Dwars door Gelderland

Onlangs heb ik de route Dwars door Gelderland afgerond. Een serie van 25 letterboxen en een bonus die loopt van Hierden aan het Veluwemeer tot aan ’s Heerenberg aan de Duitse Grens. De totale afstand bedraagt ongeveer 165 km. Zoals de naam al aangeeft loopt deze route dwars door de provincie Gelderland. In deze blog wil ik jullie iets vertellen over mijn ervaringen met deze tocht. De caches van deze Dwars door Gelderland reeks kan je vinden in deze bladwijzerlijst.

Op zoek naar heide in bloei

Ik combineer graag mijn hobby’s natuurfotografie en geocachen en in augustus 2015 zocht ik een mooie geocacheroute door een gebied op de Veluwe waar de heide in bloei staat. Uiteindelijk kwam ik uit bij etappe 8 van de serie Dwars door Gelderland die van Otterlo naar Planken Wambuis loopt. Dit is een mooi natuurgebied op de Veluwe met uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen waar je met een beetje geluk ook edelherten en wilde zwijnen tegen kunt komen.

 Dwars door Gelderland - Etappe 14 Posbank

Nadat ik deze tocht in drie delen had afgelegd en veel mooie foto’s had gemaakt was ik enthousiast over de route en besloot ook de andere etappe’s van de Dwars door Gelderland serie te lopen en op die manier de prachtige natuur van Gelderland te fotograferen. In de periode september 2015 t/m januari 2017 heb ik zo de hele route afgelegd waarbij ik de keuze voor de te lopen route vaak deed aan de hand van de natuurkalender waarbij ik een etappe bezocht op het moment dat de natuur daar op z’n mooist is. Zo deed ik in augustus/september 2015 de heideroutes bij Planken Wambuis en in augustus 2016 de route over de heidevelden van de Posbank omdat in die maanden de heide in bloei staat. In de herfst deed ik de routes door de bossen van de Veluwezoom. Op een mistige winterdag liep ik door de bossen van Planken Wambuis naar Wolfheze en kon daar mooie zonneharpen fotograferen in een mystieke sfeer.

Dwars door Gelderland - Etappe 10 Wolfheze

Het vervolg van de reeks Dwars door Gelderland

De eerste 2 etappe’s brengen je van het Veluwemeer bij Hierden via de Hierdense en Leuvenumsebeek het Veluwemassief op. Vervolgens laten de etappe’s 3 t/m 5 je het  agrarische landschap rondom de dorpen Leuvenum en Garderen en de kleinste stad van Nederland, Staverden zien. Etappe 6 voert je over het uitgestrekte Kootwijkerzand waar een micro woestijnklimaat heerst. Etappe 7 loopt van Harskamp naar Otterlo en de al eerder genoemde etappe 8 gaat over de heidevelden van Planken Wambuis en Nieuw Reemst. Omdat ik fanatiek geïnteresseerd ben in de Tweede Wereldoorlog (zie ook mijn blog over Geocachen en Wereldoorlogen) waren de etappes 9 t/m 11 bijzonder omdat die over de slagvelden van Market Garden rondom Wolfheze en Oostbeek liepen.

Dwars door Gelderland - Etappe 2 Leuvenumse Beek

Vervolgens begon met de etappes 12 en 13 over de landgoederen en parken ten noorden van Arnhem de klim naar het hoogtepunt van de route. Dit waren de etappes 14 en 15 die mij over de glooiende heuvels van de Posbank en door Nationaal Park Veluwezoom naar Eerbeek brachten. Hierna daalde de route af de Ijsselvallei in met de etappes 16, 17 en 18. Etappe 19 ging over een koude en winderige IJsseldijk waarna ik met de etappes 20 en 21 uiteindelijk bij Doetinchem aankwam. Deze mooie stad werd verkend met etappe 22. Tenslotte brachten de etappes 23 t/m 25 mij via de heuvels van het Montferland op de rand van Gelderland in ’s Heerenberg bij de Duitse grens. Hiermee heb ik de mooiste natuurgebieden van Gelderland mogen bewonderen en veel prachtige foto’s gemaakt en leuke herinneringen aan deze mooie routes.

Dwars door Gelderland - Etappe 15 Veluwezoom Dwars door Gelderland - Etappe 19 IJssel

Blog & afbeeldingen gemaakt door Bert Van Wijk

1 gedachte over “Dwars door Gelderland”

 1. Hier de CO van de Etappes 1 t/m 5.
  Leuk om te zien/horen dat je de hele route gedaan hebt en er veel plezier aan beleefd hebt.
  En wat een mooie foto’s!! 🙂
  Leuk voor mij als CO om dit soort berichten en beelden (terug) te zien!

  Gerard

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.