heeft een mooie locomotief behuizing. Ideaal voor kinderen voor wie dit een makkelijke en leuke route is.

Veel wandel en/of fiets plezier en HAPPY HUNTING.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.